www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Naprava za beleženje porabe električne energije
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
usimoncic
Član
Član



Pridružen-a: Tor 31 Mar 2020 11:59
Prispevkov: 25
Aktiv.: 1.33

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 12:46 pm    Naslov sporočila:  Naprava za beleženje porabe električne energije Odgovori s citatom

Zanima me, če obstaja kakšna naprava, ki bi beležila porabo električne energije. Po možnosti nekaj za na DIN rail, ki bi prišlo v elektro omarico, pa da bi se nanjo lahko nekako povezal in bi dobil zgodovino porabe. Niti ni pomembna zelo natančna meritev porabe, bolj me zanima časovno obdobje porabe; da vem kdaj so neki stroji delali in kdaj ne.


PS: Sicer se gotovo da narediti nekaj takega z Raspberry Pi in tokovnimi senzorji, samo če obstaja komercialna rešitev, bi pa bilo to še bolje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14094
Aktiv.: 73.30
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navadni števec Sicer kaj takega Nekateri imajo pulzni izhod glede na porabo, kar je najenostavneje zajemati.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
usimoncic
Član
Član



Pridružen-a: Tor 31 Mar 2020 11:59
Prispevkov: 25
Aktiv.: 1.33

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole s pulznim izhodom izgleda zanimivo. A za zajem pulzov in beleženje pa ne preostane drugega, kot RPi ali neka podobna DIY rešitev?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14094
Aktiv.: 73.30
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zajemanje s kakim krmilnikom ni problem. Recimo siemenskov logo ima SD kartico na katro ti lahko lepo beleži čas in datum. Padatke potem lahko snameš v CSV datoteko, katero pa ni problem v nadaljevanju obdelovati recimo v Excelu.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 1368
Aktiv.: 20.33

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče tole:
https://guide.openenergymonitor.org/applications/home-energy/

sicer pa, če imaš kje blizu lora gateway, si lahko nabaviš kaj takega: https://market.thingpark.com/iqnexus-smart-pulse-counter.html

_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
usimoncic
Član
Član



Pridružen-a: Tor 31 Mar 2020 11:59
Prispevkov: 25
Aktiv.: 1.33

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 3:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore. Torej imamo "proper rešitve z industrijskimi komponentami" in DIY rešitve.


Samo še eno vprašanje glede Siemensovega LOGO krmilnika: Kaj moram kupiti za delo z njim? Samo krmilnik (reda 100€) ali tudi kakšen software za razvoj in/ali runtime licence za krmilnike?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14094
Aktiv.: 73.30
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

usimoncic je napisal/a:
...

Samo še eno vprašanje glede Siemensovega LOGO krmilnika: Kaj moram kupiti za delo z njim? Samo krmilnik (reda 100€) ali tudi kakšen software za razvoj in/ali runtime licence za krmilnike?


Cena krmilnika - zadnja verija je okrog 140€ z DDV-jem. Poleg Web serverja omogoča tudi pošiljanje v oblak (slednjega še nisem probal - nimam zadnje verzije Wink

Potrebuješ Logosoft. Mislim, da je cena okrog 50€. Z računalnikom se poveže z navadnim mrežnim kablom. Običajno se "splača" kupit kak razvojni komplet.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1271
Aktiv.: 8.18
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opcija je tudi Shelly: https://www.shelly.si/si/5-merilniki-porabe-energije
Samo bo treba malo programirat, da boš videl to kar želiš.
Če uporabljaš Shelly "oblak" meritve niso tako natančne. Imaš samo porabo elektrike po nekaj ur skupaj.
Če se pozabavaš sam s programiranjem potem lahko daš vzorčenje poljubno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 837
Aktiv.: 4.65
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tema ki me tudi zanima.
Sam iščem nekaj podobnega ampak še nisem našel
Zanima me samo prikaz trenutne energije v trofaznem sistemu. Če bi bil prikaz na telefonu pa še boljše. Torej nič beleženja, izklapljanja, vklapljanja samo prikaz.
Gledam na Bangod in Aliju, pa se mi nič ne dopade.

_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1774
Aktiv.: 9.23
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:
Opcija je tudi Shelly: https://www.shelly.si/si/5-merilniki-porabe-energije

https://www.shelly.si/si/merilniki-porabe-energije/28-shelly-3em-wifi-3-fazni-merilnik-3809511202111.html Wink

_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3174
Aktiv.: 17.30
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

najenostavnejša varianta je prijaviti se na https://mojelektro.si/login
in tam potem vklopiti merjenje povprečne 15-minutne moči v kW . Zahtevajo pa čuda podatkov za prijavo, a deluje. Žal ne "online", ampak za en dan nazaj.

A da tako se je razvil Siemens Logo, da ima zdaj SD-kartico in web server.... zadnjikrat sem imel opravka z njim okoli l.2006....

Citiram:
Zanima me samo prikaz trenutne energije v trofaznem sistemu.
štoparico v roke (jo ima vsak mobi) in šteješ na koliko sekund utripne lučka na števcu (ali na koliko sekund pride naokoli rdeča oznaka na koleščku). Nekje na števcu piše npr. 1000 imp/kWh (ali npr. 240 vrt./kWh). Potem te sekunde vržeš v to formulo in dobiš moč v kW .
Če je lučka 1000 imp/kWh in je med utripi 1,8 sekunde:
3,6 / 1,8 = 2 kW

_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 837
Aktiv.: 4.65
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
najenostavnejša varianta je prijaviti se na https://mojelektro.si/login
in tam potem vklopiti merjenje povprečne 15-minutne moči v kW . Zahtevajo pa čuda podatkov za prijavo, a deluje. Žal ne "online", ampak za en dan nazaj.

A da tako se je razvil Siemens Logo, da ima zdaj SD-kartico in web server.... zadnjikrat sem imel opravka z njim okoli l.2006....

Citiram:
Zanima me samo prikaz trenutne energije v trofaznem sistemu.
štoparico v roke (jo ima vsak mobi) in šteješ na koliko sekund utripne lučka na števcu (ali na koliko sekund pride naokoli rdeča oznaka na koleščku). Nekje na števcu piše npr. 1000 imp/kWh (ali npr. 240 vrt./kWh). Potem te sekunde vržeš v to formulo in dobiš moč v kW .
Če je lučka 1000 imp/kWh in je med utripi 1,8 sekunde:
3,6 / 1,8 = 2 kW


Ne
To že itak imam zaradi sončne elektrarne.
Potreboval bi pa za trenutno porabo toplotne črpalke, katero sem letos prvič zagnal.
Verjetno me drugo leto to ne bo več zanimalo, ampak sedaj sem pač obseden s tem, da pač vidim kje sem.

_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 1368
Aktiv.: 20.33

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.st.com/en/evaluation-tools/evalstpm32.html
_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
usimoncic
Član
Član



Pridružen-a: Tor 31 Mar 2020 11:59
Prispevkov: 25
Aktiv.: 1.33

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:
Opcija je tudi Shelly: https://www.shelly.si/si/5-merilniki-porabe-energije
Samo bo treba malo programirat, da boš videl to kar želiš.
Če uporabljaš Shelly "oblak" meritve niso tako natančne. Imaš samo porabo elektrike po nekaj ur skupaj.
Če se pozabavaš sam s programiranjem potem lahko daš vzorčenje poljubno.


Tudi Logo bi bilo potrebno sprogramirati, tako da tu ni neke bistvene razlike. Mi je pa načeloma bolj všeč povezava po kablu kot pa WiFi.

Pa meritev prek transformatorjev se mi tudi bolj dopade, kot pa shunt. Maksimalna natančnost mi ni prioriteta, ker hočem predvsem vedeti kdaj kak stroj dela, ne točne porabe energije.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 837
Aktiv.: 4.65
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2021 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi Logo bi bilo potrebno sprogramirati, tako da tu ni neke bistvene razlike. Mi je pa načeloma bolj všeč povezava po kablu kot pa WiFi.

Pa meritev prek transformatorjev se mi tudi bolj dopade, kot pa shunt. Maksimalna natančnost mi ni prioriteta, ker hočem predvsem vedeti kdaj kak stroj dela, ne točne porabe energije.[/quote]

Kaj pa tokovni transformator in tokovni rele z kontaktom.
Rele nastaviš tako, da pri minimalni obremenitvi stroja ti rele preklopi.

_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 65 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group