www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo električnega pastirja Horizont Ranger AN70

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MK
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Okt 2009 0:42
Prispevkov: 76
Aktiv.: 0.50
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2022 12:27 am    Naslov sporočila:  Popravilo električnega pastirja Horizont Ranger AN70 Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Po dolgem času se oglašam s problemom popravila zgoraj omenjenega električnega pastirja. Sumim da je napaka v elementu na spodnji sliki ki vidno potemnel. Ostale komponente kot npr. izhodni trafo, kondenzator za hranjenje energije in feritni transformatorček sem že preveril in so OK.
Če se vrnem k komponenti na spodnji sliki - ker je celotno vezje na debelo lakirano ne uspem prebrat nobene oznake na zgornji strani komponente. Tudi lupa ali mikroskop ne pomagajo.

Ali se je mogoče že kdo ukvarjal z tem tipom el. pastirja oz. ali ima kdo tega pastirja in bi mogoče lahko pogledal če je napis viden?

To komponento sem odspajkal iz vezja in preveril kam gredo povezave posameznih pinov, vezava je na spodnji skici.
Torej glede na razporeditev padov, vezavo na PCBju in obliko ohišja jaz mislim da je ta komponenta opto coupler z triakom na izhodu in to je tudi moje glavno vprašanje s katerim se obračam na vas.
Mogoče nekaj takega, kot na sliki spodaj, lahko tudi brez zero cross funkcije. Moram priznat da mi takšna vezava ni čisto 100% jasna.
Vesel bi bil če lahko kdo komentira oz. pove svoje mnenje. Res ne bi rad še bolj skuril oz. poškodoval vezja.

Lep pozdrav, MK



slika1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  139.43 KB
 Pogledana:  28 krat

slika1.JPG



Skica.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  62.64 KB
 Pogledana:  2 krat

Skica.JPG



Optocoupler1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  33.77 KB
 Pogledana:  0 krat

Optocoupler1.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 667
Aktiv.: 4.00
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 19, 2022 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A kondenzator 25uF je glavni kondenzator na shemi, ki se polni za pulz? Tisti trafo je verjetno swičer, ki dvigne napetost?

Probaj odstarniti lak na tistem čipku, mogoče se vidi kakšna oznaka. Poglej s svetlobo in lupo. Težko je reči kar tako na pamet. Mogoče služi meritvi na koliko se nabije kondenzator, da potem ustavi polnenje 25uF kondenzatorja.?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1482
Aktiv.: 12.82
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 19, 2022 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izgleda, da je tudi varistor S10K510 šel v virtualna nebesa.
_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MK
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Okt 2009 0:42
Prispevkov: 76
Aktiv.: 0.50
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 19, 2022 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljena arksi in DusanK

Ja, kondenzator 25uF je glavni kondenzator, polni se preko malega feritnega transformatorčka ki se na sliki malenkost vidi.

Glede na vezavo mislim da ta element ne more tipati napetosti na kond. 25uF ker ni vezan vzporedno z njim.

Do sedaj sem probal odstranit lak iz tega čipa z alkoholom in tudi z acetonom ampak brez uspeha. Gledal pa sem s pomočjo lupe pod svetlobo iz led žarnice in tudi pod svetlobo žarnice z navadno žarilno nitko, tudi brez uspeha. Mikroskop tudi ne pomaga.
Ne vem s čim bi še probal ker z odstranjevanjem laka nimam izkušenj.

Zato sem se problema lotil z druge strani in sem glede na vezavo v vezju poskušal določit kateri element bi to bil, kot lahko vidite na zadnji sliki se vse nekako ujema z optocouplerjem. Se mi pa takšna vezava ne zdi smiselna ker če moja teorija drži bi imel optokoler nalogo da spoji VN navitje trafota z maso in tudi z kond. 25uF. Nekako me moti ta triak na izhodu optokoplerja ker zaradi diode zaporedno z VN navitjem trafota ta triak ne bi imel smisla saj tok ne more tečt v obe smeri.

Ja, varistor na sliki je verjetno slab, z njim nisem izgubljal časa in sem ga takoj zamenjal z novim.

Trenutno nimam pametne ideje kako naprej, mogoče se bom še česa spomnil. Če pa ima kdo od članov na tem forumu kakšno idejo naj prosim napiše.

Lp, MK
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 602
Aktiv.: 3.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 19, 2022 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi probal z vročim zrakom zmehčati lak, potem pa mehansko. Mogoče pa rata.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1482
Aktiv.: 12.82
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je dioda v tvojem načrtu res tako obrnjena? Drugače bi spodnja slika, no bolj blok shema z opto triakom, pila vodo.
Brez oznake bo težko.
Lahko je tudi kakšen fet tranzistor integriran v to 6 pinsko smd sot ohišje in ne triak.
Primer



20220119_225307_HDR.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.37 MB
 Pogledana:  10 krat

20220119_225307_HDR.jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 285
Aktiv.: 4.72

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oscilator mogoče ker je blizu feritneža? Ta ga more z visoko frekvenco spraviti na približno 400-500 voltov, tok pa je bolj švoh in se šele v kondenzatorju napolne. Kakšen krat je tam samo tranzistor ali dva kot pri gonilnik CCFL žarnice.
_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 667
Aktiv.: 4.00
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa ti swičer spoh polni 25uF kondenzator, ali je pastir čisto "mrtev"?
Na drugi strani swičerja je vezje, ki oscilira z nekim močnostim tranzistaorjem ali mosfetom.
To kar si narisal je izhod iz swičerja, ki preko diode polni kondenzator 25uF. Kondenzator se napolni lahko (različno od moči pastirjev) na cca od 300V do 600V, lahko tudi več.
In, če je ta šestpinska gosenica na izhodni strani swičerja, potem bi bilo, po moje, merjenje napetosti, na koliko se napolni kondenzator. Ne vem kaj bi drugače bila fonkcija tega šestpinskega čipka. Eni pastirji imajo tako izvedeno, da ko je napetost na kondenzatorju dosežena, izklopijo oscilator.

Mogoče bi poizkusil z olfa nožem odstranit lak dol.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MK
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Okt 2009 0:42
Prispevkov: 76
Aktiv.: 0.50
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z vročim zrakom sem to komponento že segreval ko sem ga odspajkal dol z PCBja in ni bilo videt da bi se lak zmehčal.

Ja, dioda je obrnjena tako kot sem narisal. Tvoja shema DusanK zgleda smiselna in verjetno bi to delovalo. Pri meni pa je ta element ki mu ne vem imena na visokonapetostni strani feritnega trafota. In še to, moj pastir je 12V, sedaj vidim da tega še nisem napisal. Bom poslikal še celotno PCB z vsemi elementi.

Arksi, ne kondenzatorja mi ne polni, vezje je mrtvo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MK
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Okt 2009 0:42
Prispevkov: 76
Aktiv.: 0.50
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj je še celotno vezje


Celoten PCBA.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  179.92 KB
 Pogledana:  35 krat

Celoten PCBA.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 667
Aktiv.: 4.00
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MK je napisal/a:
.....................
Arksi, ne kondenzatorja mi ne polni, vezje je mrtvo.


Če si elemet odspajkal dol in ne deluje swičer, potem je nakaj narobe tudi na primarni strani swičerja. Pomeri če na primarni strani swičerja dobiš kakšen pravokotni signal? Verjetno vklaplja pulze v mosfet, ki je na levi strani swičerja.
Kam je speljan (na zgornji sliki) drugi del iz upora 270R? Na procesor?

p.s. slika je bolj slaba, da bi lahko karkoli pogledal/povezal......
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MK
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Okt 2009 0:42
Prispevkov: 76
Aktiv.: 0.50
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 05, 2022 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Zgleda da mi je uspelo popraviti tega električnega pastirja o katerem sem pisal zgoraj, ta črna komponenta ki ji ne vem imena je očitno optični spojnik z triakom na izhodu tako kot sem sumil. Torej, po zamenjavi te komponente z MOC3063SR2 zadeva deluje. Še vedno ne vem kakšne so bile oznake original komponente, sem pač probal z MOC3063SR2. Sedaj ko mi že cca. 24 ur dela na mizi v delavnici si upam razglasit kot delujoče. Upam samo da ne bo odpovedalo na terenu.

Hvala vsem ki ste pomagali z nasveti!

lp, MK
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 281 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group