www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava termostata

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trofeal
Član
Član



Pridružen-a: Pon 11 Nov 2013 17:32
Prispevkov: 53
Aktiv.: 0.51
Kraj: Ormož

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2022 4:28 pm    Naslov sporočila:  Vezava termostata Odgovori s citatom

Pozdravljeni vsi forumaši,

na vas se obračam z vprašanjem, namreč zamenjali smo staro peč za centralno kurjavo, ker je odpovedala.

Za vklop črpalke je bil na cevi objemni termostat, kateri je vklapljal in izklapljal črpalko.
Ker so že vse ostale stvari nove, od varnostnih ventilov, itd. bi za ziher zamenjal tudi ta termostat iz ne vem katerega leta. Bil je pa vezan kot na spodnji shemi, se pravi ničli sta bili vezani skupaj, termostat pa je preklapljal fazo.

Na novem digitalnem sicer imam shemo, za dovod bi še mi bilo jasno kam povezati, kam pa vežem ničlo in pa kam fazo iz črpalke?
Hvala že vnaprej za odogovore.

Lp,

Aleš



Novi termostat .JPG
 Opis:
.
 Velikost datoteke:  59.54 KB
 Pogledana:  64 krat

Novi termostat .JPG



Stari termostat.jpg
 Opis:
.
 Velikost datoteke:  59.41 KB
 Pogledana:  0 krat

Stari termostat.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 602
Aktiv.: 3.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2022 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno sta N pa N povezani znotraj termostata, na prvi N zvežeš ničlo od črpalke, na drugi N pa dovod ničle, na L dovod faze, na 10 pa črpalko. Termostat sklene 10 pa L.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2586
Aktiv.: 13.82
Kraj: Sofia-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2022 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

baresi je napisal/a:
Verjetno sta N pa N povezani znotraj termostata, na prvi N zvežeš ničlo od črpalke, na drugi N pa dovod ničle, na L dovod faze, na 10 pa črpalko. Termostat sklene 10 pa L.


Mislim da sklene L (Lead) in NO (normally open) (Ceprav je tam narisan se jumper med COM (Common stran termostata) in L (Lead-faza). Verjetno se da s prevezavo COM tocke doseci tudi preklapljanje nule.

_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 602
Aktiv.: 3.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2022 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, slaba slika je, jaz sem že precej čorav pa sem videl kot da je to 10 in ne NO.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
trofeal
Član
Član



Pridružen-a: Pon 11 Nov 2013 17:32
Prispevkov: 53
Aktiv.: 0.51
Kraj: Ormož

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2022 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej če si prav razlagam bi bila takšna vezava pravilna, glede na shemo? Ne bi rad ravno skuril novega termostata. Laughing


20220118_211057.jpg
 Opis:
.
 Velikost datoteke:  2.05 MB
 Pogledana:  18 krat

20220118_211057.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2586
Aktiv.: 13.82
Kraj: Sofia-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 19, 2022 8:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje bo OK. Malo nerodno se mi zdi, da je faza na dveh golih vijakih a kot si narisal (in kot je na shemi na termostatu) bi moralo delovati.
_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trofeal
Član
Član



Pridružen-a: Pon 11 Nov 2013 17:32
Prispevkov: 53
Aktiv.: 0.51
Kraj: Ormož

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 19, 2022 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.
Probam priklopit čez vikend, pa javim če zadeva špila.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3211
Aktiv.: 16.84
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 7:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
Po moje bo OK. Malo nerodno se mi zdi, da je faza na dveh golih vijakih
a nista tista dva samo za pritrditev tiskanega vezja ? Drugače mi pa ni jasno kaj je namen jumperja.
_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poule
Član
Član



Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Prispevkov: 766
Aktiv.: 4.10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 7:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje z jumperjem lahko prekineš fazo na com,... in gor pripelješ poljuben signal za preklaplanje na releju...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2586
Aktiv.: 13.82
Kraj: Sofia-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
a nista tista dva samo za pritrditev tiskanega vezja ? Drugače mi pa ni jasno kaj je namen jumperja.


Po moje sta kontakta od termostata, ki je pod pcb.

_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 602
Aktiv.: 3.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz tudi mislim da je tako, sicer pa jumper je še bolj nevaren dotika faze. Verjetno zadostuje standardom.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
trofeal
Član
Član



Pridružen-a: Pon 11 Nov 2013 17:32
Prispevkov: 53
Aktiv.: 0.51
Kraj: Ormož

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 09, 2022 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem zvezal tako, in zadeva deluje brez problema.
Je pa res, da je bilo treba nastavit termostat, ker ima funkcijo gretje ali hlajenje.

Hvala vsem za pomoč! Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 281 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group