www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Gal/palce/cpld kabli-programatorji

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> FPGA in CPLD programabilna vezja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cybersoya
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2004 7:54
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 22, 2006 8:54 pm    Naslov sporočila:  Gal/palce/cpld kabli-programatorji Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Na Ebayu sem naročil xilinx-jtag in altera-byteblaster ISP kabla (klona originalnih kablov).
Ker se priklopita direktno na paraleni port brez zunanjega napajanja se z njima verjetno lahko programira samo cpldje ki podpirajo 5V ne pa tudi tistih ki zahtevajo 15V in več - verjetno obstajajo za vsak čip različne varitate(3V, 5V, 15V?).

Baje klon Alterinega byteblaster kabla lahko programira tudi Atmelove cpldje - s katerim programom je to mogoče? - (ali 3rd party software, ali pa če atmelov wincupl lahko sprejme byteblaster kabel).

Za xilinxov kabel je v reklami narisano da se programira z iMPACT softwerom - kje bi se dalo dobiti verzijo programa ki dela z win98?

Na češki webstrani ( http://www.hw.cz/Teorie-a-praxe/Konstrukce/ART644-GALblast---Programator-GALu.html ) sem našel že narejen GALBLAST programator, ampak kolikor razumem ne podpira atmelovih čipov in (izbrisljivih)palce čipov in večjih cpldjev.
Na področju cpldjev sem popolni začetnik - rad bi se naučil programirati čipe ki so čimbolj poceni in dostopni v Sloveniji ali na ebayu, pri tem pa mi ni jasno: s KATERIM programatorjem je mogoče programirati KATERE čipe KATEREGA proizvajalca. Vsaj tri neznanke in nobenega odgovora.

Ali ve kdo za kake razpredelnice na netu kjer so primerjani gal in cpld čipi različnih proizvajalcev: kompatibilnost s programatorji/softwerom, število flip-flopov, število vrat (samo število celic je bojda zavajujoč podatek, pri vsakem prozvajalcu pomeni kaj drugega).
(Nekaj podobnega temu: http://massmind.org/techref/xilinx/fpgacomp.htm )

Mi lahko priporočite gal in cpld čipe (ponovno zapisljive) ki jih je mogoče zapeči s tema kabloma in kateri programatorski software rabim za to.

hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 22, 2006 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uff.... dal si precej več vprašanj kot ti lahko na hitro ponudim odgovorov.

Torej, uspešno sem programiral čipe od altere in Xilinxa. Čaka me še Lattice.
Povezavo na PC (vmesnik) sem si vedno naredil sam.
Software, ki sem ga za to uporabil je bil vedno original sw od proizvajalca. Seveda sem izbral zastonjkarsko varianto, ki se ji popularno reče "web edition".

Malo moraš paziti ko navajaš tipe čipov. Ne smeš pomešati GAL, PAL, CPLD in FPGA ćipov med seboj. Res je, da imajo precej skupnega, a vedeti je treba da so to popolnoma različne družine programabilne logike.

Če ti zadnja verzija sw od proizvajalca ne podpira stonoge, ki si jo izbrskal na kaki stari poštarski plošči, potem je smiselno da na netu poiščeš kako starejšo verzijo istega sw. No še bolje je, da najprej točno veš kaj hočeš, nato si izbereš ustrezen čip. Nekaj truda je potrebno, da ga uspeš dobiti. Kot vzorec, ali pa po redni poti. Šele nato se izplača poglobiti v programska orodja posameznih proizvajalcev.

Programskih jezikov za "pisanje hardware" je kar nekaj. Svetoval bi VHDL ali Verilog. Abel se opušča. Bil je precej uporabljan v času, ko so bili GAL-i še edina programabilna logika.

Če bi rad kaj bolj konkretnega, se lahko dogovoriva za obisk. Sicer pa mislim, da še zdaleč nisem edini na forumu, ki mu programabilna logika ni tuja.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 22, 2006 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za GALe (in druge CPLDje) je meni zelo vsec CUPL (Atmel ponuja WinCUPL s simulatorjem). Za SPLDje ubogaj Darkota Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cybersoya
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2004 7:54
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 23, 2006 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Prosil bi samo za informacijo o tem, katere čipe ste že uspešo "zapekli" s temi kabli - tako bom imel vsaj podatek kaj zagotovo deluje, in si tako olajšal prve korake.

Ali mi lahko napišete vse čipe ki se jih spomnite da ste jih zapekli s xilinx-jtag kablom (in programom impact?).
In enako še za čipe programirane z drugimi kabli : atmelovim kablom(in program wincupl?) in altera-byteblaster kablom: kateri čipi in s katerim softverom.

Ali je altera-byteblaster res enak/izmeljiv z atmelovim kablom - tako je pisalo v opisu na Ebayu - zato sem sklepal da bom z enim kablom lahko programiral čipe dveh proizvajalcev: alera im atmel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 23, 2006 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem z mojo kitajsko zadevo zapekel vse GALe, ki sem jih nasel v nasih trgovinah (IC/HTE). Za SPLDje ubogaj Darkota.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> FPGA in CPLD programabilna vezja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni