www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Odštevalni števec COUNTIS E11
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
markolino
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 02 Jul 2015 6:42
Prispevkov: 9
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2022 3:42 pm    Naslov sporočila:  Odštevalni števec COUNTIS E11 Odgovori s citatom

Pozdravljeni. potreboval bi kakšen nasvet / pomoč

namontiral sem tale odštevalni števec.
Link:
https://www.elteh.si/trgovina/countis-e11/

Piše da je dvotarifni Sedaj me zanima a za Tarifo 1 ter tarifo 2 zgoraj kjer sta vhoda.
Gre od tarifne ure 220V napetost. al gre majhna DC napetost ?
Da nebi kej skuril...
Sedaj na vhodu 1 ter 2 nimam nič priklopljeno.
Le Fazo ter 0. Števec normalno deluje ter šteje porabo v enotni tarifi.

Tarifno uro lahko tudi sam naredim z ESP čipom ter relejem...
Mene samo zanima kakšno napetost sprejme števec za spremembo tarife..

Tukaj so še originalna navodila:
Vendar o napetosti ne najdem nikjer.
https://www.socomec.com/files/live/sites/systemsite/files/SCP/6_gestion_energie/countis/countis_e/547977A_EN.pdf

V pričakovanju na kakšen odgovor.

Najlepša hvala.

_________________
Markolino.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robika
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Prispevkov: 255
Aktiv.: 1.28
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2022 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na strani 10 je omenjeno, da je za vklop druge tarife potrebno pripeljati na T1/2 napetost 80-276VAC/DC.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 285
Aktiv.: 4.72

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2022 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ta števec dejansko skozi sveti? Če je temu tako bi ga rad vgradil vzporadno LANDISu, ker je tako neroden za brat, da tudi res ni, potem pa še kakšno sonce direkt v njega našpona, da pa res ne vidiš, čisto nič. Zelo pogrešam analogni števec.

Saj se nebi sekiral, če mi nebi bilo potrebno vsak mesec poslati odčitka, ampak še niso zrihtali avtomatskega odčitavanja.

_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markolino
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 02 Jul 2015 6:42
Prispevkov: 9
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2022 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha. Nisem opazil.
Torej speljem 220v v vhod tarifa 2 in bo števec štel v drugi tarifi.
Sam a bo števec vzemal tok še vedno spodaj iz master linje L ?
Nebo uzemal iz tarife 2 ker tle bom speljal 1 kvadrat žice, glih tolko da je

_________________
Markolino.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markolino
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 02 Jul 2015 6:42
Prispevkov: 9
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2022 5:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

brezimenko je napisal/a:
Ali ta števec dejansko skozi sveti? Če je temu tako bi ga rad vgradil vzporadno LANDISu, ker je tako neroden za brat, da tudi res ni, potem pa še kakšno sonce direkt v njega našpona, da pa res ne vidiš, čisto nič. Zelo pogrešam analogni števec.

Saj se nebi sekiral, če mi nebi bilo potrebno vsak mesec poslati odčitka, ampak še niso zrihtali avtomatskega odčitavanja.


Ne nažalost ekran števca zasveti šele ko prtisneš tipko menu.

_________________
Markolino.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Prispevkov: 100
Aktiv.: 0.82

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 29, 2022 2:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je sicer res dvotarifni števec, ki pa nima ure. Če hočeš imeti dvotarifno merjenje, potem moraš prigraditi še stikalno uro, ki ti določa čase posameznih tarif. Izhode iz stikalne ure to sta kontakta NO in NC povežeš na sponki 1 in 2 na števcu. Ali pa se (kar je najboljše) s pristojnim Elektrom dogovoriti, da ti v priključno merilno omarico vgradi rele za preklop tarife.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sg1
Član
Član



Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28
Prispevkov: 137
Aktiv.: 1.28
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 29, 2022 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolje kot tarifna ura bi bil MTK (mrežno tonska komanda) sprejemnik.
S tem imaš potem kar od elektra krmiljen preklop tarife, prednost pa je, da ti upošteva tudi vse praznike, pa poletni/zimski čas.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markolino
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 02 Jul 2015 6:42
Prispevkov: 9
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 30, 2022 2:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poletni zimski čas ???? Kaj se tle spremeni ?? Ni mi cisto jasno ?
_________________
Markolino.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markolino
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 02 Jul 2015 6:42
Prispevkov: 9
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 30, 2022 2:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sg1 je napisal/a:
Bolje kot tarifna ura bi bil MTK (mrežno tonska komanda) sprejemnik.
S tem imaš potem kar od elektra krmiljen preklop tarife, prednost pa je, da ti upošteva tudi vse praznike, pa poletni/zimski čas.


A mi lahko mal razložiš o tem Mtkju ? Torej elektro posilja signale po 220v in da števcu komando da od takrat naprej je pa nizka poraba..
Torej ta signal imam tudi doma na štekerju ? Oz v omar i kjer imam za svoje stanovanje svoj odštevalni števec

_________________
Markolino.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 285
Aktiv.: 4.72

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 30, 2022 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A nimajo digitalni števci to uprogramirano?
_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 6104
Aktiv.: 30.60
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 30, 2022 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

brezimenko je napisal/a:
A nimajo digitalni števci to uprogramirano?

Kaj imajo uprogramirano? Brick wall

Dvotarifni števec potrebuje signal tarife, če želiš, da bo pravilno štel na obeh tarifah. Pa naj bo to MTK, ura ali pa kakršne koli druge izvedbe. Če je osnovni števec dvotarifni, potem bi ta signal v osnovi moral verjetno imet pripeljan v neki obliki. Tarifa je poleg opisanega lahko uporabna tudi še za kaj drugega.

Countis bez signala tarife ne bo preklapljal med VT/NT.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 285
Aktiv.: 4.72

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 30, 2022 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ehh, meni je bilo iz strani električarja rečeno za digitalni števec, da ima za odčitavanje dražje in poceni tarife uprogramiran oz. naložen koledar. Se tudi nebi čudil, če je od vsakem popisovanju števca naložil novo shemo praznikov. No, ko bo urejeno avtomatsko odčitavanje potem bo drugače in bo lahko signal dobival na daljavo, sedaj se je zanašal na uro in datum nastavljen ob vgradnji.
_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka


Nazadnje urejal/a brezimenko Ned Jan 30, 2022 8:11 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sg1
Član
Član



Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28
Prispevkov: 137
Aktiv.: 1.28
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 30, 2022 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

markolino je napisal/a:


A mi lahko mal razložiš o tem Mtkju ? Torej elektro posilja signale po 220v in da števcu komando da od takrat naprej je pa nizka poraba..
Torej ta signal imam tudi doma na štekerju ? Oz v omar i kjer imam za svoje stanovanje svoj odštevalni števec


Ja tako je. Elektro pošilja signale v omrežju. Mtk sprejme signal s katerim krmili rele, katerega izhodi so na sponkah. Moj ima dva preklopna kontakta, tako da imam dva neodvisna NO ali NC kontakta na voljo. Uporabljam itak samo enega NO, ki ga imam potem speljanega do kar štirih odštevalnih števcev pa še na en rele za vklop bojlerja.
Mtk mi je ostal na enem odjemnem mestu, ki sem ga združil s še dvema, ker pač trofazni 3 x 25 A priključek pomeni bistveno nižje fiksne mesečne stroške kot trije enofazni po 25 A. Elektro je stare števce pobral, ne vem pa ali so na mtk pozabili. Kakorkoli ostal je in s pridom ga uporabljam že več let za krmiljenje odštevanih števcev.

Novi elektronski števci ga ne potrebujejo, tudi po mojih informacijah imajo prednaložen koledar praznikov in ure preklopov tarif. Najbrž ravno zaradi tega na Elektru na mtk ne mislijo kaj dosti, ko poberejo stare števce.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markolino
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 02 Jul 2015 6:42
Prispevkov: 9
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 31, 2022 12:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sg1:. Čak a tale mtk nedeluje nekako v digitalni obliki?
Valda ni to analogna stvar? Mi lahko prosim ga poslikaš ker na internetu nenajdem nikjer nic podatkov o temu.. še manj pa slik..
Kje bi ga lahko kupil ?

Je to to mogoče ??
https://www.bolha.com/stikala-vticnice/letna-stikalna-ura-oglas-445057

_________________
Markolino.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Prispevkov: 100
Aktiv.: 0.82

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 31, 2022 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih je bila stikalna ura, ki jo je kasneje nadomestil MTK (mrežni tonfrekvenčni krmilnik), potem so bili števci, ki so impulz za preklop tarife dobivali iz centralnega MTK v pripadajoči transformatorski postaji preko dodatnega vodnika v napajalnem kablu, sedaj pa so digitalni števci, ki preklop tarife krmilijo preko notranje ure. Po dogovoru z elektrom, je v priključno merilno omarico možno vgarditi rele, ki ga krmili števec. Na tak način se dobi impulz preklopa tarife. Nobena druga stvar se v priključno merilno omarico ne sme vgrajevati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 281 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group