www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Arduino kot ISP - Atmega16
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
linel
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Mar 2008 21:14
Prispevkov: 173
Aktiv.: 1.04
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 29, 2021 3:33 pm    Naslov sporočila:  Arduino kot ISP - Atmega16 Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zanima me, če je že gdo programiral ATMEGO16 preko arduina, ter kako?
Namreč pred časom mi je že uspelo sprogramirati ATTINY 25, arduino nano sem pa uporabil kot ISP programmer. Zdaj pa hočem še Atmego16, pa mi ne gre in ne gre.
Probal sem po teh navodilih (seveda sem vključil mightycore v arduino), vendar neuspešno. Javi da se ne more sinhronizirati. že pri nalaganju bootloaderja javi napako.

Če se je kdo z tem že ukvarjal bi prosil za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5501
Aktiv.: 28.61
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 29, 2021 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je to še nikoli sprogramirana Mega16?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linel
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Mar 2008 21:14
Prispevkov: 173
Aktiv.: 1.04
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 29, 2021 7:05 pm    Naslov sporočila:  Arduino kot ISP - Atmega16 Odgovori s citatom

Probal sem na novo, ter na eno, kaj je že bil program gor, vendar je bilo programirana v bascomu, ter program naložen z ploščo easy avr 5.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5501
Aktiv.: 28.61
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 29, 2021 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si lahko sprogramiral Tinyja, bi moralo iti tudi na Mego16, če so Fusebiti pravilno nastavljeni in seveda, če so vse povezave (MISO,MOSI,CLK) OK in ISP sprogramiran tako, da je ISP.
Je pa izredno težko karkoli pametnega svetovat, saj ne vemo, kaj si "čaral".

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linel
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Mar 2008 21:14
Prispevkov: 173
Aktiv.: 1.04
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 29, 2021 8:42 pm    Naslov sporočila:  Arduino kot ISP - Atmega16 Odgovori s citatom

saj glih zato, nevem kaj sem sčaral ali nisem. arduino je programiran kot ISP, tudi povezave so tak kot morajo biti.
no šel sem po teh navodilih : mightycore

Če lahko gdo proba bi bil vesel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5501
Aktiv.: 28.61
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 29, 2021 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A že bootloaderja ne moreš sprogramirat?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linel
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Mar 2008 21:14
Prispevkov: 173
Aktiv.: 1.04
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 29, 2021 9:24 pm    Naslov sporočila:  Arduino kot ISP - Atmega16 Odgovori s citatom

Ne. Sem pa probal potem mikrokontroler dati v easy avr plosco, ter hex datoteko od arduina nalozit z to ploščo in je šlo. Gre se mi pa zato, da ko bi mikrokontroler že enkrat prispajkan v vezje, da bi še lahko programiral preko ISP. je pa mikrokontroler smd, imam pa tudi tqfp adapter, zato sem lahko vstavil v easy avr.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linel
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Mar 2008 21:14
Prispevkov: 173
Aktiv.: 1.04
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 30, 2021 7:13 pm    Naslov sporočila:  Arduino kot ISP - Atmega16 Odgovori s citatom

Ne gre mi sprogramirat pa če se na glavo postavim, nevem ka bi lahko bilo narobe. Sem probal z različnimi mikrokontrolerji, tudi navadnimi dip40 ohišje..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5501
Aktiv.: 28.61
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 30, 2021 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napiši, kaj vse si do sedaj naredil!
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linel
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Mar 2008 21:14
Prispevkov: 173
Aktiv.: 1.04
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2021 9:56 pm    Naslov sporočila:  Arduino kot ISP - Atmega16 Odgovori s citatom

1. kopiral https://mcudude.github.io/MightyCore/package_MCUdude_MightyCore_index.json v arduino ide pod : Datoteka - Nastavitve - Dodatni URLji za upravljalnik ploščic.

2. potem kliknil zavihek Orodja - Plošča - Upravljalnik plošč - izbral mightycore ter instaliral

3. odprl program za programiranje arduina kot ISP programator ter naložil, seveda v nastavitvah izbral arduino uno ki bo služil kot programator, (z njim sem programiral attiny25 uspešno)

4. na breadboard vstavil mikrokontroler atmega16 dip40 povezal z arduina uno napajanje ter ostale signale miso mosi sck (ss oz reset) probal oboje ko ni šlo,

5. za test odprl program blink, izbraz iz menuja atmega16, frekvence kristala sem probaval različne, tudi z notranji oscilator sem tudi probal prav tako zunanji, ker mi ni šlo nalagati, ostale nastavitve sem pa tudi po youtubu kaj pogledal.

6. upam da sem probal vse, če pa kaj nisem me prosim popravi. Možno da delam kaj narobe, nevem več sam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5501
Aktiv.: 28.61
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2021 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa izpiše v spodnjem oknu?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linel
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Mar 2008 21:14
Prispevkov: 173
Aktiv.: 1.04
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2021 8:43 pm    Naslov sporočila:  Arduino kot ISP - Atmega16 Odgovori s citatom

ko nalagam bootloader napiše :
avrdude: Device signature = 0x000000
avrdude: Yikes! Invalid device signature.

če pa probam program naložit pa:
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x66
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0xe0
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x66
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0xe0
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x66
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0xe0
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x66
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0xe0
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x66
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xe0
Ob nalaganju skice se je zgodila napaka

ob različnih frekvencah so tiste vrednosti na koncu malo drugačne.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5501
Aktiv.: 28.61
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2021 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si naredil vse, kot je tukaj napisano?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linel
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Mar 2008 21:14
Prispevkov: 173
Aktiv.: 1.04
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2021 11:05 pm    Naslov sporočila:  Arduino kot ISP - Atmega16 Odgovori s citatom

Upora res nisem uporabil, kristal sem pa imel 12mhz ter 8mhz, drugih nimam doma.
sem pa tam označil kateri kristal sem imel vstavljen.
ko sem pa probal naložiti program, sem pa povezave pustil isto kot sem probal naložiti bootloader.
Šel sem po tistih navodilih ki so na githubu.
Bom jutri probal še po teh.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rplink3r
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02
Prispevkov: 370
Aktiv.: 2.07
Kraj: Levec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2021 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi funkcijo Sketch->Upload using programmer

oziroma "Ctrl + Shif + U"

poskusi z tem, to direktno programiranje je brez bootloaderja preko SPI, prvo če bi z tem šlo da bi blink delal.

_________________
"The statement below is false."
"The statement above is true."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 65 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group