www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kontaktor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 272
Aktiv.: 1.62
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2021 9:58 pm    Naslov sporočila:  Kontaktor Odgovori s citatom

Potreboval bi malo pomoči in sicer v zvezi z cnc, Imam vgrajen sledeči kontaktor vendar mi pri zagonu le tega na vseh oseh motorji močno trznejo (kar sicer ni problem) je pa pred kratkim odkrita težava ker v x osi preskoči korak ali več (sem žal opazil šele sedaj).
Vprašanje: Ali se dobi tudi tak ki ima mehki zagon?

Hvala.



20190107_180804.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.4 MB
 Pogledana:  16 krat

20190107_180804.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RobiStrom
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00
Prispevkov: 186
Aktiv.: 2.30
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2021 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težava je lahko tudi bližina signalnih/krmilnih žic in močnostnih kablov.

Kako močan motor oz. breme vklapljaš?

Dobi se mehki zagon in polprevodniški releji/kontaktorji (SSR) - ti imajo običajno že "zero cross" funkcijo.

_________________
LP Robi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 272
Aktiv.: 1.62
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2021 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mogoče se nisem pravilno izraazil, kontaktor vklaplja celoten cnc stroj, problematični so PS ki napajajo koračne motorje ker potegnejo več A za polnenje kondenzatorjev in pride do trzanja-preskoka zaradi sunka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robertos
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Prispevkov: 751
Aktiv.: 3.91
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2021 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

maki je napisal/a:
... kontaktor vklaplja celoten cnc stroj...

Glede na številke na kontaktorju je to pomožni kontaktor in ne glavni.
Ne vidi pa se ali ima tuljavo enosmerno 24V ali izmenično 230V. (tako na videz premalo poznam Iskrine kontaktorje).
Če je tuljava kontaktorja 230V, potem imaš verjetno dolgi dovodni kabel, ali krepko pretanki dovodni kabel in prihaja do padca napetosti. Prav tako so lahko problem dolge žice v sami omari, strinjam pa se s (Robi Strom), da je lahko tudi problem bližina krmilnih in močnostnih žic v omari. Če je kontaktor na enosmerno napetost, je verjetno problem v napajalniku. Ta problem sem imel že tudi sam, na kar nekaj strojih je oslabel trifazni napajalnik (tri faze v enosmerno 24V 30 Amperov) je pri klasični meritvi kazal kot da je čisto OK, pri nenadni obremenitvi pa se je sesedela napetost do te mere, da je šel stroj v napako.
Po zamenjavi napajalnika stroj deluje brezhibno.
Ker pa si podal premalo podatkov lahko zgolj ugibamo kako in kaj.
Kateri stroj, kolikšne so glavne varovalke, koliko je star stroj, ali imaš kakšne varnostne module- releje (Pilz itd.) Tudi z Pilz releji sem že imel probleme. Morda je brez varnostnih relejev in je krmilje samo preko varnostnih tipk in so tiste oslabele itd.
ugibam...

_________________
Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 272
Aktiv.: 1.62
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2021 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stroj je samogradnja, motorji so nema 34 (3 kosi) in eden manjši za Z os. Omarice in sheme nisem jaz vezal oz. načrtoval., je bilo že vse vgrajeno. Sunek in skok motorjev je bil tudi že pred zamenjavo motorjev s temi (prej so bili 3A) Krmiljenje je preko PlanetCNC 9-osne kartice.
Prilagam še širši kot...
Hvala za vse info!
ps
na sliki je postavitev tik pred menjavo motorjev, kartic in pameti, zgornji del je nespremenjen.



20180504_164917.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.05 MB
 Pogledana:  26 krat

20180504_164917.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2324
Aktiv.: 12.09
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 11, 2021 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav razumem, ta kontaktor vklopi napajanje krmilnikom koračnih motorjev. Eden od motorjev pa se takrat premakne za en korak?
V tem primeru je to problem krmilnikov.

Mogoče pa tisti motor pred izklopom ni bil na koraku in se ob vklopu napajanja zgolj poravna na najbližji korak.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 571
Aktiv.: 5.33
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 11, 2021 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred menjavo pameti in motorjev ni bilo teh problemov?
Katere "močnostne krmilnike" imaš za koračne motorje?
Jaz bi za vsak slučaj tudi znotraj omare uporabil kable z opletom tudi za povezavo med krmilno kartico in močnostnimi krmilniki.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4093
Aktiv.: 21.29
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 11, 2021 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi varistor na kontaktih že pomagal.
Ampak zelo skrivnostno je, zakaj motorji trznejo. Tudi jaz sem mnenja, da za to ni nujno kriv kontaktor, ampak se z driverjem nekaj nepredvidenega zgodi, ko dobi napetost

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 272
Aktiv.: 1.62
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 11, 2021 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@bosjang, točno tako, trznejo sicer vsi veendar preskoči le X os - po trenutnih pregledih.
@mato1111, motorji so enako trznili vendar ni bilo preskoka koraka, verjetno zato, ker so bili enostavno prešvoh (3A)
Kolega elektronik pravo, da je lahko problem v PS pri polnenju kondenzatorjev (46V8A 3x in eden švohnejši)
je pa zadeva vezana tako, da preklopim grebenasto stikalo in nato s tipko sklene kontaktor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RobiStrom
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00
Prispevkov: 186
Aktiv.: 2.30
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2021 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za test poskusi posamično vkljapljati krmilnike. Najbrž imaš za vsakega varovalko/stikalo ali pa jo začasno vgradiš.
_________________
LP Robi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1216
Aktiv.: 6.89
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2021 11:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne verjamem, da je kriv kontaktor. Question
Naredi test, vklopi tako, da je kontaktor že vklopljen. Daj mu zunanje napajanje.

Mislim, da se trzanje motorjev ne bo spremenilo.
Poročaj.

Naslednji test:
Vklapljaj postopoma.
Najprej krmiljenje in šele čez nekaj sekund napajanje motorjev.
Poročaj.
V primeru, da drugi test odpravi težavo, vgradiš časovni rele.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 272
Aktiv.: 1.62
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2021 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za odgovore, bom nekako poizkusil s posameznim vklopom PS-jev za vsako os, čeprav so PS-ji vezani izhodi direktno na kartice krmilnikov. Verjetno bom kar izklopil kabel iz kartice, ker ostalo praktično ni izvedljivo - je kar gužva sedaj ...
@stane, mislim, da ni težava v samem kontaktorju pač pa iščem neke vrste mehki zagon bodisi kontaktorja ali pa da bi ga na nek način prevezal (fazo) da bi delovalo kot mehki zagon. Mogoče razmišljam napačno...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2324
Aktiv.: 12.09
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2021 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najenostavnejši mehki zagon je NTC upor. Lahko poizkusiš.
Močnejši napajalniki imajo pogosto navaden močnostni upor in rele, ki ga premosti.

Vendar še vedno delim mnenje z ostalimi, da to ni krivo za preskok. Res pa, da ni blagodejno za omrežje in kontaktor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 272
Aktiv.: 1.62
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2021 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@bostjang, imaš kakšno skico, link...itd (nisem iz te branže, čeprav se s tem tudi včasih ukvarjam)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2324
Aktiv.: 12.09
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2021 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NTC upor pač. Običajno so diskaste oblike (kot varistorji). Veliko jih je namenjenih omejevanju vklopnega toka (inrush current limiter). Večji kot je vhodni kondenzator, fizično večji upor potrebuješ.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 65 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group