www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rezkanje PCB na kitajskem CNC-ju 3018
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.59
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 06, 2022 8:37 pm    Naslov sporočila:  Rezkanje PCB na kitajskem CNC-ju 3018 Odgovori s citatom

Kot sem obljubil - skušal bom pripraviti enostaven vodič, kako izdelati vezje s CNC-jem.

Kaj potrebujemo:
Program za risanje tiskanega vezja s katerim lahko izvozimo greber-je in dirl datoteke.
Jaz uporabljam SprintLayout

FlatCam Jaz trenutno uporabljam v8.991 beta.
vidim, da so že novejše verzije

Candle Moja verzija je 1.0.10 tudi tu so že novejše verzije. Na stroju imam naložen GRBL 0.9
Višje verzije pa naj bi delale z GRBL 1.1 nisem pa poskušal nadgrajevati firmwara. Nekje sem namreč zasledil, da verzija ni najbolj stabilna.

_________________
lp
Silvo


Nazadnje urejal/a Silvo Čet Jan 06, 2022 9:45 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.59
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 06, 2022 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Korak2
FlatCam:
Risanje in izvoz gerberjev bom preskočil, ker so v rabi različni programi.
Bom pa priložil moje RGB zvezdo 8x8
Nekateri programi za risanje vezij celo znajo generirati cnc kodo. To zna tudi SprintLayout a meni ni najbolj uspelo.
Za enostransko vezje rabimo gerber vezja, če bomo vrtali pa še drill datoteko.
FlatCam zna sam narediti obrez. Lahko pa se uporabi tudi gerber layer-ja outline.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.59
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 06, 2022 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Začnimo:
Odpremo željene gerberje in dril datoteko.


Levi klik na naložen gerber. Lahko nastavimo barve. Po potrebi bi ga lahko tudi popravljali.

Dvojni klik na izbran gerber:

Nastavimo velikost rezkarja, število prehodov ter prekrivanje ter kliknemo na
"Generate isolation geometry"

Nastavimo globino rezkanja, hod Z osi Hitrosti, končno pozicijo orodja, hitrost rezkarja...

Ter kliknemo na "Generate CNC job object"


Lahko dopišemo G kodo na začetku in koncu programa. Ter shranemo G kodo.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.59
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 06, 2022 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrtanje:
Kik na drill datoteko
Nastavimo globino, hitrost in končni položaj ter izvedemo generiranje G kode za vrtanje.


Obrez:
V našem primeru imam gerber outline. Dvojni klik na gerber datoteko.
Izberemo Cutout tool

Ponudi nam vse gerberje. Izberemo tistega za obrez. (zna namreč tudi samodejno generirati obrez glede na vezje.)
Nastavimo premer orodja, debelino obreza, lahko verkratno postopno rezkanje, globina rezkanja pri tem, lahko nastavimo še odmik. Lahko nastavimo tudi "gap" - ostanek da ploščo potem odlomimo.





_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.59
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 06, 2022 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V prilogi moji gerberji za testiranje flat cam-a
Rezkali bomo jutri zvečer.



rgbzvezda.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  rgbzvezda.zip
 Velikost datoteke:  3.19 KB
 Downloadano:  11 krat


_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1950
Aktiv.: 13.49
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 07, 2022 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(samo toliko, da vidiš, da sledim...)

Po mukotrpnem nalaganju neke čudne verzije FlatCAM-a, sem potem le nekako naložil še verzijo FlatCAM 8.994 BETA, da lažje sledim)

Huh, nekako sem se prebil do tule, kar sicer sploh ni tako komplicirano, če narediš tako kot je treba že v programu za risanje vezja Brick wall

_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.59
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 07, 2022 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes je prišlo nekaj vmes - jutri popoldan dava na CNC. Si uspel gerberje spravit v G kodo?

A imaš na CNC-ju aktivno Zero-probe? Tole je nujno za izdelavo vezja.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1950
Aktiv.: 13.49
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 07, 2022 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ne mudi, če ga imam 2 leti na čakanju (3018 - rezkanje), mi kak teden, dva, tri... ne bo vzelo volje, haha.

Uspel sem spraviti G-kodo samo za obrez.
Ne, nimam še zero probe, sem sedajle pogledal, bom namontiral nekaj, mogoče še končna stikala.

_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.59
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 08, 2022 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok potem nadaljujeva ko boš imel pripravljen "zero probe".
Nekateri kontrolerji (nap. moj) ima pin na letvici. Potrebuješ samo dva konca žice - po možnosti s krokodilčki. Pri nekaterih je treba pin speljati z mikrokontrolerja.
***klik***
Potem so še neke nastavitve v candle.
Ti bom zvečer poslal moje nastavitve za FlatCam ter za Candle.

Končna stikala niso obvezna za rezkanje. So pa uporabna, če se vmes kaj zgodi (recimo zmanjka elektrike) Potem je nedokončan izdelek neuporaben. Stikala je potrebno tudi softwersko omogočiti na samem kontrolerju.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1950
Aktiv.: 13.49
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 08, 2022 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, imam pin A5, predviden za Zero probe.
_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.59
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 08, 2022 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V prilogi imaš moje nastavitve za flatcam.
Uvozi jih v tvojega. Po večini bi moralo ustrezati tudi za tvoj CNC. Potem samo "poklikaš" uvožene gerber-je pa boš imel G- kodo. 2 minuti dela pa imaš vse pripravljeno.
"Potem zapelji tiste moje gerberje skozi"
Pozor! Ne vem kako imaš nastavljen kordinatni sistem CNC-ja.
Pri meni je zadaj levo 0,0 X os gre iz izhodišča v + (levo/desno) Y os gre iz izhodišča v - (naprej/nazaj) Z gre dol v -

Enako imam postavljeno vezje v SprintLayotu (orgin je levo zgoraj 0.0)

Uvoz nastavitev FlatCam:



Ko boš imel žice napeljane s kontrolerja lahko v "zraku" testiraš, če zadeva deluje.
Najprej v candle nastavi:

Z os postavi nekje v sredino.
Stisni gumb:


Z se mora začeti spuščati. Ko skleneš tokokrog Z-probe se mora ustaviti in dvigniti. Popravila se bo tudi vrednost Z v delovnih kordinatah.

Ko boš to naredil, sporoči greva dalje Wink



preferences_20220108_174423.zip
 Opis:
Nastavitve flatcam

Download
 Ime datoteke:  preferences_20220108_174423.zip
 Velikost datoteke:  4.88 KB
 Downloadano:  4 krat


_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1950
Aktiv.: 13.49
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2022 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je bil prelep dan za notri čepeti. Evo, sem namestil Zero probe, deluje, ko boš imel čas greva lahko dalje. Smile
_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.59
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2022 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sledi priprava delovne površine. Direk na mizico je ploščico malo nerodno pripeti, sploh, če jo nameravaš še obrezati in vrtati. Sam imam na mizico z dvema vijakoma pritrjen konček laminata. Ploščico običajno prilepim z dvostranskim selotejpom. Jo pa lahko tudi privijačim.

Delovna površina:


Namestitev ploščice in zero probe:


V candle naložimo predvideno tiskanino.
Najprej ročno postavimo stroj v predvideno 0.0 točko tiskanega vezja ter resetiramo os X in Y. Namestimo tudi zero probe.





Poskusimo zero probe.
Ročno premaknemo Z tam 2.3mm do ploščice ter resetiramo še Z os.



Sledi izdelava Heightmap-a.
Stisnemo gumb "Create". Potem gumb "Auto" kjer se avtomatsko določi delovna površina. Določimo še število testnih točk po X in Y.
Nato izvedemo "Probe".


Ko je končano testiranje stisnemo gumb "EditMode" ter izvedemo rezkanje.




Pozor ne pozabi odstraniti zero probe, da ne dobiš vezi v glavo Wink

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.59
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2022 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prilagam še gerberje za testno vezje. Če si v flatcam uvozil moje nastavitve lahko samo poklikaš, le v obrezu določi premer rezkarja.
Testnega vezja še nisem zrezkal. Ga bom enkrat po kosilu. Bom priložil fotografije.



adapter.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  adapter.zip
 Velikost datoteke:  954 Bytov
 Downloadano:  2 krat


_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1950
Aktiv.: 13.49
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2022 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

F...
Prvo kar me moti je seveda zelo velika površina, ki jo kaže, glede na velikost vezja. Potem, ko dam 4.korak "probe" mi pa izpiše tole:



ERR_1.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  75.27 KB
 Pogledana:  26 krat

ERR_1.png



_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 164 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group