www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnilec Iskra POKO 3
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
svicar
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Nov 2009 12:22
Prispevkov: 66
Aktiv.: 0.42
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 30, 2022 9:41 pm    Naslov sporočila:  Polnilec Iskra POKO 3 Odgovori s citatom

Pozdrav vsem
Imam polnilec Iskra POKO 3 (6v, 12v, 24v) v popravilu.
Izbirno stikalo 6v/12v/24V je razpadlo...
iz trafota pridejo 3 žice na to izbirno stikalo, ena gre iz stikala naprej na diode.
Ima kdo shemo kako deluje to stikalo?
Če ima kdo tak polnilec, če bi lahko pomeril kako stikalo povezuje pine v vseh 3 izbirah.
Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1522
Aktiv.: 8.41
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 30, 2022 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer tega polnilca še nisem imel v rokah, ampak če izgleda transformator tako kot praviš, potem je za vsako napetost polnjenja svoj izhod. Priključi ga na elektriko in izmeri napetosti na teh treh izhodih proti skupni "masi". Vsako posebej. Meri z instrumentom, nastavljenega imej za merjenje izmenične napetosti, in dobil boš napetosti, ki bodo podobne kot 6, 12 in 24 V.

V tem primeru potrebuješ izbirno stikalo za 3 položaje s tremi vhodi in enim izhodom. Nič posebnega, zagotovo ima Rade Končar in podobni to v ponudbi, ampak trenutno ne najdem kataloga. Tudi če bi ga, boš moral povedati še velikost stikala, oziroma luknjo zanj v čelni plošči, razmak montažnih luknjic, tokovno zmogljivost...
Malo izmeri, poslikaj in poročaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
svicar
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Nov 2009 12:22
Prispevkov: 66
Aktiv.: 0.42
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 30, 2022 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem prepričan da je za vsako napetost svoja žica...Iz trafota gre ena debelejša žica na diode, druga debelejša na izbirno stikalo. Na izbirno stikalo prideta še 2 tanjši žici iz trafota (skupaj pridejo iz trafota na izbirno stikalo 3 žice; 1 debelejša in 2 tanši) ena žica gre iz izbirnega stikala na diode.

Izbirno stikalo je stopljeno, vendar kaže kot da so v tem stanju vse 4 žice povezane (3 vhodi na izhod)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 622
Aktiv.: 3.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2022 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A si siguren da so ti tanjši žici original? Si prvi lastnik? Zakaj bi šlo iz trafota več žic če ni tako kot je napisal @sebaveh?
Mislim da je točno tako kot je napisal @sebaveh in en Končarjev preklopnik to reši zelo elegantno. Prilepi sliko pa bo vse jasno.

_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2633
Aktiv.: 13.60
Kraj: Sofia-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2022 10:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda sta 12V in 24V tanjsi od 6V... , ne vem, kako je tokovno deklariran...
_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 622
Aktiv.: 3.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2022 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da sem nekje zasledil 10 A max, mogoče se javi avtor teme z več informacij.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
svicar
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Nov 2009 12:22
Prispevkov: 66
Aktiv.: 0.42
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2022 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom danes še enkrat pregledal in poslikal...učeraj sem na hitro testiral z piskalom in je možno da je piskalo kot daje vse povezano, ker je nizka uportnost tuljav in da so vsi konci že v trafoti skupaj povezani...bom premeril z ohmmetrom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2633
Aktiv.: 13.60
Kraj: Sofia-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2022 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce imas 3polno stikalo je zagotovo, da so vsi konci ze v transformatorju povezani. Tudi brez stikala Smile
_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1535
Aktiv.: 12.57
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2022 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bo s shemo lažje. Sicer shema ni točno za tvoj polnilec in je za Iskrin UB 24 Si 32 Wa standard, ki pa ima ravno tako preklopnik za 6/12/24V.
Rdeč krog je tvoj glavni trafo s štirimi odcepi na sekundarju, en glavni in trije z različnimi napetostmi za 6, 12 in 24V, ki gredo na stikalo. Skoraj ne more biti drugače.

Na tem stikalu na sliki so očitno tudi pomožni kontakti (moder krog), ki preklapljajo še upore glede na izbiro stikala.
Glede na tvoj opis priklopa ti tega ti nimaš.
Daj kako ostro sliko, da se vidijo povezave itd.

Vir



polnilec.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  320.67 KB
 Pogledana:  36 krat

polnilec.jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
svicar
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Nov 2009 12:22
Prispevkov: 66
Aktiv.: 0.42
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2022 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav vsem...Imate prav...za vsako napetost je svoja žica iz trafota, čeprav zgleda kot da sta 2 para.
Zdej traba samo še najdt pravo stikalo.

Hvala vsem za pomoč



poko3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  63.83 KB
 Pogledana:  15 krat

poko3.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TODJO
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Mar 2005 12:10
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.07
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 16, 2022 8:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Bom kar tule napisal. Pod roke mi je prišel polnilec poko 6, pri katerem je manjkajoča varovalka na vrhu (slika), za katero pa ne vem vrednosti. Ga ima mogoče kdo doma in bi pogledal vrednosti.

Hvala



poko 6.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  65.67 KB
 Pogledana:  10 krat

poko 6.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bbrane
Član
Član



Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Prispevkov: 568
Aktiv.: 3.02
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 16, 2022 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se jaz spomnim teh polnilcev je to avtomatska (pretokovna ) varovalka za verjetno 6A, ker je pač to 6A ponilec. Varovalka ob preobremenitvi izklopi. Po nekaj časa jo llahko s tipko resetiramo - ponovno vkljucimo. Bo pa delalo tudi z navadno varovalko 6.3A vendar jo moras dati v ohišje da boš lahko menjaval.
Lp Brane

_________________
En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TODJO
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Mar 2005 12:10
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.07
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 16, 2022 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem ampak ta slika ni od mojega modela, moj ima na vrhu cevno varovalko, ki so jo izgubili.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bbrane
Član
Član



Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Prispevkov: 568
Aktiv.: 3.02
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 16, 2022 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem rekel 6A bo primerna. lp
_________________
En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TODJO
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Mar 2005 12:10
Prispevkov: 15
Aktiv.: 0.07
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 16, 2022 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 148 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group