www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Omarica za varovalke in priključitev dodatne varovalke
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Cip
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Dec 2018 23:20
Prispevkov: 37
Aktiv.: 1.15

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2021 6:33 pm    Naslov sporočila: icon_question Omarica za varovalke in priključitev dodatne varovalke Odgovori s citatom

Pozdrav!
Imam nekaj vprašanj v zvezi z varovalkami in sicer v hiši imam dve omarici z varovalkami - prva(glavna, z FID stikalom) je v pritljičju in druga v 1. nadstropju, ki ima napeljan dovod iz prve omarice.
Sedaj bi rad dokončal priključitev motorčka rolet, ki se ga je delno lotil že prejšnji lastnik hiše.
Zanima pa me naslednje:
- v omarico za 1. nadstropje je potrebno dodati novo varovalko (za motorček), kar je storil že prejšnji lastnik. Je pa faza na to dodatno varovalko vezana kar z 1.5m2 trdo žico, kot je vidno na prilogi. Je to dovolj varno ali bi bilo pametno kupiti novo "povezovalno zbiralko" ?
- Faza v omarico 1. nadstropja je napeljana kar preko 3 žic, nula pa preko ene. Je to normalna vezava?

Prilagam še navodila za priključitev motorčka (95W) in sliko omarice.

Hvala za pomoč!



jKZKUtf.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  372.62 KB
 Pogledana:  49 krat

jKZKUtf.jpeg



RYspgUD.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.9 KB
 Pogledana:  3 krat

RYspgUD.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cici
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Prispevkov: 616
Aktiv.: 3.25
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2021 6:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

- Je dovolj varno.
- To je normalna vezava.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Cip
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Dec 2018 23:20
Prispevkov: 37
Aktiv.: 1.15

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2021 7:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za info, bom mirneje spal Smile

Bi me pa vseeno kot laika zanimalo zakaj so za dovod uporabljene 3 žice? Verjetno, da se tok porazdeli in se zaradi tega manj pregreva. Ampak tok proti nuli gre vseeno po eni žici, tako da bo ta 3x bolj "trpela" ali kako? Surprised
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RobiStrom
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00
Prispevkov: 181
Aktiv.: 2.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2021 7:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Faza se preklaplja med dvigovanjem in spuščanjem. Ti pogoni imajo ponavadi kar dva elektro-motorja v enem ohišju... Nula je pa skupna, vendar nikoli ne tipkaš gor in dol hkrati.
_________________
LP Robi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 826
Aktiv.: 10.52
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2021 8:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nikjer nisi napisal ali gre za 3 fazni sistem ali za 1 fazni sistem po 3 fazni inštalaciji... razlika je, ali imaš 3 faze ali samo eno fazo, ki je lahko pripeljana po 3 žicah. No, to drugo je redko, kjer je dovod 3 fazni, se tako tudi napelje naprej.

Pri 3 faznem sistemu, če so vse 3 faze enakomerno obremenjene, toka po ničelnem vodniku ni, če so faze različno obremenjene, je tok po ničelnem vodniku enak vektorski razliki 3 faznih tokov.

Doma imam inštalacijo izvedeno tako, da imam vse narejeno 3 fazno, ničelni vodnik je dovolj močan, oziroma je potrojen tako, da bi lahko na dovodu na vse 3 fazne vodnike priključil enofazni dovod, torej vse 3 fazne vodnike vezal vzporedno in jih priključil na eno fazo. V tem primeru bo po ničli tekel tok ki bi bil enak vsoti 3 faznih vodnikov. Zakaj tako? Možnost priključitve 1F agregata namesto 3F agregata.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 1160
Aktiv.: 8.19
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2021 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:

Pri 3 faznem sistemu, če so vse 3 faze enakomerno obremenjene, toka po ničelnem vodniku ni, če so faze različno obremenjene, je tok po ničelnem vodniku enak vektorski razliki 3 faznih tokov.

To sicer drži, če priključiš linearno breme, kot je na primer peč. Če pa priključiš indukcijsko ploščo ali podobno breme, ki vsebuje na vhodu usmernik in kondenzatorje, pa večina toka teče takrat, ko je napetost v posamezni fazi na maksimumu. Tako se moč, ki se sprošča na ničelnem vodniku zaradi padca napetosti od posameznih faz kar lepo sešteva in moraš za priključitev takega porabnika za vsako fazo imeti svojo nulo.

_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Cip
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Dec 2018 23:20
Prispevkov: 37
Aktiv.: 1.15

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2021 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RobiStrom je napisal/a:
Faza se preklaplja med dvigovanjem in spuščanjem. Ti pogoni imajo ponavadi kar dva elektro-motorja v enem ohišju... Nula je pa skupna, vendar nikoli ne tipkaš gor in dol hkrati.


Ta del glede priključitve motorja mi je jasen. Se opravičujem, ker nisem bil dovolj natančen - ko sem govoril o treh žicah, sem mislil tri žiče, ki pridejo iz spodnje omarice.

V spodnji omarici imam 3 fazn štrom, v zgornji pa enofazen ali kako Smile
Spodnja omarica je videti tako:



OXm3qBGh[1].jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  149.81 KB
 Pogledana:  37 krat

OXm3qBGh[1].jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoran
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Prispevkov: 446
Aktiv.: 2.35
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2021 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav vidim na prvi sliki - omarica zgoraj - je iz spodnje omarice speljan 4 žilni kabel. Žice - črna, plava in rjava so uporabljene kot faze, rumeno-zelena kot zaščitni vodnik - ozemljitev in še ena rumeno-zelena kot nevtralni vodnik - ničla. Varovalke so povezane z tropolno letvijo. Se pravi, da je v tej omarici trofazno napajanje. Dodatna varovalka, ki je povezana preko žice je čisto v redu. Kot so že napisali normalna povezava.
'Moti' me edino tista druga rumeno-zelena žica, ki je uporabljena kot ničla. Kot takšna bi morala biti označena v obeh omaricah, da bi bilo nedvoumno, da je to nevtralni vodnik - ničla.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1419
Aktiv.: 8.62
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2021 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekam tanke žice se mi zdijo v zgornji vrsti, kjer so 25A odklopniki... So 2,5mm^2, ali celo 1,5 ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Cip
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Dec 2018 23:20
Prispevkov: 37
Aktiv.: 1.15

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2021 8:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@zoran
Točno tako je. Tudi mene je zmotila tista rumeno-zelena žica, ki se uporabi za ničlo.
Je pa prejšnji lastnik imel obrt, tako da je iz spodnje omarice speljanih nekaj 3-faznih vtičnic (rumene varovalke).
Ker nisem toliko v teh 3-faznih vodah, me kot laika zanima, če lahko potem že 3 faze vežeš kar skupaj in uporabljaš naprej normalno kot enofazno povezavo. Vsaj tako je videti, da je narejeno v zgornji omarici, iz katere so speljane samo razsvetljava in enofazne vtičnice (nobene 3-fazne).

sebaveh je napisal/a:
Nekam tanke žice se mi zdijo v zgornji vrsti, kjer so 25A odklopniki... So 2,5mm^2, ali celo 1,5 ?

Nebi vedel Smile Bom premeril ko se vrnem domov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2226
Aktiv.: 11.75
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2021 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Energetik-m je napisal/a:
Če pa priključiš indukcijsko ploščo ali podobno breme, ki vsebuje na vhodu usmernik in kondenzatorje, pa večina toka teče takrat, ko je napetost v posamezni fazi na maksimumu.

Indukcija na vhodu nima gladilnih kondenzatorjev za 50 oz. 100 Hz in je zato bolj podobna ohmskemu bremenu. S standardom so harmoniki naprav za gospodinjstva tudi omejeni.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7538
Aktiv.: 39.77

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2021 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raje kot polemiziranje mu odgovori na to vprašanje:
Cip je napisal/a:
...
Ker nisem toliko v teh 3-faznih vodah, me kot laika zanima, če lahko potem že 3 faze vežeš kar skupaj in uporabljaš naprej normalno kot enofazno povezavo. ...

_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
blaidd
Član
Član



Pridružen-a: Pet 05 Jul 2019 20:36
Prispevkov: 80
Aktiv.: 3.19
Kraj: Zagreb

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2021 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdrav!
NIKDAR se faze ne smiju spajati zajedno! tudi rabiti/spajati vise zica da se "podeblja"...
med bilo katero fazo in niclo je cca 230V, med fazami je cca. 400V in izraven spoj bilo koje zice bi bil kratki stik!
ce niste 100% sigurni, pozvati stromarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoran
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Prispevkov: 446
Aktiv.: 2.35
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2021 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cip je napisal/a:
@zoran
Točno tako je. Tudi mene je zmotila tista rumeno-zelena žica, ki se uporabi za ničlo.
Je pa prejšnji lastnik imel obrt, tako da je iz spodnje omarice speljanih nekaj 3-faznih vtičnic (rumene varovalke).
Ker nisem toliko v teh 3-faznih vodah, me kot laika zanima, če lahko potem že 3 faze vežeš kar skupaj in uporabljaš naprej normalno kot enofazno povezavo. Vsaj tako je videti, da je narejeno v zgornji omarici, iz katere so speljane samo razsvetljava in enofazne vtičnice (nobene 3-fazne).

sebaveh je napisal/a:
Nekam tanke žice se mi zdijo v zgornji vrsti, kjer so 25A odklopniki... So 2,5mm^2, ali celo 1,5 ?

Nebi vedel Smile Bom premeril ko se vrnem domov.


Tale odgovor pa zahteva še dodatna pojasnila.
Mene so učili: 'nisi kriv če ne veš, kriv si, ker nisi vprašal...' Ti ne veš, se tega zavedaš in si vprašal - hvale vredno in je prav da dobiš tudi odgovore.

V zgornji omarici je trifazen priklop speljan direktno iz FID stikala - slika omarice spodaj. Zadevo okrog rumeno-zelene žice smo 'rešili' in je taka uporaba lahko nevarna. Žice za fazo (črna, plava, rjava) NE SMEŠ POVEZATI SKUPAJ. Napetost med temi žicami je 400V, vsaka posebej proti ničli pa je 230V. Če bi jih povezal je najmanj 'KA-BUM', lahko pa katastrofalne posledice.
Preko varovalk kot so sedaj lahko priklopiš enofazne porabnike, kar je čisto normalno.

Me pa malo bega izjava, da je v zgornji etaži nekaj trifaznih vtičnic, ki so napajane iz spodnje omarice - rumene varovalke. To pomeni, da je v zgornjih prostorih napajanje iz dveh virov.
Če bo nekdo v zgornji omarici izklopil vse varovalke, bo prepričan, da ni več napetosti nikjer, kar pa ni res. Trofazne vtičnice, ki so napajane iz spodnje omarice so še vedno pod napetostjo. Možnost nesreče velika.

Nasvet: Ne brkljaj sam, če ne veš točno kaj delaš. Poišči nekoga elektro stroke in ti naj pregleda instalacijo, po potrebi popravi kot je treba (potreba je velika) in te pouči o zadevah.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2226
Aktiv.: 11.75
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 20, 2021 7:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cip je napisal/a:
Ker nisem toliko v teh 3-faznih vodah, me kot laika zanima, če lahko potem že 3 faze vežeš kar skupaj in uporabljaš naprej normalno kot enofazno povezavo. Vsaj tako je videti, da je narejeno v zgornji omarici, iz katere so speljane samo razsvetljava in enofazne vtičnice (nobene 3-fazne).

Kolikor jaz vidim, niso zvezane skupaj. Pod varovalkami je uporabljena tri-polna letev, torej vsak tretji odklopnik je napajan iz iste faze. V spodnji omarici je enako, tam je tudi vidna oznaka letve. To je zelo pogosta izvedba in priročna za priklop trifaznih porabnikov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 229 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group