www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iščem krmilnik...
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.58
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2022 9:11 pm    Naslov sporočila:  Iščem krmilnik... Odgovori s citatom

V uprabi imamo nekaj fekalnih črpališč. Črpališča upravlja namensko krmilje, ki je že kar v "letih" in ni več dobavljvo. Okvar sicer ni veliko. Do sedaj sem še uspel to nekako "flikat". Postopoma bi rad to zamenjal z nekim namenskim krmilnikom, ki bo dobavljiv še vsaj deset let. (oziroma vsaj njegov "ekvivalent" ) Krmiljenje ni zahtevno. Brez problema tole prebavi recimo Siemensov logo. (ki ga tudi uporabljam za kako zasilno delovanje)
Rad bi nekaj bolj kompleksnega - torej potrebujem HMI za nastavitev raznih potrebnih parametrov. Krmilnik mora imeti možnost priklopa gsm modema- vsaj sms obveščanje. (obstaja morda kak, ki bi imel modem že vgrajen? )
Sicer je idealen unitronicova Samba. Zatakne se edino pri analognih vhodih. Potreboval bi vsaj tri. Samba ima dva Sad .
Skratka iščem robusen industrijski krmilnik po možnosti z HMI-jem ob enem 4+4 /4 analogni +digitalni vhodi /izhodi in možnost priklopa GSM - GPRS modema
Samogradnja oz kaj siliši na ime arduino odpade.
Ideje??

Trenutno krmilje:

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 1196
Aktiv.: 8.10
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2022 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

samba plus en rele, pa imaš 4 analogne vhode.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.58
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2022 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Energetik-m je napisal/a:
samba plus en rele, pa imaš 4 analogne vhode.


Kako misliš? Da jih multipleksiram?
Hidrostatičnega merilca ne bi rad preklaplal. Ok rabim dva vhoda za meritev toka črpalke. Tole bi načeloma šlo.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eddie
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Prispevkov: 657
Aktiv.: 3.36
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen,
tole:
https://www.eaton.com/gb/en-gb/catalog/industrial-control--drives--automation---sensors/easyE4-programmable-relays.html

sicer ne dosega vseh tvojih zahtev, je pa zelo ugoden, razširljiv, ima displey na katerem je možno pokazati in nastaviti vse potrebno.
Ima ethernet vmesnik, preko katerega je možno podatke spraviti tudi naprej na nadzorni sistem.
Je v bistvu nova serija Easyjev(ekvivalent Logota).
Lp, Edvard
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 6046
Aktiv.: 30.91
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 9:53 am    Naslov sporočila:  Re: Iščem krmilnik... Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Postopoma bi rad to zamenjal z nekim namenskim krmilnikom, ki bo dobavljiv še vsaj deset let. (oziroma vsaj njegov "ekvivalent" )


Težka bo. V to so tudi mene pred leti prepričevali. Pa je bil rezultat tak, da so po kakih petih letih šli PLC-ji iz proizvodnje. Nekaj servisnih kosov so šparali za velike kupce, ostali pa ... znajdi se. Funkcionalni ekvivalent po mnenju proizvajalca pa je dejansko pomenil to, da je bilo treba več kot pol programja napisat na novo (in spravit skozi testiranja in verifikacijo).

Trenutno se zdi Unitronics kar primerna izbira. Bolj kot na obljube o long term dobavljivosti bi jaz gledal na razširjenost. Bo verjetno manj težav ob eventuelni potrebi po prehodu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.58
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo verjetno bo Unitronic. Čakam ponudbo oz. kaj da vidim mi bo predlagal zastopnik. Poleg Sambe je v igri tudi UniStream.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3186
Aktiv.: 17.06
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mitsubishi Melsec FX 2N je bil vgrajen leta 2002. Leta 2020 je bil zamenjan z FX 3U, preventivno, drugače še vedno deluje oziroma je "hladna rezerva". Kotel na lesne sekance, delovanje 24/7, 8 mesecev letno.
_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.58
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
Mitsubishi Melsec FX 2N je bil vgrajen leta 2002. Leta 2020 je bil zamenjan z FX 3U, preventivno, drugače še vedno deluje oziroma je "hladna rezerva". Kotel na lesne sekance, delovanje 24/7, 8 mesecev letno.


HMI?
Rabim zadevo, ki jo bom zmotiral na vrata. Vse parametriranje, (nivoji, toki,časi, alarmi,urniki, statusi, telefonske številke... se morajo dati vnašati oz biti vidni preko touch panela ). Močnostni del v omari ostane. Ne vem koliko prostora tudi nimam v omari za distancirane enote. Rad bi, da bi bilo čim več periferije na krmilniku. Ločen krmilnik in zaslon mi ne ustreza preveč, sicer bi gor dal verjetno kar logota.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3186
Aktiv.: 17.06
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pod HMI verjetno misliš panel za vnašanje / branje podatkov ? Jaz sem samo uporabnik naprave tako da podrobnosti ne vem. Primer pa sem opisal ker gre za krmilnik ki je tudi po 18 letih bil premontiran z novim brez večjega truda, le z nekaj manjšimi popravki v programu.
_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fantocci
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52
Prispevkov: 157
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Logo8 ima vgrajen web server. Jaz ga uporabljam za regulacijo toplotne črpalke z možnostjo daljinskega nadzora (odčitavanja in sprememba vseh pomembnih parametrov).
Za dodatno varnost komunikacije jo imam izvedeno preko VPN serverjerja, postavljenega na malini (raspberry pi).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.58
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem že omenil zgoraj logo-ta uprabljam za zasilno rešitev. Da bi postal koliko toliko uporaben za za stalno aplikacijo bi mu bilo potrebno dodati displej. (monokromatski displej brez možnosti grafike - ca 170€ + GSM/GPRS modem ca 240€) Poleg tega si z modemom ne bi mogel kaj dosti pomagati razen dostop na Web server. Ne vem kako bi pošiljal sms-e oz emile. Logosoft nima nobenih blokov za ta namen. Za zgoraj sešteto dobim kar resen bistneno bolj zmogljiv PLC.
Sem po taki vsoti blizu unitronicovega 7" UniStream-a. (grafični barvni touch displej)
Če bi že šel na Siemens, bi vzel S71200. Ampak, že najosnovnejši monokromacki displjej te "sezuje". Cene so tam okrog 200€. Potem pa še software.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kosmaj
Član
Član



Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32
Prispevkov: 110
Aktiv.: 0.70
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No saj mogoče bo moja povezava brca v temo. Ne, nimam še nobenega zmontiranega in preiskušenega.
Ker sem ponavadi zmeraj na koncu pristal nazaj na logotu z dodatnimi moduli, če mi osnovni ni zadoščal. Ja res je, cena Simensa je precej zlatarska ampak do sedaj mi nekateri logoti delajo tudi že 15 let in vzamem tudi ceno v zakup. Originalni napajalniki zanje pa so katastrofa - v petih letih sem jih od osmih zamenjal pet.
Bom pa ob naslednjem projektu sigurno si omislil kaj iz spodnjega linka - nimam pojma kakšna je kvaliteta, cena je pa kar luštna.
https://aceautomation.eu/micro-plc-hmi-touch-panel-stepper-motor-brushless-shop/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.58
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva cenovno ugodna zadeva - za preizkusit za kak hobi projek. V nek resni projekt ga brez testiranja ne bi dajal.
Logo je cenovno zelo ugoden dokler ti zadostuje osnovna varianta. Ko začneš z razširitvami pa so cene zlatarske. Če rabiš razširitev 8/4 je bolje kar vzeti še enaga pa ga daš v mrežo. Wink
Kar se vzdržljivosti tiče je v normalnih pogojih neuničljiv. Pred ca 23-timi leti sem delal kompletno krmilje za industrijski kotel za kurjenje na sekance. Logo je max. razširjen. Kotel obratuje še danes.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Prispevkov: 2061
Aktiv.: 11.37
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na prebrano, res priporočam UniStream, pa še SW je zastojnski. Pa zadeva je preverjena. Kolikor se spomnem sem dobil ceno za UniStream 7" za cca 700€.

Osnovni S7-1200, se res začne pri 200€(1211DC/DC/DC), a kaj ko si omejen z IO, potem je tukaj še KTP400(cca 300€), pa kakšna analogna dodatna karta, pa si na ceni UniStream-a.

TIA se pa da tudi "kupiti". Smile

_________________
Denis
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14196
Aktiv.: 72.58
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na 1200 ne mislim preveč. Imam sicer licenčno tio bolj zgodnje verzije 13. Z njo nisem dosti delal in mi ne leži preveč. V prejšni službi sem veliko delal s Step7 300 in 400.
No še sedaj imam v pogonu par Vip.

PS
Dela kdo s Fatek-om ali Horner-jem.
S prvim sem videl kar nekaj narejenih aplikacij, slednega pa imam par primerkov v službi.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 164 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group