www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vrtalka in podnapetostno stikalo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 116
Aktiv.: 1.57

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 8:25 pm    Naslov sporočila:  Vrtalka in podnapetostno stikalo Odgovori s citatom

Živjo!

Pred kratkim smo doma kupili vrtalko, ki je bila v uporabi v industriji. V glavnem glava poganjama s trifaznim motorjem preko jermenice, glavno stikalo pa ima tudi podnapetostni sprožnik. Za dovod je bil uporabljen 4 žilni kabel, ker imajo v podjetju izvedeno ničenje. Ob prvem vklopu se vrtalka ni niti vklopila, ker stikala ni bilo možno vklopiti. Šele, ko se je dovod zamenjalo za 5 žilni in sta bila zemlja in ničla ločena, je stvar delovala.

Mi lahko prosim kdo razloži, zakaj stvar ne bi delovala z ničenjem (TN-C) v sistemu TN-S pa deluje. Tudi ko je prišla v hišo stružnica so bile podobne težave zaradi ničenja. Šele, ko je prevezal električar je stružnica začela delovati. Ne vem pa točno kaj je bilo takrat, ker me ni bilo traven.

Prilagam sliko stikala in vezave, ki je izvedena tako kot na sliki. Lahko še kdo razloži zakaj se v industriji za priklop strojev uporablja ničenje?



image_2021-04-07_201348.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  91.79 KB
 Pogledana:  26 krat

image_2021-04-07_201348.png


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3130
Aktiv.: 19.44
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po risbi jaz ne vidim nekega očitnega razloga..... PE običajno - praviloma - obvezno - nima in ne sme imeti vpliva na delo naprav. Saj mora biti ločen od živih delov instalacije - no ja lahko je povezan z N. Ampak to vseeno nebi smelo imeti vpliva.

Da bi bilo pa ničenje v industriji prioriteta... Mogoče zato, ker je tam, od koder mašina je, bila težava z instalacijo -> "naredi da dela". PRaviloma sistem napajanja ne sme imeti vpliv na delovanje naprav. Če pustimo robne primere.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5452
Aktiv.: 29.28
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
..... - no ja lahko je povezan z N. Ampak to vseeno nebi smelo imeti vpliva......
Ali ni tisto na vrhu diferenčno stikalo (nisem jakotokaš in ne poznam njihovih shem)?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 116
Aktiv.: 1.57

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo zanimivo se mi zdi, da prej ni delovalo potem pa. Po svoji razlagi (kakor so nas učili na faksu) bi moralo delovati ja, razen če bi izklopilo FID, ker bi z ničenjem nekaj toka lahko šlo tudi preko zemlje.

Kar se pa tiče simbola je pa pravi, ker je iz dokumentacije stikala.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 2015
Aktiv.: 10.82
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš TN-S instalacijo, kako si na nanjo priključil porabnik s TN-C dovodom?
Ko imaš enkrat TN-S, lahko narediš TN-C samo z uporabo ločilnega transformatorja.

Za odgovor na prvotno vprašanje napiši:
Kakšna je instalacija v objektu (oz. razdelilna omara iz katere se napajaš) ?
Kako si povezal N in PE, ko ni delovalo?
Kako je povezano zdaj?

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 116
Aktiv.: 1.57

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2021 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dovodni kabel je bil 4-žilni s starim trifaznim vtikačom (tisti podolgovati). V vtikaču je bil PEN priključen na PE ali N nisem pa prepričan, ker ga nisem razdrl. Lahko, da je bila med PE in N kontaktom narejena tudi brika. Ker se vrtalka ni vklopila, sem zamenjal kabel za 5-žilnega in je stvar delovala.

Omara je sistema TN-S. V omaro je pripeljan 5 žilni kabel, tri faze, nula in zemlja.
Iz kabla je bil rumenozeleno (PEN) povezan na ozemljitev vrtalke in še na stikalo, ki je zaznalo prisotno napajanje, da bi se lahko vklopilo a se ni.

Potem, ko sem zamenjal kabel, sem zemljo povezal na ozemljitev ničlo pa na stkalo in je stvar delovala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2153
Aktiv.: 11.57
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 8:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edina možnost, ki jo vidim iz sheme je, da PEN vodnik vrtalke ni bil priključen na vodnik s potencialom ničle. Mogoče je bil priključen na kontakt PE, v vtičnici pa ta kontakt ni priključen ali pa je ozemljitev tako zelo slaba. Preveri z žarnico med L in PE v dotični vtičnici, če izklopi FID.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 116
Aktiv.: 1.57

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrže ven FID ja. Predvidevam, da je bil kje slab kontakt, na stikalu ali pa v vtikaču.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoran
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Prispevkov: 441
Aktiv.: 2.37
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nobenega slabega stika. Ker je bil štiri žilni kabel, je bil ničelni in zaščitni vodnik isti. To pa pri FID stikalo pomeni, da ispade. Po zamenjavi s pet žilnim kablom, sta bila ničelni in zaščitni vodnik ločena, kot mora biti in stroj deluje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 116
Aktiv.: 1.57

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak FIDA ni vrglo ven ko sem poskušal vklopiti vrtalko. Tisto je bilo mišljeno za priklop žarnice med L in PE.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 127 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group