|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Ned Maj 14, 2006 9:02 pm Naslov sporočila: WIN-XP ne startajo |
|
|
Ne morem zagnati WIN-XP niti v varnem načinu.
Pokaže se slika ob zagonu "WINDOWS XP" , nekaj časa še počaka potem pa gre ponovno od začetka , kot bi pritisnil reset. Ne izpiše nobene napake.
Vstavil sem disk v drug računalnik , da bi prekopiral podatke iz "documents and settings" , pa ni dostopa do te mape.
Kaj mi je storiti?
Kaj se zgodi z mapo "DOCUMENTS & SETTINGS" če ponovno naložim WIN-XP ?
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.96 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Maj 14, 2006 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz v takih primerih vstavim zagonsko DOS disketo na kateri je stari dobri NC za DOS in ponavadi reševanje podatkov uspe s kopiranjev na drug disk.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stealth.us Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 20:06 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42
|
Objavljeno: Ned Maj 14, 2006 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si ze poskusil z vstavitvijo Windows XP cd-ja in izbiro, da ti popravi Windows-e? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.00 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Maj 14, 2006 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaradi takšnih razlogov imam mapo MyDocuments na drugi particiji. Tako v primeru sesutja sistema ne izgubim vseh podatkov. No drugi prijem je tudi varnostna kopija datotek, za katere mislim, da jih bi nekoč potreboval.
Ker sem sam že enkrat ponovno nalagal okna sem moral za ponoven dostop do moje mape mapo najprej prevzeti - take ownership. Seveda kot administrator. Če imaš Home verzijo lahko to narediš le v varnem načinu zagona.
Ne vem kaj si mislil z ponovnoo inštalacijo oken? Samo nalaganje preko?
V tem primeru bi datoteke verjetno ostale, le prevzeti bi moral mapo za dostop do datotek. Vsekakor bi ti priporočal, da potem podatke nekam varno shraniš (CD / DVD) in particijo sformatiraš in okna ponovno naložiš sveže. Boš imel manj problemov naprej. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Maj 14, 2006 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kako je z XP -ji sem pa imel v službi 2x primer vsutja W2000. Obakrat mi je bilo javljeno, da "obnovitev" ni možna pa sem nadaljeval s ponovno namestitvijo. Na moje začudenje je obakrat bilo vse obnovljeno brez vsake izgube. (računalnik je bil kot pred "vsutjem". ostalo je vse izključno z nastavitvijami, gesli, namizjem...) Prvič sem bil presenečen, ko je po restartu zahteval geslo - nisem vedel kaj naj vpišem, ker še nisem definiral nobenega gesla. A geslo je bilo pravzaprav staro administatorsko. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Maj 14, 2006 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
V tem primeru bi datoteke verjetno ostale, le prevzeti bi moral mapo za dostop do datotek. Vsekakor bi ti priporočal, da potem podatke nekam varno shraniš (CD / DVD) in particijo sformatiraš in okna ponovno naložiš sveže. Boš imel manj problemov naprej. |
Kolikor jaz vem, ti vse podatke v Program Files, Documents & Setting in root mapi WINXP ponovna instalacija pobriše. Tudi če greš "samo" povrh.
Zato ničesar ne shranjujem v mape Moje... oz My...
Oziroma: vsaj moja verzija instalacije jih. Kako je z novejšimi ne vem. Sistem sem nazadnje nalagal skoraj tri leta nazaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Maj 14, 2006 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Umnik je napisal/a: |
Kolikor jaz vem, ti vse podatke v Program Files, Documents & Setting in root mapi WINXP ponovna instalacija pobriše. Tudi če greš "samo" povrh.
Zato ničesar ne shranjujem v mape Moje... oz My... |
Se strinjam, ker sem že nekajkrat poizkusil na različnih računalnikih z instalacijskim CDjem zagnati RESTORE ali REPAIR v XPjih.
Vedno sem izgubil še tisto kar bi lahko rešil z DOSom.
In tudi jaz imam dokumente ipd. na drugi particiji kot sistem.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Ned Maj 14, 2006 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Jaz v takih primerih vstavim zagonsko DOS disketo na kateri je stari dobri NC za DOS in ponavadi reševanje podatkov uspe s kopiranjev na drug disk.  |
Samo če ima particijo formatirano v NTFS, pa se ne bo dalo na tak način.
Lahko pa se zažene računalnik iz windows CD-ja in se tam izbere repair in prideš v widows consele. Tam se prijaviš kot administrator, pa imaš dostop do vseh podatkov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Maj 14, 2006 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
egomez je napisal/a: |
Samo če ima particijo formatirano v NTFS, pa se ne bo dalo na tak način.
|
DOS & NTFS ... nekaj je vseeno možno.
*Klik1*
*Klik2* |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Ned Maj 14, 2006 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
S tako pripravljeno disketo se pa očitno res da. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.67 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Maj 15, 2006 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
V primeru win XP težav praktično skoraj vedno deluje tole: V biosu se nastavi bootanje iz CDja. V CD se vtakne bootable windows, isto verzijo, kot je obstoječa. Restarta se računalnik, z CD bootom. Windows se ponovno naloži, BREZ brisanja ali formatiranje particije. Po instalaciji in restartu bodo podatki spet tam, kjer so bili. Seveda samo v primeru, da je prišlo do poškodbe windows okolja. Če so povoženi podatki, bodo taki ostali. Windows repair opcija je ničvredna (preizkušeno v praksi) in lahko naredi več škode kot koristi. Bootanje z navadno DOS disketo pomaga, če je disk FAT. Če je particija NTFS se ne vidi nič.
Edino zanesljivo in varno je disk z problemi vtakniti v drug računalnik (z enakim ali podobnim operacijskim sistemom) in tam prebrati podatke. Na ta način se ob zagonu na disk ne bo pisalo (skoraj) nič, kar bi še dodatno poškodovalo vsebino.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.97 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Maj 15, 2006 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur imaš prav !! A pri tem je treba biti pazljiv. Za sesutje diska namreč obstaja razlog in nemalokrat je to lahko virus. Ta pa se ob takem početju lahko prenese na še neokužen sistem. Tako da pozor ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.67 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Maj 15, 2006 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če damo okužen disk v drug računalnik, ta ne bo ogrožen. Samo po sebi se iz okvarjenega diska ne bo zagnalo nič. Virusi in podobno bodo mirno čepeli nekje v datotekah. Aktiviralo jih bo šele poganjanje in podobni postopki nad okuženimi datotekami. Zaradi tega je najbolje narediti backup podatkov na CD. Podatke pa se preizkuša na PCju, kjer je bil pokvarjen disk (po tem, ko se ga popravi).
Na machinah, ki jih imajo ljudje v internetu, pa nimajo najnovejših protivirusnih programov, se najde zares grozne količine črvivosti. V nasprotju z mnenjem precej ljudi, firewalli proti virusom/črvom ne pomagajo nič. Firewall (delno)pomaga samo proti temu, da nekdo od zunaj okuži sistem (če je firewall pravilno konfiguriran). Svinjarijo pa z klikanjem po internetu ljudje prikličejo sami.
Na vsakem sumljivo delujočem disku je pametno pobrisati particijo in narediti format. Nikakor ne quick format, ampak polni format. Če je disk resno okvarjenm se bo napaka opazila. V velikih primerih disk kljub navidezno hardwerski napaki po formatu začne delovati normalno.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Pon Maj 15, 2006 3:53 pm Naslov sporočila: Kako do podatkov iz Documents & Settings ? |
|
|
Disk imam v drugem delujočem računalniku. Ali kdo ve kako skopirati podatke iz "Documents & settings".
Večina datotek in poddirektorijev se ne da odpreti , ker jih je WIN-XP zaščitil pred nepooblaščenim dostopom.
Kako bi lahko odklenil nedostopne-skrite podatke , da bi jih potem skopiral na CD.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.00 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Maj 15, 2006 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem napisal. Prijavi se kot administrator, potem pa moraš mapo prevzeti -> Take ownership. Zavihek permissions se mi zdi. Ne morem točno pogledat, ker uporabljam Home verzijo, ki ima te stvari privzeto nevidne. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 18 Ur