|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7725 Aktiv.: 36.43 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Avg 21, 2021 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
... Pa kraj bivanja vpiši, mogoče ti bo kak forumaš sosed in posodil spajkalnik za probo. ... |
ginger je napisal/a: |
...Iz Novega mesta sem  |
To lahko vpišeš tudi v profilu, nič ne škodi.
mosqito je napisal/a: |
...Super. Jaz tudi. Z veseljem lahko kaj posodim na test preden greš v nabavo. |
Si videla, da se je splačalo.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 586 Aktiv.: 2.76 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Avg 21, 2021 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da so ti izdelki v stiku s kožo, priporočam uporabo spajke brez svinca.
Ne vem kako je z alergijami na svinec in njegovim prenosom v telo preko kože.
Mogoče obstajajo tudi kakšne direktive.
Lp, Jože
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ginger Član

Pridružen-a: Sob 21 Avg 2021 7:21 Prispevkov: 26 Aktiv.: 1.20 Kraj: Novo mesto
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miharix Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59 Prispevkov: 392 Aktiv.: 3.08 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Avg 22, 2021 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ta ki ga imaš je za vodovod..., bolj za spakanjem pod plamenom kot spajkalnikom, agresiven ker mora biti za tiste pogoje.
Hmm saj res stik z kožo... za vsak slucaj res raje brez pb, raze če še prozorni lak čez
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ginger Član

|
Objavljeno: Ned Avg 22, 2021 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kateri je potem boljši...iz Merkurja ROTHENBERGER, ali tisti La-Co ??
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ginger Član

|
Objavljeno: Ned Avg 22, 2021 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, da boste vedeli kaj in kako delam...je tu en prikazan postopek - video.
https://www.youtube.com/watch?v=rMk0nK04A
Nazadnje urejal/a ginger Ned Avg 22, 2021 2:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6356 Aktiv.: 29.97 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Avg 22, 2021 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje noben od tistih fluxov ni najbolj prijazen do spajkalnika. Cena spajke je pa tudi kar ubijalska. Glede na to, da ti je Mosqito najbližji, pa kup izkušenj in znanja s spajkanjem ima, se ti splača izkoristit njegovo ponujeno pomoč.
Jaz bi si za uporabo pri takem spajkanju pomagal s pripravki na osnovi kolofonije. Take pripravke si brez večjih težav pripraviš tudi doma. Nastane sicer nekaj packarije, ki pa jo z izopropilnim alkoholom v ultrazvočni banji za šalo spraviš stran po končanem spajkanju.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ginger Član

|
Objavljeno: Ned Avg 22, 2021 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj ga nameravam kontaktirat. Ker tole sploh ni tako enostavno, kot sem si jaz predstavljala. Samo delo s tem je ok, le te "sestavine" prave skupaj spravit je pa "težka matematika" zame
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ginger Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6356 Aktiv.: 29.97 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Avg 22, 2021 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tega ful uporabljajo, vendar se ga pri nas ne da dobiti. |
V bistvu si nekaj podobnega lahko sama pripraviš. Ne bo ravno "no clean", bo pa opravil svoje delo. Nekaj debate na to temo je tukaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 388 Aktiv.: 5.32
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 2598 Aktiv.: 29.84
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ginger Član

|
Objavljeno: Tor Avg 24, 2021 7:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem na FB v skupini kjer to tehniko izdelujejo opazila, da nisem osamljen primer, da se konica kruši, . In po prebranih komentarjih je očitno res, da je kriv flux. Ampak meni se je to na prvem naredilo s fluxom iste firme, kot je sam spajkalnik. To mi ne gre v račun. Saj pomoje bi moralo bit kompatibilno, kajne? Ali se motim??
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.44
|
Objavljeno: Tor Avg 24, 2021 7:22 am Naslov sporočila: |
|
|
https://botland.store/rosin-resin-and-fluxes/15858-flux-tk83-for-soldering-smd-50ml-5901764329510.html
Tega ful uporabljajo, vendar se ga pri nas ne da dobiti. |
Iz tujine je tekoče pripravke težko naročiti ker veljajo za nevarne tekočine strogi predpisi za pošiljanje. Pri nas se kvalitetne flukse da nabaviti npr. pri tehle majstrih v Postojni:
https://abtehnik.si/
Znajo tudi svetovati za kako bolj specifično področje uporabe. Za nas amaterje pa je najlažje, da:
- kot je že napisal Frenki, kolofonijo "za guljenje prascev" raztopiš v alkoholu ali pa
- kupiš kolofonijo v spreju, imajo jo praktično v vsaki trgovini z elektroniko in po potrebi špricneš primerno količino v priročno posodico (glej sliko v priponkj).
Za tvoje potrebe bi kot flux znal biti zelo učinkovit STEARIN, v obliki luskic se ga da kupiti v lekarni.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
125.63 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Nazadnje urejal/a s56al Tor Avg 24, 2021 7:40 am; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.44
|
Objavljeno: Tor Avg 24, 2021 7:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Članek na tej povezavi
http://antena.fe.uni-lj.si/literatura/VajeOK/Spajkanje/Spajkanje.pdf
...vsebuje vse bistvene informacije, tako teoretične osnove kot čisto praktične nasvete za vsakega, ki se želi ukvarjati z mehkim spajkanjem. Poudarek je sicer na spajkanju v elektroniki, a je članek dovolj splošno napisan, da je zanimiv za širše področje uporabe. V članku so opisane tudi tipične napake, ki jih pri spajkanju grešimo začetniki, tako je lažje razumeti, zakaj gre kdaj kaj narobe...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 16 dni