www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Solarni inverter Growatt 5000, preglasna ventilatorja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audio
Član
Član



Pridružen-a: Čet 19 Maj 2005 8:30
Prispevkov: 140
Aktiv.: 0.63
Kraj: kp

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2022 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moje vprašanje je razlika med eve 280 baterijami in catl 280.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 9:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pojma nimam - po mojem proizvajalec, navzven izgleda identično.
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Proteus
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Prispevkov: 1786
Aktiv.: 8.02

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

audio je napisal/a:
Moje vprašanje je razlika med eve 280 baterijami in catl 280.

To so le imena firm.
https://www.lythbattery.com/280ah-lifepo4-battery-comparison-catl-vs-eve-vs-lishen-vs-rept/
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tretjic
Član
Član



Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Prispevkov: 391
Aktiv.: 2.21
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2023 1:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdi se, da je pri nas kar nekaj teh inverterjev. Imam 3kW PV elektrarno za ogrevanje, ki jo planiram razširiti na nekje 7.5 do 10kw. Poleti bo tako precej viška in razmišljam da bi dodal še inverter.

Sem šel čez navodila, za kitajska so zelo v redu, še vedno pa kaj manjka in se je pojavilo nekaj vprašanj.

1. Največje vprašanje je velikost elektrarne oziroma ali bi bila prevelika za inverter. Najraje bi pustil, kot je, in inverter vzporedno dodal obstoječemu sistemu. In potem elektriko črpa tisti, ki jo rabi, in po potrebi dodaja iz omrežja.
V navodilih piše "Max 450Voc", "Max. PV Array Power=6000W" in "Max. PV Input Current=22A".
Sedanji sistem deluje na okrog 180V (+-, glede na temperaturo). Se pravi 180V x 22A = ~max 4kW, kar bi bilo mogoče izkoristiti iz PV. Vprašanje je ali je teh 22A MAX kar lahko izkoristi inverter (kar bi mi bilo logično) ali pa bo inverter izkoristil vse, kar je na voljo (PV zmore do 55A) in vztrajal dokler ne izpusti dima. Tudi za tistih 6kW mi ni jasno ali je to max moč, ki jo lahko inverter še izkoristi, ali pa bo presežek povzročil uhajanje dima?
Predvidevam da če bo npr. iz PV na voljo 10kW, breme na AC strani pa 3kW, ne bo nobenih problemov, ker inverter ne more vedeti kako velika je PV (samo napetost na PV bo višja).
Če pa bo breme 4.5kW in inverter lahko izkoristi max 4kW (22A) iz PVja, bo tako delovalo (4kW iz PV in 0.5kW iz omrežja) ali pa se bo inverter trudil dobiti energijo iz PV do bridkega konca?

2. Akumulatorjev ne bom namensko kupoval, bi pa dal zraven enega 2.5kWh, ki mi stoji (pa mogoče še enega enakega, ko/če bo na voljo). Akumulator ima specificirano max 1.5kW polnjenje in praznjenje (se pravi cca. 30A). Glede na navodila se da omejiti tok polnjenja, nikjer pa ne omenja praznjenja. Je to ista nastavitev ali praznjenja pač ni mogoče omejiti?

3. Je kje specifikacija za komunikacijo z BMS? In katere BMSje podpira?
Baterija ima BMS, ki ga sicer lahko berem s PLCjem, tako da tudi brez komunikacije ne bo ravno hudo.

4. Komunikacija z zunanjimi napravami. Modbus bi mi še najbolj ustrezal, bi povezal s PLCjem in sinhroniziral z obstoječim sistemom. Na netu sem našel specifikacije, mucek v tej temi tudi piše da deluje. Kam se sploh priključi? Na "RS485 communication port (for expansion)"? Ali pa se je možno povezati tudi preko WiFija (modbus TCP/IP)?
Našel sem, da nekateri uporabljajo tudi API za komunikacijo z njihovim oblakom (reverse inženiring njihove aplikacije), vendar poročajo, da ne deluje najbolje, ker je oblak precej nestabilen.

5. Zdi se, da je možno nastaviti samo najnižjo napetost odklopa akumulatorjev? Sam bi si želel izkoristiti samo del akumulatorjev, recimo do 30%, ostalo pa da ostane za UPS. Ali je to možno narediti? Je to možno vsaj z zunanjo komunikacijo? (npr. PLC spremlja stanje baterije, dokler je SOC nad 30% sporoča "SBU priority" (Solar-Battery-Uitlity), pod to vrednostjo pa "SUB priority"?

6. S kitajskimi inverterji na splošno nimam ravno najboljših izkušenj. Sem iskal še kakšnega drugega s podobno funkcionalnostjo, pa našel samo še kup kitajskih, s cenami od 50 do 200%, glede na ceno tega. Je kakšen dober razlog za se odločiti ravno za tega? Sem iskal tudi pri bolj "znanih" proizvajalcih, a ničesar našel. Pozna kdo še kakšen podoben inverter, "znanega" proizvajalca?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 3234
Aktiv.: 33.10

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2023 8:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3. ... Grega je napisal, da uporablja Rec BMS preko CAN komunikcije.
_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2023 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. Ti bi vzporedno na PV vejo vezal 2 različna inverterja??? To ne bo šlo, se ti bosta MPPTja stepla med sabo. Alias: vsak inverter rabi svoj string PV panelov.
Glede podatkov, ki si jih podal, se gleda "najslabši"; torej max. 22A/450V/6kW. Karkoli od tega bo preseženo, bo inverter zapiral. Če imaš npr. manjšo napetost, ti bo še vedno limitiral na 22A, ne glede na moč.

2. Praznjenja ne moreš tokovno omejiti (oz je omejitev moč inverterja).

3. Imaš CAN in RS485. Malo pogooglaj, se ga da dobiti na netu, ni pa tako simpl za implementacijo. Tine (rec-bms.si) ima že podprtega pri svojem BMSu in se mi ni zdelo smiselno odkrivat tople vode Smile. Lahko pa seveda delaš tudi brez "pametnega" BMSa in nastaviš zgolj CC/CV parametre. V tem primeru pač nimaš procentov akumulatorja.

4. Uporaba GW podatkov preko njihovega clouda v HomeAssistant deluje bp. Druga opcija je, da pobiraš podatke dol na RS485/CAN vodilu, glej točko 3 Smile

5. Tako že deluje. Ti imaš 3 parametre: Grid2Battery, Battery2Grid in Shutdown. Prvi pove, pri koliko % ti switchne iz omrežja na baterijo (ko je baterija dovolj napolnjenja), drugi, kdaj ti preklopi na omrežje (ko se baterija izprazni) in tretji, kdaj ti inverter dejansko izklopi (popolnoma prazna baterija), saj ima izhod v primeru izpada vhodne napetosti aktiven do te, zadnje limite.

6. Growatt je čisto ok, Sungrow so tudi dobri (še bolj domišljeni IMHO). Lahko pa vzameš Victrona, če si na loteriji zadel Wink

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tretjic
Član
Član



Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Prispevkov: 391
Aktiv.: 2.21
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 31, 2023 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. No, ne ravno 2 inverterja. Drugo so DC grelci, ki imajo sicer tudi "MPPT logiko". Vendar logiko nadziram jaz, tako upam da bi delovalo skupaj, če bodo grelci nastavljeni na višjo (manj optimalno) stopnjo napetosti (v zimskem obdobju, ko grelci delajo na polno, bi bil inverter tako ali tako izključen, v poletnem obdobju pa grelci grejejo samo sanitarno vodo za 2 hiši, tako da v povprečju porabijo samo 1/3 energije.
Nisem pa prepričan, da bo dejansko delovalo. Potem mi še vedno ostane, da zaporedno povežem 2 od 5ih stringov in dobim optimalno napetost za ta inverter in skoraj optimalno moč (s tem rešim še spodnjo dilemo).

>Glede podatkov, ki si jih podal, se gleda "najslabši"; torej max. 22A/450V/6kW. Karkoli od tega bo preseženo, bo inverter zapiral.

Kako misliš, da bo zapiral?
Jasno mi je samo, da če presežem 450V, ga skurim.
Ni mi pa povsem jasno, kaj bo, če so priključene celice, ki v idealnem primeru lahko krepko presežejo 22A in 6kW?
Se pravi ali lahko priključim in bo pač delalo z manjšo močjo ali pa je možno da skuri inverter?

2. Sad

3. Ja, verjetno se res ne bom ukvarjal z implementacijo, sploh ker imam procente že na PLCju. Bolj je bila dilema, če je kje seznam podprtih BMSjev, če mogoče mojega že privzeto podpira.

4. Bom poizkusil z RS485 ko/če ga nabavim.

5. Pa res Smile , sem povsem spregledal v navodilih, hvala.

6. Imaš prav. Še pri tej ceni mora delati vsaj 5 let, da lahko (brez lastnega dela) rečeš da si na 0. Če je pa inverter 4x dražji...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
breskva
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 20 Mar 2012 13:46
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.02
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2023 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obujam temo z originalnim problemom

imam Growatt 3000 TL HVM-24 razsmernik in vse deluje normalno.

Ampak ko se prižge hladiilnik zadeva takoj zalavfa ventilatorje na polno, čeprav dejanski peak traja zelo malo časa. Se da kako skonfigurirati razsmernik da "se malo umiri" in počaka kakšno sekundo več predno se začne hladiti? To imamo na morju in je malo moteče ponoči ker se ventilatorji vklapljajo za brez veze.

Bral sem tudi o raznih soft start napravah ampak baje niso priporočljive za hladilnike.

Morda še kakšna druga ideja, ki bi rešila ta problem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2023 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ga ne da - vsaj ne, da bi vedel.

LP, g

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rplink3r
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02
Prispevkov: 480
Aktiv.: 2.29
Kraj: Levec

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 26, 2023 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaradi svojega veselja sem si umislil 400W PV modul katerga Impp je 11.77A, Umpp je 34V, z njim bi malo testiral delovanje, poganjal kakšen strežnik in še kaj...

Gledam cenejše MPPT pretvornike, okoli 20A 50V in je tega polno Rolling Eyes

Najbolj pogosti od kitajca so neki Epever, Easun in PowMr, nekateri zgledajo celo identični.

Zaenkrat bi imel 24V dva akumulatorja, katera že imam.

Kaj mi priporočate ?

_________________
"The statement below is false."
"The statement above is true."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1871
Aktiv.: 8.40
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 06, 2023 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:

Vezava je
Omrežje ---> Growatt ---> Porabniki (vsi bolj kot ne stalni; hladilniki, skrinje, toplotna črpalka, klima, večina luči ... + vtičnica za polnjenje avtomobila)

LP, g


Bom kar tukaj vprašal, ker bi želel podobno vezavo.

So lahko nule Growatt razsmernika povezane skupaj?
V el. omarici bi namreč prekinil dovodni fazo in jo speljal v Growatt ter iz njega nazaj na varovalke s nekaj porabniki. Se pravi 4 žični priklop F(in), F(out), N in PE.

_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 08, 2023 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Končno ugledal luč sveta, prijetno branje!
https://svet-el.si/revija/samogradnje-revija/domaca-soncna-elektrarna-malo-drugace-drugi-del/

Prvi del dosegljiv na
https://svet-el.si/revija/samogradnje-revija/domaca-soncna-elektrarna-malo-drugace/

@robert:
Da, sam imam v omarici ob Growattu obe nuli združeni na skupno spojko.

LP in prijetno branje, g

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tretjic
Član
Član



Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Prispevkov: 391
Aktiv.: 2.21
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 09, 2023 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mucek, hvala za članek.
Nekaj vprašanj:

mucek@svet elektronike je napisal/a:
Vezalna shema za zmanjšanje lastne porabe, ko ni dovolj sonca
Glavni vir porabe v razsmerniku je DC-AC pretvornik,

Kaj je mišljeno s tem? Ali je to mišljeno, da ima slabši izkoristek, ko napaja izhod iz baterije/sonca ali pa je ta slabši izkoristek vedno (npr. ni sonca, baterija je prazna, vse se napaja iz omrežja, preko inverterja)?
Kaj pa, ko je mešano (npr. porabimo 2kW, teoretično gre 200W iz sonca in 1.8 kW iz omrežja, v praksi (zaradi izkoristka) pa npr. 200W iz sonca in 2.1kW iz omrežja?)?


mucek@svet elektronike je napisal/a:

Dodamo kontaktor, ki ga krmilimo z izhodom razsmernika na način, da če razsmernik deluje, poveže bremena na svoj izhod, če pa ne deluje (ni dovolj energije sonca in akumulatorja), pa preklopi bremena na omrežje. Razsmernik se bo, ko bo dosežena njegova spodnja nastavljena točka, izklopil in kontaktor bo bremena preklopil na omrežje.

Ali to pomeni, da vhod inverterja sploh ni več priključen na omrežje? Se pravi da deluje samo ko je 100% dovolj baterije in sonca, če pa je npr. baterija prazna, sonce pa zadošča samo za npr. 99% se v celoti preklopi na omrežje?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 09, 2023 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1) Ne izkoristek, pač pa idle poraba razsmernika tudi, če ni gor priklopljenega nobenega bremena. V idle ima že 50 W porabe, tudi če ni nobene obremenitve, ko obremenitev je pa pač dela z izkoristkom, kakršnimkoli že (cca 70% sem naračunal izkoristek celotnega cikla AC-DC v baterijo in nato DC-AC na bremena)

2) Točno tako. Ampak, če je sonce ti pač takrat, ko je baterija prazna, polni baterijo in ko pride nad določeno mejo spet preklopi na sonce/baterija.
Konkretno pri meni na SOC 10% izklopi izhod (in kompleten inverter). Potem, če je sonce, se sistem zbudi in polni akumulator (hiša je tačas povezana na omrežje) do SOC 25%, ko inverter spet aktivira AC izhod in preklopi bremena nase.

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nomad
Član
Član



Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05
Prispevkov: 96
Aktiv.: 0.54
Kraj: Steiermark

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 04, 2024 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mucek, po ogledu tvojega članka sem se odločil narediti kopijo tvoje elektrarne. Very Happy
Imam nekaj vprašanj:

-Kako se obnese inverter? Po internetu ga zelo preklinjajo.

-S katerim signalom krmiliš kontaktor?

-Imaš dodatni FID na izhodu inverterja?

-Kvadratura kablov omarica -> inverter -> omarica (4mm2 ali 6mm2) ?

-Kaj si dal pod način priključitve? A ali B? In kaj si podal pod:
Citiram:
Številka predhodno izdanega dokumenta: Informacija o možnosti priključitve:



Hvala in LP



EV_EM.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  117.08 KB
 Pogledana:  15 krat

EV_EM.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 5 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 67 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group