www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ESP32 in poraba
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4265
Aktiv.: 20.94
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 25, 2022 10:47 am    Naslov sporočila:  ESP32 in poraba Odgovori s citatom

Pozdrav
Na ESP32 teče "server", ki zajema vhode (digitalne) in potem to pošilja preko WiFi do telefona. Moti me, ker je poraba velika. Ne morem pa dajati ESPja v sleep način, ker se podatki zajemajo v živo.
V mislih imam, kako bi lahko znižal frekvenco procesorja in če je možno celo eno jedro izklopil

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 1973
Aktiv.: 25.07

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 25, 2022 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Greš lahko v "light sleep" s periodičnim zbujanjem iz RTC npr. ?
https://github.com/espressif/esp-idf/tree/36f49f361c/examples/wifi/power_save

_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4265
Aktiv.: 20.94
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 25, 2022 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na žalost ne gre tako. Podatki morajo teči nepretrgoma
_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4987
Aktiv.: 25.36
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 25, 2022 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem se bo tudi grel in kuril strom. ESP ni ravno nek sparovcek.
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član



Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Prispevkov: 2382
Aktiv.: 13.72
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 25, 2022 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Na žalost ne gre tako. Podatki morajo teči nepretrgoma

So to navadni IO digitalni podatki, serijski protokol ali kaj drugega.

Nimaš nič interruptov in/ali bufferiranja?
ker po moje bi kompot pošiljal samo 1x na sekundo/2s/10s brez da bi sploh opazil.

_________________
Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4265
Aktiv.: 20.94
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 25, 2022 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dejansko bere senzorje (PWM) in potem live pošilja podatke na telefon. Ne morem dati bufferja, ker potem ne bo več live.
Gre za to https://www.youtube.com/watch?v=3R4PCcXwrys

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 1973
Aktiv.: 25.07

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 25, 2022 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da gre za metal detektor ?

Kaj pa kakšen BLE? So veliko varčnejši.

_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4265
Aktiv.: 20.94
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2022 7:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre za open source projekt. Ljudem je arduino dokaj poznan in zastonj. Iz tega stališča je bil izbran esp32.
_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mihec
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 20:10
Prispevkov: 405
Aktiv.: 2.02
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2022 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ESP32 vsebuje BLE.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 305
Aktiv.: 4.72

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2022 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj mu večjo baterijo oz. še bolje akumulator. V cevi imaš kup še ne izkoriščenega prostora. Detektor kovine nikoli ni imel majhnega akumulatorja. Kako in kam ga boš ugradil pa pogruntaj. Je projekt, ki se ga da še mnogo izpiliti.
_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4265
Aktiv.: 20.94
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2022 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

brezimenko je napisal/a:
Daj mu večjo baterijo oz. še bolje akumulator. V cevi imaš kup še ne izkoriščenega prostora. Detektor kovine nikoli ni imel majhnega akumulatorja. Kako in kam ga boš ugradil pa pogruntaj. Je projekt, ki se ga da še mnogo izpiliti.

Ojej
Nisi pogledal projekta. Cev ni samo za lepo. V cevi so flux-gate senzorji, ki merijo ukrivnjenost magnetnega polja zemlje. Če jim boš v bližino dodal nekaj, kar moti magnetno polje (kovinski predmeti, EM stvari) senzorji ne bodo več pravilno delali.
Prav tako senzorji porabijo malo toka (cca 2x10mA) tako da ni potrebe po velikih baterijah.
Se pa strinjam, da bi bila izbira drugega procesorja boljša, ampak ker gre za DIY open source projekt, mora biti narejeno tako, da lahko vsak sestavi, sprogramira in popravi program po lastnih željah. Še najbližje vsemu je bil ESP32. Le njegova poraba je velika. Zaro sprašujem, če je mogoče znižati frekvenco jedra ali celo izklopiti eno jedro.

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4265
Aktiv.: 20.94
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2022 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel sem ukaz, kjer se zniža hitrost jedra
setCpuFrequencyMhz(10);

To dejansko deluje, ampak če znižam to hitrost potem ne morem več uspostaviti WiFi_AP

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 588
Aktiv.: 4.96
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 27, 2022 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej tale članek klik
Kot kaže je med oddajo podatkov preko wifi poraba lahko tudi 240 mA.

Nekje sem zasledil, da wifi pod 80 MHz ne deluje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4265
Aktiv.: 20.94
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2022 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja vse drži, kar si napisal. 80Mhz dejuje nižje pa ne gre. Je pa poraba konstantno +100mA zaradi WiFija
Sem pa z znižanjem hitrosti jedra iz 240 na 80Mhz privarčeval 50mA

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mona
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26
Prispevkov: 90
Aktiv.: 0.44
Kraj: okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2022 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če bi pošiljal podatke preko bluetootha in ne preko wifi-ja na telefon? Ali pa če pošiljaš podatke paketno na wifi (torej se wifi ugaša vmes)? Kot kaže je največji porabnik sam wifi in ne ESP.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 81 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group