|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Dec 04, 2021 10:29 pm Naslov sporočila: Kaj trenutno počnem December 2021 |
|
|
Bom pa jaz prvi
Delam tehnico za čebelje panje. Baterijsko napajanje in logiranje teže na serverju
Trenutno mi živce žre lastna poraba 1117, ki je kar 7mA. To moram nujno znižati na <100uA
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2021 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
1117 menjaj s kaksnim low quiscent current LDOjem (lahko pa tudi switcherjem), pa bo.
Jaz pa se igram s Twinkly-jem po enem letu. So spremenili app in je cela zmeda ...
Lp, G
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1662 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2021 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ SimonS
HT75xx
https://www.holtek.com/documents/10179/116711/HT75xx-3v140.pdf
A bo 1uA v redu? primerno za baterjska napajanja.
Omenjeni regulatorji se nahajajo v cenenih kitajskih PIR senzorjih, ki imajo res malo porabo, še posebej tisti s solarnim napajanjem in Li-ion baterijo.
Preverjeno v praksi, s kolegom sva razvila eno vremensko postajo za logiranje temperature in občasen prenos podatkov preko GSM.
Ker je omenjeni stabilizator le do 100mA, GSM modul pa potegne krepko več, je naprava zasnovana tako, da sama po potrebi vklaplja napajanje za GSM modul, ko se le ta poveže in "pride k sebi", sproži prenos podatka, potem ga izklopi in gre vse skupaj v spanje.
Ne samo to, že več naprav sva zasnovala na podoben način, tudi z dvema uC, da je eden v bistvu v vlogi ure in večinoma spi, občasno se zbudi in vklopi napajanje za drugi uC (ki je večinoma izklopljen) in močnejši napajalnik, ki vklopi dodatne module z večjo porabo, ki so večinoma časa izklopljeni.
Ne samo da ima nizko porabo, je tudi low drop in majhnih dimenzij, smešno poceni, zato ga pogosto uporabljam tudi v napravah, ki niso baterijsko napajane. Pri napravicah, ki so napajane iz 230V kar preko kapacitivnega napajalnika, je tudi koristno, če je poraba manjša za kakšnih 5-10mA, potreben je manjši kondenzator in nenazadnje, tudi poraba je lahko tudi do nekaj 10mW manjša, ni veliko, je pa vseeno korak do varčevanja z energijo, ki pri velikem številu napravic lahko predstavlja tudi nekaj W skupne porabe, ki bi bila nesmiselno porabljena.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2021 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odlični predlog!
Imam ravno solarno svetilko z PIR senzorjem, kjer so baterije fuč. Kot nalašč za to
Hvala.
Sicer pa sem že dosti porihtal. Deluje praktično vse od zajema podatkov do beleženja v oblaku. Edino kar me še čaka je temperaturna kompenzacija tehnice. Namreč te osebne tehnice imajo velik temperaturni drift.
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2021 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
OT!
SimonS je napisal/a: |
.......Namreč te osebne tehnice imajo velik temperaturni drift. |
Simon, povej v katero smer je drift, da bom lahko ženskam povedal, ali naj se tehtajo zunaj, ali v kotlovnici
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2021 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hecam se z enim programom za ESP. Kodo sem seveda skopiral z medmrežja, saj sem v programiranju še vedno laik.
Da ne kopiram kode, pripenjam LINK do zadeve, kjer je vse obrazloženo, le tule se zalomi, ker ne vem sploh kaj bi moral naresti, da bi mi prevedlo:
"secured_client.setCACert(TELEGRAM_CERTIFICATE_ROOT); // Add root certificate for api.telegram.org"
ARDUINO IDE mi javi napako:
"no matching function for call to 'BearSSL::WiFiClientSecure::setCACert(const char [1369])"
Prebral sem marsikaj na netu o tem BearSSL, CACert...
_________________ Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.52
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2021 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
OT!
Simon, povej v katero smer je drift, da bom lahko ženskam povedal, ali naj se tehtajo zunaj, ali v kotlovnici  |
Kako si rešil creep, ko imaš ves čas obteženo?
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2021 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bolj kot je vroče, težja je ženska
Je pa res, da se tehnica vedno ko jo vklopiš nullira in težo vedno prkaže pravilno.
Mare: še testiram in razmišljam. Če pa imaš kako idejo kar na plano
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.52
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2021 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar sem videl, je bilo:
1. na vzvod in se tehta samo občasno (poraba, komplicirana mehanika)
2. dragi senzorji z malo creep-a
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ravne Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02 Prispevkov: 193 Aktiv.: 2.61
|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2021 1:36 am Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
OT!
Simon, povej v katero smer je drift, da bom lahko ženskam povedal, ali naj se tehtajo zunaj, ali v kotlovnici  |
@SimonS, razlika med tehtnico in tehnico je velika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sob Dec 11, 2021 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako
Sedaj sem na tehtnico dal slabih 30kg teže in postavil pod mizo.
Napaja se baterijsko (18650 3400mAh) in pošilja vsake pol ure meritev na server.
Nima še temperaturne kompenzacije, ampak zaenkrat po par dnevih izgleda da kar bo!
https://cayenne.mydevices.com/shared/61b0deeacd6e0055f73cce1e
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.66 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Pon Dec 13, 2021 8:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Simon, a boš to malo bolj konkretno nam predstavil.?
Kakšna slikca?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Dec 13, 2021 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Novoletni okrasek .
To je tretja ali četrta varianta - prve so bile s picem pa kasneje z atmelom. Mislim, da je večina objavljena na forumu med projekti.
Tokratna verzija je izvedena z RGB ledicami WS2812B. Poganja jih atmega328.
Program še "pesnim". Počasi mi zmanjkuje idej. Za enkrat sem spravil skupaj za kakih 15 min kombinacij.
Kako izgleda -par kombinacij ***klik**
Projeta v kratkem ne bom uspel spraviti na papir. Če pa bi kdo zadevo želel sestaviti, pa pahko pripnem tiskano vezje in zadnji HEX.Itak na njem ni drugega kot procesor. Lahko se uporabi tudi kak arduino plata le trak bo bolj nerodno pripeti gor,
Program je pisan v assemblerju. Naredil sem si tudi pripomoček za lažje generiranje kode kombinacij.
Opis: |
programček, ki mi pomaga generirat kodo. |
|
Velikost datoteke: |
85.12 KB |
Pogledana: |
31 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1126 Aktiv.: 6.30 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2021 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
To gre sedaj v avto...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.35 MB |
Pogledana: |
21 krat |

|
_________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2021 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
arksi je napisal/a: |
Simon, a boš to malo bolj konkretno nam predstavil.?
Kakšna slikca? |
Bom, ko bo "zrelo"
Zaenkrat ni kaj dosti videti razen kupa žic.
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni