www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava stereo ojačevalnika
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 151
Aktiv.: 4.97
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2021 8:23 pm    Naslov sporočila:  Izdelava stereo ojačevalnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Rad bi izdelal audio ojačevalnik po navodilih, ki sem jih dodal v priponko.
Imam pa nekaj vprašanj:

1. Ali je ohišje lahko leseno?
2. Kakšno izhodno AC napetost toroida priporočate, glede na to, da TDA7294 deluje do 49V?
3. Kje naj naročim elemente? So iz Aliexpressa dovolj dobri?
4. Sta lahko oba kanala na eni PCB ploščici ali je bolje vsak posebej?



Brutus 170W-S.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Brutus 170W-S.pdf
 Velikost datoteke:  658.33 KB
 Downloadano:  32 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1460
Aktiv.: 7.62
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2021 6:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Recimo tukaj dobiš različne verzije kit kompletov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 151
Aktiv.: 4.97
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2021 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala!
Sicer imajo malenkost drage izdelke, ampak mogoče bom kar pri njih kupil vse razen tiskanega vezja.. Tiskano vezje bom pa načrtoval sam in ga dal v izdelavo kitajcem...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Prispevkov: 1048
Aktiv.: 5.47
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2021 6:06 pm    Naslov sporočila:  Re: Izdelava stereo ojačevalnika Odgovori s citatom

SlyCrespo je napisal/a:
Pozdravljeni!

2. Kakšno izhodno AC napetost toroida priporočate, glede na to, da TDA7294 deluje do 49V?


Pa saj ti piše v pripetem načrtu za ta ojačevalnik Brick wall

LP Srečko

PS Je treba včasih tudi navodila prebrat.

_________________
Samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dream
Član
Član



Pridružen-a: Ned 21 Jan 2007 17:55
Prispevkov: 235
Aktiv.: 1.31
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2021 9:45 pm    Naslov sporočila:  Re: Izdelava stereo ojačevalnika Odgovori s citatom

2. Kakšno izhodno AC napetost toroida priporočate, glede na to, da TDA7294 deluje do 49V?

2x27V, vsaj 500W
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 2027
Aktiv.: 10.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2021 12:43 am    Naslov sporočila:  Re: Izdelava stereo ojačevalnika Odgovori s citatom

SlyCrespo je napisal/a:

2. Kakšno izhodno AC napetost toroida priporočate, glede na to, da TDA7294 deluje do 49V?

Upornost zvočnikov bo kakšna ?
@ 100W poglej tukaj stran 6.

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Prispevkov: 3293
Aktiv.: 18.45
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2021 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jazbi na tvojem mestu predvidel 4 ohm zvočnike, ker si potem ziher, da ne bo kaj narobe, če jih kdaj priklopiš.
Bolje malo nižja napetost, kot previsoka.

_________________
3 x 3 = 9
ena dalje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2304
Aktiv.: 12.03
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 12, 2021 9:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od napajalne napetosti je odvisna največja izhodna moč pri neki impedanci zvočnika. Za domače poslušanje je le nekaj vatov dovolj, potrebne pa je kar nekaj rezerve zaradi dinamike zvoka.

Glede vrste ohišja je zgodba podobna kot pri napajalniku, s tem da tukaj kovinsko ohišje (ali prevodna prevleka) tudi ščiti ojačevalnik pred motnjami.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Prispevkov: 3293
Aktiv.: 18.45
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 12, 2021 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:


Glede vrste ohišja je zgodba podobna kot pri napajalniku, s tem da tukaj kovinsko ohišje (ali prevodna prevleka) tudi ščiti ojačevalnik pred motnjami.


Če ravno kdo ne vari 1m stran, potem pri ojačevalcu ni problemov z vrsto ohišja in motnjami. Sem jih naredil par lesenih in je delalo bp.
Drugo je pri phono, kjer so nivoji nizki in je bolj občutljiv na motnje

_________________
3 x 3 = 9
ena dalje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 151
Aktiv.: 4.97
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 12, 2021 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spravil sem se delat PCB za ojačevalnik in se je ustavilo že na začetku.. Program Proteus 8 ni imel v knjižnici integriranega vezja TDA7294. Zato sem ga poiskal na netu in ga nato uvozil v program. V priloženi sliki se vidi, da je poleg samih pinov še ostali del, ki pa je kot zgleda namenjen ležeči pritrditvi.. Zdi se mi, da ležeča pritrditev ni možna zaradi same zgradbe integriranega vezja.. No mogoče se pa motim... In pa kaj pomeni številka 16? Je to mišljeno kot pin? V dokumentaciji od TDA7294 nisem zasledil številke 16..


7294.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  61.87 KB
 Pogledana:  0 krat

7294.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2304
Aktiv.: 12.03
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2021 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Integrirana vezja, ki imajo že tovarniško ukrivljene nogice so pogosto na voljo v več izvedbah ukrivljenj.
Ležeča postavitev pomeni, da je mogoče (preko vijaka) priklopiti tudi sam kovinski del ohišja (angl. tab), kar pomeni dodatni pin, ki pač mora imeti neko številko.

Predlagam, da footprint popraviš, da ti bo ustrezal (odstraniš pin 16).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 151
Aktiv.: 4.97
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 16, 2021 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem našel knjižnico z vertikalno postavitvijo čipa za program Proteus. In najraje bi uporabil vertikalno postavitev čipa, vendar imam hladilno telo z nekoliko gosto narejenimi rebri in nevem kako bi to šlo... Sem pa iskal tudi čip z horizontalno postavitvijo (po sletnih trgovinah) pa ga nikjer ne najdem.. Pri horizontalni postavitvi bi uporabil alu profil z L obliko na katerega nato pritrdil hladilno telo. Hladilno telo, ki ga imam (imam 2 komada seveda) lahko vidite tukaj:

https://www.aliexpress.com/item/32820642013.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.75f04c4dljnaUp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 2027
Aktiv.: 10.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 16, 2021 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri izbiri transformartorja upoštevaj:
* Vršna vrednost sinusne napetosti je za faktor SQRT(2) višja od efektivne.
* Neobremenjen transformator ima nekoliko višjo napetost od nazivne.

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2304
Aktiv.: 12.03
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2021 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SlyCrespo je napisal/a:
In najraje bi uporabil vertikalno postavitev čipa, vendar imam hladilno telo z nekoliko gosto narejenimi rebri in nevem kako bi to šlo...

Ne vidim problema. Čip daš na rob tiskanega vezja in ga privijačiš na gladko stran hladilnega telesa. Če pri tem vrežeš navoje ali uporabiš samorezni vijak, rebra ne delajo težav.
Nekako takole:
https://www.pinterest.com/pin/776237685752626418/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 574
Aktiv.: 3.00
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2021 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Velja opozoriti, da je pin16, torej termični pad, ki bo mehansko spojen na hladilno telo, električno povezan na -Vs.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 44 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group