www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Enofazni elektromotor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kvene
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 12 Jan 2022 16:13
Prispevkov: 7
Aktiv.: 17.94

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 4:26 pm    Naslov sporočila:  Enofazni elektromotor Odgovori s citatom

Imam tezavo pri preklopu enofaznega elektromotorja, prilozil sem slikico, prosim za nasvet.
Elektromotor je nov, ko ga vezem na Fazo na U1 in nicla na U2 motor zazene vendar se vrti zelo pocasi.



received_232190359083142.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  34.19 KB
 Pogledana:  68 krat

received_232190359083142.jpeg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Prispevkov: 3314
Aktiv.: 18.16
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda ne bi bilo slabo dodat kondenzator?
_________________
3 x 3 = 9
ena dalje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3185
Aktiv.: 18.69
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Morda ne bi bilo slabo dodat kondenzator?


Sploh še, če ga lahko z roko zavrtiš v katerokoli smer vrtenja. Ali pa če se obrne v smer, ki mu je trenutno pri volji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvene
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 12 Jan 2022 16:13
Prispevkov: 7
Aktiv.: 17.94

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Morda ne bi bilo slabo dodat kondenzator?


Sta dva kondenzatorja, vezana na v1 in z1. Kaj pride konektano na belo sponko, morda kdo ve?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1792
Aktiv.: 9.16
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na notranji strani pokrova ni nobene sheme ?
_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s53al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Prispevkov: 264
Aktiv.: 1.92
Kraj: Okolica Črnomlja

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En takšen primer sem imel pred 10+ leti pri enem, ki mu je motorček za pečenje pečenk vrtel prepočasi pa še grel se je. Mislim, da sem tista dva mostička zvezal drugače, kot je bilo prvotno. Ja, na pokrovu je pa ponavadi shema.
_________________
http://www.zimazakon.si/forum
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kvene
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 12 Jan 2022 16:13
Prispevkov: 7
Aktiv.: 17.94

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda ampak na shemi je narisana sam zmer vrtenja


received_631893874792908.jpeg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  received_631893874792908.jpeg
 Velikost datoteke:  15.83 KB
 Downloadano:  34 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3185
Aktiv.: 18.69
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem kondenzator je.

ali imaš mostičke prav zvezane? Na prvi sliki se ne vidi dobro, zakriva en kabel oznako na žici... Po tem, kako si priklopil napajanje (U1 in U2), bi morali biti mostički na oznakah žic iz leve strani sheme priklopa..

Na tistih sponkah bi pa znalo biti temperaturni senzor...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvene
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 12 Jan 2022 16:13
Prispevkov: 7
Aktiv.: 17.94

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem preveril je temperaturni senzor vendar imam problem zacetne moci.... motor mi vrti, vendar je tezava v tem, da motor nima zacetne moci...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s53al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Prispevkov: 264
Aktiv.: 1.92
Kraj: Okolica Črnomlja

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kvene je napisal/a:
Sem preveril je temperaturni senzor vendar imam problem zacetne moci.... motor mi vrti, vendar je tezava v tem, da motor nima zacetne moci...


Trikot, zvezda, tako smo mi vezali, samo mislim, da je šlo to bolj za trofazne motorje.
Ena od teh dveh je ta, da motor štarta z manjšo močjo. Ampak sem že pozabil katera.

_________________
http://www.zimazakon.si/forum
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1463
Aktiv.: 8.57
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je kondenzator slab, ali pa je pomožno navitje šlo. Ampak bolj verjetno kondenzator. Koliko je to staro vse skupaj?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ravne
Član
Član



Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Prispevkov: 35
Aktiv.: 1.07

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

230V priklopiš na U1 in Z2. Vrednost kondenzatorja pa je odvisna od moči. Po navadi se vzame 70-80uF za 1kW moči.
Preveri vrednosti kondenzatorja s kakšnim ustreznim merilnikom ali pa enostavno zamenjaš z novim in vidiš rezultat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvene
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 12 Jan 2022 16:13
Prispevkov: 7
Aktiv.: 17.94

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motor je cisto nov, sta dva kondenzatorja po 45uF kar bi moralo zadostovati. Sem pomeril z multimetrom prvi spodnji "pin" kateri je prazen ima samo 13V napetosti, a mogoce pride v postev da bi ga vezal se s fazo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozede
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Prispevkov: 265
Aktiv.: 2.90
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na sliko priklopa na tablici, bi morala biti glavno navitje med U1 in U2 pomožno navitje med sponkama Z1 in Z2 kondenzator med Z1 in V1.
z ohmetrom preveri navitja upornost pomožnega navitja bo verjetno nekoliko večja. Če so navitja OK, potem je defekten kondenzator, tudi nov kondenzator ni nujno dober, preveri.
Še skica kako so povezana navitja, glede na priponko v enem prejšnih postov.



1F_Motor.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  122.94 KB
 Pogledana:  0 krat

1F_Motor.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvene
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 12 Jan 2022 16:13
Prispevkov: 7
Aktiv.: 17.94

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2022 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upornost u1 in u2 je 1 ohm med z1 ter z2 pa mi pokaze vrednost 1.7 ohma. sepravi najvrjetneje naj bi bil kriv kondenzator?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 164 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group