www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kabel za RS485
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 160
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 10:07 am    Naslov sporočila:  Kabel za RS485 Odgovori s citatom

Poskušam krmiliti toplotno črpalko preko RS485, pa mi kabel dela probleme. Zaenkrat imam CAT 6 mrežni kabel, kjer uporabaljam sorodni parici za A in B (npr. oranžno in belo-oranžno). Kot gospodarja uporablam Raspberry PI z RS485 CAN HAT. Na razdalji 20cm deluje, na 10m pa ne - izgleda dosti šuma. Sem si poenostavil testiranje in uporabljam dva Raspberrya povezana z omenjenim kablom (da vidim, kaj prihaja skozi). Kolikor razumem, CAT 5-6 kabel ne bi smel biti problem na tej razdalji. Tudi nekih posebnih motenj ni na njegovi poti, celo TČ sem izklopil (kot možen izvor motenj), pa vseeno ne deluje v redu.
Kakšna ideja kaj bi lahko bil vzrok? Za povezavo uporabljam samo A in B, GND pa ne (slednja naj spet ne bi bila preveč pomembna, pa tudi RS485 CAN HAT nima nekega posebnega priključka zanjo). Če je kabel vzrok, kakšen kabel se priporoča?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Prispevkov: 2232
Aktiv.: 11.19
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

485 komunikacija bi morala delati na več 100m ... Glede na shemo bi jaz poskusil odstraniti upor R4 (120R) na vezju in poskusiti ponovno. Lahko da je na slave strani tak upor že vgrajen in je linija preobremenjena.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 160
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPG78 je napisal/a:
485 komunikacija bi morala delati na več 100m ... Glede na shemo bi jaz poskusil odstraniti upor R4 (120R) na vezju in poskusiti ponovno. Lahko da je na slave strani tak upor že vgrajen in je linija preobremenjena.

LP, Peter


Živjo,

Za zadnje testiranje sem uporabil kar dva RPIja, tako da ste vezji na obeh straneh enaki. Verjetno potem nima smisla odstranjevati upor?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Prispevkov: 2232
Aktiv.: 11.19
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mihies je napisal/a:
Za zadnje testiranje sem uporabil kar dva RPIja, tako da ste vezji na obeh straneh enaki. Verjetno potem nima smisla odstranjevati upor?


Če sta na obeh straneh upora 120R je linija kar pošteno obremenjena, jaz bi najprej odstranil ta upor in poskusil z toplotno črpalko.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2542
Aktiv.: 12.75
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri RS-485 je dobro povezati tudi maso. Vse naprave, ki sem jih do sedaj videl, so imele tudi priklop mase. Sprejemnik mora namreč obe liniji imeti znotraj svojega napetostnega območja, sicer ne bo deloval pravilno. Res, da sta upora R1 in R7, vendar sta ob motnjah morda prešibka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rdolgan
Član
Član



Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 11:47
Prispevkov: 17
Aktiv.: 0.12
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšna pa je hitrost? Tolerance?

Glede GND
Takole mislim (naj me kdo popravi če ne drži)
- nekako je treba zagotoviti skupen referenčni potencial.
- varianta A: GND ozemljen na obeh straneh (PE)
- varianta B: GND ni ozemljen ali ozemljen (PE) le na eni strani -> dodati je potrebno žico za povezavo obeh GND.
- varianta C: izolirana linija z ločenim napajanjem
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2542
Aktiv.: 12.75
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Linija naj bi bila na obeh koncih zaključena s karakteristično impedanco, sicer dobimo odboje. To je namen upora R4, ki ima kar tipično vrednost. Upor se odstrani pri vmesnih napravah.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 160
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Pri RS-485 je dobro povezati tudi maso. Vse naprave, ki sem jih do sedaj videl, so imele tudi priklop mase. Sprejemnik mora namreč obe liniji imeti znotraj svojega napetostnega območja, sicer ne bo deloval pravilno. Res, da sta upora R1 in R7, vendar sta ob motnjah morda prešibka.


Kaj to v praksi pomeni? Povežem nogici GND na obeh RPIjih (za test, seveda)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 160
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rdolgan je napisal/a:
Kakšna pa je hitrost? Tolerance?

Glede GND
Takole mislim (naj me kdo popravi če ne drži)
- nekako je treba zagotoviti skupen referenčni potencial.
- varianta A: GND ozemljen na obeh straneh (PE)
- varianta B: GND ni ozemljen ali ozemljen (PE) le na eni strani -> dodati je potrebno žico za povezavo obeh GND.
- varianta C: izolirana linija z ločenim napajanjem
LP


Hitrosti sem poskušal od 1200 do 115200 pa je vedno isto, kar je že čudno samo po sebi. Kaj misliš pod toleranco?

Glede GND (programer sem, ne me tepst) - a ni, da RS485 primerja napetosti med A in B. Kako potem GND igra tu vlogo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rdolgan
Član
Član



Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 11:47
Prispevkov: 17
Aktiv.: 0.12
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš na obeh straneh isti HW ni problem v hitrosti in tolerancah.

Glede GND - glej Wikipeida: RS485
https://en.wikipedia.org/wiki/RS-485

TIA standard requires the presence of a common return path between all circuit grounds along the balanced line for proper operation

Poenostavljeno: na linijah niso samo napetosti, tečejo tudi tokovi, ki morajo nekje imeti povratni vod, da čipa prav delujeta.
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 160
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rdolgan je napisal/a:
Če imaš na obeh straneh isti HW ni problem v hitrosti in tolerancah.

Glede GND - glej Wikipeida: RS485
https://en.wikipedia.org/wiki/RS-485

TIA standard requires the presence of a common return path between all circuit grounds along the balanced line for proper operation

Poenostavljeno: na linijah niso samo napetosti, tečejo tudi tokovi, ki morajo nekje imeti povratni vod, da čipa prav delujeta.
LP


Aha, v redu, naslednji poskus bo s povezavo GND obeh RPIjev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4906
Aktiv.: 25.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 3:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš možnost obesiti gor osciloskop in pomeriti A in B signal? Saj imaš vezano A-A in B-B (na strani UARTa pa seveda na eni strani križan TX na RX in obratno, če ne ne bo nič)
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 160
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Imaš možnost obesiti gor osciloskop in pomeriti A in B signal? Saj imaš vezano A-A in B-B (na strani UARTa pa seveda na eni strani križan TX na RX in obratno, če ne ne bo nič)


Žal nimam osciloscopa, sem že pomislil nanj. Bi bilo preveč enostavno Smile
Da, imam A-A in B-B (na kratki razdalji lepo deluje). Na drugi strani je pa že del RS485 CAN HAT dodatka in bi moralo delati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2542
Aktiv.: 12.75
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mihies je napisal/a:
Glede GND (programer sem, ne me tepst) - a ni, da RS485 primerja napetosti med A in B. Kako potem GND igra tu vlogo?

Primerja, ampak kot sem napisal zgoraj:
ST3485EB, ST3485EC, ST3485EIY je napisal/a:
-7 to 12 V common mode input voltage range

ST3485EB, ST3485EC, ST3485EIY je napisal/a:
Maximum ratings: Receiver input voltage (A, B) ±14 V

Podobno, kot pri operacijskem ojačevalniku. Primerja, vendar ne, če je npr. 999 V in 1000 V glede na njegovo lokalno maso.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4208
Aktiv.: 21.10
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2022 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

R4 mora biti na koncih. Se pravi pusti jih na obeh koncih
_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 281 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group