www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Podaljševanje kabla za anteno na routerju WRT54GL

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LukaL
Član
Član



Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Prispevkov: 294
Aktiv.: 1.56
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2021 9:12 pm    Naslov sporočila:  Podaljševanje kabla za anteno na routerju WRT54GL Odgovori s citatom

Živjo,
glede na to, da mi hišni router ne "lovi" zunaj, bi zadevo rad razširil s starejšim WRT54 routerjem, ki bi služil kot AP. Zadevo sem skonfiguriral, da dela, ampak je zoprno imeti router zunaj (na oknu). Ideja je, da bi "podaljšal" kable za antene in jih pač namestil na zunanjo stran hiše.
Je kdo mogoče kaj takega že počel (in ali se obnese)?
Imam pa tudi vprašanje kako se tem konektorjem sploh reče...? prilagam tudi fotko za lažjo predstavo

hvala in lp
Luka



conn1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  259.05 KB
 Pogledana:  0 krat

conn1.jpg



conn3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  192.96 KB
 Pogledana:  1 krat

conn3.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s59ma
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Prispevkov: 588
Aktiv.: 3.62
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2021 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konektorji so RP-TNC (Reverse Polarity TNC).
Na 2.4GHz imajo "običajni" koaksialni kabli že kar veliko slabljenje. Zakaj WRT54GL ne zmontiraš na primerno mesto (npr. pod napušč) in do njega pelješ samo UTP in napajanje?

_________________
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 1008
Aktiv.: 15.89

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2021 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si odprl ohišje? Imaš ustrezen kabel? Predlagam, da uporabiš kvaliteten koaksialc za te frekvence (2,4GHz).Najbolje ka RG318 ali podoben. Konektorji na wrt so TNC (podibno kot BNC, le da T pomeni Thread, torej navoj). Žal so še RP (reverse polarity).

Koaksialc na wrt plati lahko pruspajkaš durektno na tiskanino. Oklop na maso, sredino (čimkrajše "olupljeno") pa na linijo, ki gre na antensko izbirno stikalo (majhen 6 pinski črn integrirc). Če želiš vsaj delno kompenzirati izgube koaksialca (nekaj dB, odvisno od dolžine), lahko to stikalo odstraniš, saj boš uporabljal le eno anteno in ne rabiš "antenna diversity" funkcionalnosti. Če imaš ddwrt ali tomato, lahko fiksno izbereš le eno (v tem primeru ne preklaplja).

Na zunanji strani si izdelaj boljšo anteno, kak biquad ali clover leaf. Načrtov je na internetih kolikor češ. Tule vidiš, kako izgleda buquad
http://maj.pavlin.si/2020/09/04/diy-1000mw-2-4ghz-rf-amplifier/

Prilagam dve fotografiji moje predelave na mcx konektor in uporabo SMA repka.

Če te še kaj zanima, pa kar vprašaj.



wrt1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  61.79 KB
 Pogledana:  7 krat

wrt1.JPG



wrt2.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  168.81 KB
 Pogledana:  11 krat

wrt2.JPG



_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 1008
Aktiv.: 15.89

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2021 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem na hitro skiciral....

Rdeče ... Odstraniš
Oranžno ... Prispajkaš oklop
Vijolično ... Sem prispajkaš sredino koaxialca



Screenshot_20210517-214733~3.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.06 MB
 Pogledana:  16 krat

Screenshot_20210517-214733~3.png



_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 612
Aktiv.: 3.25

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2021 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti za pokrivanje želene lokacije odgovarja panelna antena za montažo na zid:

https://www.ebay.de/itm/332738498032?epid=14016120859&hash=item4d78c28df0:g:1wcAAOSwwY9bXu-q
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 612
Aktiv.: 3.25

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2021 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa kaj od tu, če bi raje imel novo (in ne želiš sam doma spajkati):

https://www.wlan-sat.com/antene/wlan-anetene-2-4g
http://www.wlan-sat.com/konektorji/rf-prekonektorji/adapter-rtnc-male-na-rsma-female
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LukaL
Član
Član



Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Prispevkov: 294
Aktiv.: 1.56
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2021 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore...in to hitre Wink
Skratka, naprava pod napuščem ne pride v poštev, ker je potem pač na udaru vlage, mraza, ipd (rad pa bi imel neko fiksno rešitev)...

Bom pa čez vikend zadevo razdrl in pogledal kaj in kako, ter potem nabavil ali novo, ali pa se šel samogradnjo Mr. Green

Hvala in lp.

Ps. poročam, kako je uspelo Wink

lp Luka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 1008
Aktiv.: 15.89

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2021 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Druga opcija je pa tole:
http://www.wlan-sat.com/ostalo/odprodaja-opreme/panel-cyberbox-duo13-5g-2xufl

Pa samo pripelješ utp preko uvodnice. Če daš še pasivni poe pa ne rabiš dodatnega kabla za napajanje.
https://www.instructables.com/DIY-10100M-Ethernet-PoE-Injector/

Ali pa enostavno razvodno nadometno dozo (IP67) z uvodnico.

_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 612
Aktiv.: 3.25

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2021 7:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
Druga opcija je pa tole:
http://www.wlan-sat.com/ostalo/odprodaja-opreme/panel-cyberbox-duo13-5g-2xufl

Ta je za 5,7 GHz... Vsaj tako piše v specifikaciji na pripeti povezavi.
.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 1008
Aktiv.: 15.89

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2021 7:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, spregledal. Nekaj v tej smeri... Da imaš router pri anteni, zaščiten pred vremenom, pa pelješ mrežni kabel do tja.
_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mmelektronika
Član
Član



Pridružen-a: Pet 04 Okt 2019 18:59
Prispevkov: 72
Aktiv.: 3.44
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 19, 2021 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ali pa wrt54 v ip65 dozo pa do njega pripelješ samo 1 utp.

2 parice uporabiš za lan, 2 parice pa za napajanje

Meni tako dela že 10 let Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LukaL
Član
Član



Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Prispevkov: 294
Aktiv.: 1.56
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2021 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo,
se opravičujem za pozden odgovor, ampak temo je ubijalski Wink
skratka naročile sem zunanjo anteno in konektorčke/adapterje.

Glede na to, da bo router v notranjem prostoru in bom navzven peljal samo 1 anteno, me zanima, ali lahko kabel na sliki ki vodi k konektorju enostavno odspajkam ter softwarsko "ugasnem" levo/desno anteno, ali je potreben kak večji poseg?

Hvala in lp

prilagam tudi sliko drobovja...routerja, seveda Wink

hvala in lp,

Luka



20210610_211307.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  527.66 KB
 Pogledana:  2 krat

20210610_211307.jpg



20210610_211314.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  610.81 KB
 Pogledana:  4 krat

20210610_211314.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 1008
Aktiv.: 15.89

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2021 12:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Komot lahko odlotaš, čeprav če boš antensko stikalo softversko premostil, to ne igra nobene vloge. Največ bi naredil, če bi odlotal RF stikalo (mali, verjetno 5 pinski IC, na katerega gre mikrotrakasta linija in koaksialni kabel za drugo anteno). S tem bi pridobil kakega 0,3 do 0,5 dB, kar pa spet ni toliko, da bi se to v tvojem primeru splačalo.
_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 1080
Aktiv.: 8.07
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2021 1:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
.. čeprav če boš antensko stikalo softversko premostil, to ne igra nobene vloge..
Ruter bo sam vedel po prejetem signalu, katero anteno ima prištekano ... ni treba nič čarat ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LukaL
Član
Član



Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Prispevkov: 294
Aktiv.: 1.56
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2021 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore, potem je to to Wink

hvala in lp Luka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 195 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group