|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matly Član

Pridružen-a: Ned 25 Jan 2015 23:12 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2021 7:57 pm Naslov sporočila: Novoletne lučke in smart plug tp-link |
|
|
Zdravo
Prosil bi vas za malo pomoči. Na balkonu bi rad s pomočjo pametnga vtikača tp-link Tapo p100 upravljal novoletne lučke (5V,4w), ki imajo usb priklop in na njem gumb za menjavo programov utripanja.
Problem nastane, ko z aplikacijo izključim vtikač se lučke izklopijo in ko ga nato nazaj vklopimo se lučke ne prižgejo, ker jih je potrebno ponovno prižgati na gumbu na usb priklopu in ponovno nastavit program.
Ima kdo kakšno idejo kako rešit zadevo, da ni potrebno vsakič prižigat in nastavljat programa na lučkah. Program je potrebno nastavljati v vsakem primeru tudi če so lučke vključeno direktno brez pametnega vtikača.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
received_3074281969526256.jpeg |
Velikost datoteke: |
16.48 KB |
Downloadano: |
17 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2561 Aktiv.: 12.45 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2021 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
če daš neko vezico, ki drži tipko ob vklopu bo delalo?
ali potrebuje prehod iz ne-pritisnjene v pritisnjeno.
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matly Član

|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2021 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
To bi načeloma delovalo, ob vklopu so potem vedno na prvem programu. Če bi hotel, da so ob vklopu v drugem programu verjetno bi nobene pametne rešitve?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1632 Aktiv.: 13.08 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2021 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
V vseh takih in podobnih primerih zadeva deluje le na en način: Dodati je potrebno vezje, ki simulira pravilno sekvenco pritiskov tipke ali tipk, če jih je več. Večinoma uporabim ATtiny13A, na izhod ali izhode vežem optocouplerje, s tranzistorji v njih "pritiskam" tipke... Programček je individualno napisan tako, da ustreza posameznemu primeru. Načeloma bi šlo tudi brez optocouplerja, samo s tranzistorji, ampak uporaba je odvisna od vezave tipk, univerzalno je najboljše in najbolj ziher z optocouplerji.
V tem primeru bo predelava, dodelava, presegla ceno teh lučk, pusti prižgane 24/7
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 691 Aktiv.: 3.32 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2021 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot zanalašč sem danes tole zasledil. Poglej od 1:30 dalje
klik
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1963 Aktiv.: 12.92 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2021 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
BojanR je napisal/a: |
Kot zanalašč sem danes tole zasledil. Poglej od 1:30 dalje
klik |
Intelligent switch button
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1632 Aktiv.: 13.08 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2021 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobne rešitve sem nekoč že preizkusil z modelarskim servo motorjem in ročico, no, tudi miniaturni linearni aktuatorji za modelarstvo obstajajo... krmiljenje enako s kakšnim arduinotom ali kar najmanjšim uC.
Prednost je v tem, da je to zunanja dodelava in mehanski vpliv na obstoječo tipko, kar pomeni da je dodelava preprosta.
Slabosti so v tem, da je delovanje nestabilno in nezanesljivo. Gre za mehansko delovanje, sama dodelava se lahko mehansko premakne in zadeva ne dela več ali pa dela, ne dela, dela narobe, ... neuporabno. Pogosto se je dogajalo, da pritisk na tipko s strani naprave ni bil interpretiran pravilno... težava v morebitnem "debounce", slabi kontakti tipke, ... včasih pritiska ne zazna, včasih zazna dva ali več namesto enega, ... spet ni zanesljivosti.
Električen poseg daje 100% zanesljivost in ponovljivost, res je tudi bolj zahtevno, treba še bolj individualen pristop.
Smo že debatirali v tej smeri: https://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=50458
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1901 Aktiv.: 8.06 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2021 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda bi celo krmilje zamenjal z https://github.com/dMbski/ESPtree ali čim podobnim ?
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matly Član

|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2021 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za ideje in nasvete ( nekateri presegajo moje znanje).
Čeprav imam rad izzive, sem se vseeno odločil, da bo veliko ceneje če preprosto kupim nove lučke in bo zadeva delovala kot sem si zamislil, pa tudi žena bo zadovoljna, ker bo urejeno hitro Sej vemo kako gre happy wife, happy life.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5508 Aktiv.: 24.09 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Nov 17, 2021 9:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Smem priporociti Twinkly?!
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3449 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 551 Aktiv.: 5.70
|
Objavljeno: Pon Dec 13, 2021 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kje priporočaš kupiti ta EEPROM? So tudi moje lučke podobno nadležne kot od matly-a.
_________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1901 Aktiv.: 8.06 Kraj: Tolmin
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni