www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fid stikalo in kabelska TV
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Orion
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Avg 2022 16:10
Prispevkov: 10
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 31, 2022 5:07 pm    Naslov sporočila:  Fid stikalo in kabelska TV Odgovori s citatom

Po streli, ki je udarila v bližini, je fid stikalo reagiralo in izključilo električno napajanje v celi hiši. Pred vsako hudo nevihto, fizično izklopim vse najvažnejše porabnike iz el. vtičnice in tudi tokrat je bilo tako. Izklopljen Tv in še nekaj drugih naprav. Vklop fida je bil normalen, ko pa sem ponovno vtaknil v vtičnico Tv, je fid znova reagiral. Prva misel je bila, da je nekako dobil udarec preko kabelske tv (Telemach), zato sem najprej priključil drugi TV in zgodba je bila enaka, reakcija fid stikala. Naslednja misel je bila, Eon vmesnik, izključim tudi tega, enako. Kontaktiram električarja, ki me napoti na preizkus obremenitve doz, na katere imam priključene vse elemente, preizkus je bil uspešen, 4 kw obremenitve, brez izklopa fid stikala. Nato pride serviser in najprej zamenja Eon in tudi napajalnik, sledi izklop fid. Naslednja menjava osnovni modem na vhodu z napajalcem, enako, fid izklopi. Koaksialni kabel, ki pride iz glavne stenske vtičnice za kabelsko televizijo, se z delilcem razdeli na dva kabla, eden pelje v vhodni glavni modem, drugi v njihov vmesnik Eon, ki je nato preko Hdmi kabla povezan z Tv sprejemnikom. Ko smo tako priklapljali in odklapljali različne kable, se je slučajno ugotovilo, da vse skupaj deluje samo takrat, kadar je koaksialni kabel, ki prihaja iz delilca na vmesnik Eon odklopljen in osnovni modem (ruter) deluje preko Utp kabla kot internetni ip, ki prenaša signal na Eon. Takoj ko pa se priključi koaksialni kabel, ki prihaja iz delilca, fid stikalo reagira in izklopi. Vse skupaj je bilo preizkušeno na drugi vtičnici, tako, da smo tudi to eliminirali. Sedaj se poraja vprašanje, ali je morda možna razlika v potencialih na ozemljitvah z ozirom na hišno napeljavo in njihovim kablom, ki prihaja v hišo? Kaj je torej botrovalo tej napaki, ko je prej delovalo vse brez problema? Je morda možnost, da je nekaj narobe v njihovi glavni omarici, v katero se stekajo vsi priključki za našo ulico? Pravtako imajo vsi omrežni napajalniki samo dva vtikača, nulo in fazo, tako da niso ozemljeni na hišno ozemljitev. Zaenkrat je serviser rezigniral, kar tudi razumem, zaradi udara stele imajo ogromno dela s strankami. Problem je v tem, da je sedaj s tem ip ruterjem slika ni tako kvalitetna, kar gre verjetno pripisati širini signala, ki je manjša, kot po kablu.
Upam, da sem kolikor toliko napisal tole vsaj toliko razumljivo, da bo morda nekdo, ki je imel podoben primer napisal kakšno rešitev, idejo, ki bi jo lahko posredoval serviserju, ki pride naslednji teden, ko bodo večino napak odpravilil.
Lel podrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sg1
Član
Član



Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28
Prispevkov: 164
Aktiv.: 1.45
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 31, 2022 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če diferenčno stikalo odklopi je vedno razlog ta, da vsota tokov skozenj ni enaka 0.
Če ste že ugotovili, da se problem pojavi ob priklopu koaksialnega kabla izgleda, da del toka odteče (ali priteče) skozenj.
V bloku se mi je dogajalo, da je na antenski vtičnici, ko si se jo dotaknil s faznim preizkuševalcem tlivka le tega brlela ! Ampak tam nismo imeli FIDa.
Možno je res, da komu drugemu prebija naprava, ki je priključena na koaksialni kabel, pa nima diferenčnega stikala. Za začetek pomeri napetost med obema žilama koaksialnega kabla in tvojo ozemljitvijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
satelitko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Prispevkov: 1730
Aktiv.: 8.39
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 31, 2022 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na Kabelsko na vhodu v bajto daj galvansko ločilko, pa bo mir.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Orion
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Avg 2022 16:10
Prispevkov: 10
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 31, 2022 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala obema za odgovor, vsekakor je bil udar strele v bližini razlog, da sedaj ob priklopu koaksialnega kabla vrže fid stikalo ven. Pa še tole me zanima, če bi se na vhod kabelske montirala galvanska kretnica, a ta ne duši signala, kar bi posledično povzročilo pad kakovosti slike? Sedaj so mi montirali ip router, ki pa nima tako lepe slike kot originalni, ki je imel tudi koaksialni priključek. Naslednji teden pride zopet serviser kabelske, kateremu bom posredoval vaše odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5047
Aktiv.: 25.35
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 7:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

FID je pa koliko mA?
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shar
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15
Prispevkov: 95
Aktiv.: 1.14

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 7:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem prav razumel, FID izklopi, ko se v TV priključi koaksialni priključek kabelske?

Potem je TV defekten!!!

Tukaj je vsak nasvet z galvansko ločitvijo nevemčesa malodušen in potencialno smrtno nevaren!

TV daj pregledati v kak kompententen servis, kjer bodo izmerili izolacijsko upornost med primarnim delom napajalnika in skupno maso aparata ( ant. vtičnico).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cici
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Prispevkov: 686
Aktiv.: 3.33
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 8:31 am    Naslov sporočila:  Re: Fid stikalo in kabelska TV Odgovori s citatom

Orion je napisal/a:
Vklop fida je bil normalen, ko pa sem ponovno vtaknil v vtičnico Tv, je fid znova reagiral. Prva misel je bila, da je nekako dobil udarec preko kabelske tv (Telemach), zato sem najprej priključil drugi TV in zgodba je bila enaka, reakcija fid stikala.

Po zgoraj napisanem TV ni defekten.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 622
Aktiv.: 3.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvomim da sta oba televizorja defektna. Mislim da je problem v kabelski, najverjetneje v napajanju linijskih ojačevalnikov. Kot je že bil nasvet, poišči nekega električarja ki ti bo izmeril napetost med opletom koaksialnega kabla in tvojo ozemljitev. Na serviserje dotičnega operaterja se preveč ne zanašaj, saj svojih serviserjev nimajo, za njih delajo razni podizvajaci, mnogi med njimi ne obvladajo svoj posel najbolj.
Galvanska ločitev, dva kondenzatorja reda 100 pF do 1 nF reši problem izklapljanja FID zaščite in ne oslabi signal, ampak to ni trajna rešitev.

_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jozede
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Prispevkov: 282
Aktiv.: 2.76
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 10:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shar je napisal/a:
Če sem prav razumel, FID izklopi, ko se v TV priključi koaksialni priključek kabelske?

Potem je TV defekten!!!

Tukaj je vsak nasvet z galvansko ločitvijo nevemčesa malodušen in potencialno smrtno nevaren!

TV daj pregledati v kak kompententen servis, kjer bodo izmerili izolacijsko upornost med primarnim delom napajalnika in skupno maso aparata ( ant. vtičnico).


Se strinjam, TV ima priključek brez zaščitnega vodnika, to pomeni zanesljivo oziroma dovolj dobro izolacijo med primarnim napajalnim delom 230V omrežja in elektroniko v TV-ju. iz tega razloga ne bi smel steči v ozemljitev tako velik tok da bi izklopil Fid stikalo. Kajti oklop kabla kabelske je povezan na različnih mestih z ozemljitvijo.

Na vsak način, bi pomeril napetost med kabelskim priključkom in tvojo ozemljitvijo, to lahko narediš tako, da pomeriš napetost med zunanjim vodnikom - oklopom in ozemljitvijo v šuko vtičnici.

Lahko pa enostavno s kosom žice povežeš zunanji vodnik - oklop kabla kabelske TV in zaščitnim kontaktom vtičnice, če bo fid stikalo izklopilo, imaš nekaj narobe v instalaciji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Orion
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Avg 2022 16:10
Prispevkov: 10
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
FID je pa koliko mA?

Sedaj, ko sem zoper zaprl omaro, ki je malo težje dostopna, je fid mislim da 300mA,
drži, sem ravnokar preveril...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Orion
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Avg 2022 16:10
Prispevkov: 10
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shar je napisal/a:
Če sem prav razumel, FID izklopi, ko se v TV priključi koaksialni priključek kabelske?

Potem je TV defekten!!!

Tukaj je vsak nasvet z galvansko ločitvijo nevemčesa malodušen in potencialno smrtno nevaren!

TV daj pregledati v kak kompententen servis, kjer bodo izmerili izolacijsko upornost med primarnim delom napajalnika in skupno maso aparata ( ant. vtičnico).


Tv ni priključen s koaksialnim kablom kabelske, ampak samo preko Hdmi kabla, ki je na drugi strani priključen na njihov Eon vmesnik. Je pa čudno to, da če izklopim Hdmi kabel iz njihovega vmesnika, lahko koaksialni kabel priključim, ne da bi reagiral fid, ko pa Hdmi kabel približam vmesniku Eon in se samo dotaknem priključka, vrže fid ven. Se pravi, vse skupaj deluje samo takrat, kadar je njihov Eon priključen samo na ip kabel, Hdmi pa na Tv, ali priključen koaksialni kabel na Eon, brez Hdmi.
Vaka čast, da se s tem ubadate in skušate pomagati, še meni je čudno, ko tole pišem, v upanju, da bom ponazoril napako čim bolj nazorno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Orion
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Avg 2022 16:10
Prispevkov: 10
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jozede je napisal/a:
shar je napisal/a:
Če sem prav razumel, FID izklopi, ko se v TV priključi koaksialni priključek kabelske?




Na vsak način, bi pomeril napetost med kabelskim priključkom in tvojo ozemljitvijo, to lahko narediš tako, da pomeriš napetost med zunanjim vodnikom - oklopom in ozemljitvijo v šuko vtičnici.

Lahko pa enostavno s kosom žice povežeš zunanji vodnik - oklop kabla kabelske TV in zaščitnim kontaktom vtičnice, če bo fid stikalo izklopilo, imaš nekaj narobe v instalaciji.

To bo naslednje, kar bom preveril...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2737
Aktiv.: 13.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shar je napisal/a:
Če sem prav razumel, FID izklopi, ko se v TV priključi koaksialni priključek kabelske?

Potem je TV defekten!!!

Se strinjam. Nekje mora teči tok med fazo ali ničlo ter zemljo. Zemlja je lahko tvoja ozemljitev, kabelska (preko HDMI) ali kaj drugega (vodovod).

Domnevam, da ima TV dvopolni priklop - brez ozemljitve.

Lahko so v TV skurjeni Y kondenzatorji ali kje drugje degradirana izolacija. Za test bi TV lahko preko obeh omrežnih kontaktov priključil na fazo, njegovo maso (npr. pri antenskem konektorju) pa preko upora (npr. 10 kOhm) na ozemljitev. Na uporu bi moral biti le majhen izmenični padec napetosti (ustrezen kakšnemu mA toka).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2737
Aktiv.: 13.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Orion je napisal/a:
Pa še tole me zanima, če bi se na vhod kabelske montirala galvanska kretnica, a ta ne duši signala, kar bi posledično povzročilo pad kakovosti slike?

Domnevam, da gre za DVB-C in ne analogno TV (ki je skorajda nikjer ni več). Potem dela ali pa ne, na meji se pa kocka.
Galvanska ločitev minimalno duši signal. Teoretično ga pa vsaka stvar.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2416
Aktiv.: 13.67
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.antene-zupancic.si/galvanski-locilnik-signal-4170-p-1732.html

Attenuation:

5 ... 550 MHz (< 1dB)
550 ... 1000 MHz (<1.5 dB)

Je pa zanimivo, podatkovne liste prevede glede na IP.

https://shopdelta.eu/galvanic-isolator-sg-4170-5-2400-mhz_l2_p2293.html



Delta-Opti Datasheet-SG-4170.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Delta-Opti Datasheet-SG-4170.pdf
 Velikost datoteke:  107.22 KB
 Downloadano:  0 krat


Delta-Opti Instruction-SG-4170.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Delta-Opti Instruction-SG-4170.pdf
 Velikost datoteke:  184.43 KB
 Downloadano:  1 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 155 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group