www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako bi izmeril moč oddajnika?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Brusli
Član
Član



Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10
Prispevkov: 67
Aktiv.: 2.97
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2022 9:03 pm    Naslov sporočila:  Kako bi izmeril moč oddajnika? Odgovori s citatom

Živjo,

Spravljam se v izdelavo svojega RF oddajnika ter sprejemnika (vezje + tiskanina) na ISM pasu 433.92MHz, ki bo uporabljal komunikacijo ASK-OOK. Izdelek bo podoben, kot tisti poceni modulčki za Arduino, ki se jih dobi na eBay-u, vendar bo zadeva lastnoročne izdelave in del večjega PCB-ja.

Malo me skrbi, da ne bom s to napravo slučajno prekršil kakšne zakonodaje. Ali poznate kakšen pameten način kako bi lahko takšnemu oddajniku izmeril moč na izhodu (SMA, 50 ohm) v domači delavnici? Si lahko kaj pomagam z osciloskopom ali rabim kakšno drugo napravo? Govorim o oddajni moči do +20dB.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 2001
Aktiv.: 25.34

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2022 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej par osnov.

1. osnovni izračun moči

Upeak = amplitudna napetost ("višina" sinusa)
Upp = peak to peak je dvojna Up, če je sinus simetričen
Uef (tudi URMS) je efektivna napetost. "Teoretično" je integral oblike signala.

Za idealen sinus velja Urms = Up/1,41
1,41 = koren iz 2


Moč je: P = Urms^2 / R ali P = Up^2 / 2R

Če imaš izhodno stopnjo ustrezno prilagojeno na breme 50 ohm, je izhodna moč enaka Up^2 / 100 [Ohm]


2. Enota dBm

P[dBm] = 10 * log (P / 1[mW])

100mW je tako 20dBm



3. Kako izmeriti to? Ker je direktna povezava med Up in P[dBm], lahko izmeriš Up. Seveda je pogoj, da imaš na izhodu sinus. Če imaš dobro 50 ohmsko breme, lahko enostavno z osciloskopom izmeriš Up, oz. Upp. Težava s tako meritvijo je v tem, da ne veš točno, kakšne izgube ima npr. 100MHz osciloskop pri 433MHz. Če imaš signal generator za take frekvence, si lahko pomagaš tako, da priklopiš generator in nastavljaš izhod, da dobiš enako sliko (Upp). Na generatorju odčitaš amplitudo in izračunaš moč....

Druga možnost je preprost peak detektor. Ena od možnih shem (v bistvu gre za polvalni usmernik):
. Vir.

Lahko pa uporabiš kaj iz serije LTC5xxx: https://eu.mouser.com/new/analog-devices/adi-ltc55-power-detectors/

Tudi Minicircuits ima kar nekaj te ropotije: https://www.minicircuits.com/WebStore/dashboard.html?model=ZX47-40-S%2B
samo je pa cena drug rang.

_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mmelektronika
Član
Član



Pridružen-a: Pet 04 Okt 2019 18:59
Prispevkov: 125
Aktiv.: 3.43
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 7:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pa 100mw na 433,92mhz ni dovoljeno žal.

uradno cca 10mw, če hočeš delati po pravilih
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 2001
Aktiv.: 25.34

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Omejitve:




_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brusli
Član
Član



Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10
Prispevkov: 67
Aktiv.: 2.97
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa res.
Kaj je že tu bila ena fora glede tistega Duty Cycle?
Kaj točno pomeni "< 10% Duty Cycle" pri omejitvah?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2385
Aktiv.: 13.66
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ti manj kot 10 % časa delajo zadeve.

Npr. v 1 uri ne več kot 6 minut.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 2001
Aktiv.: 25.34

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dela lhko ves čas, samo oddaja lahko le 10% časa. Pa tudi max. čas odadje je omejen. Ne moreš recimo 6 dni nič, potem pa en dan stalno.
_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2666
Aktiv.: 13.08
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ni na voljo RF instrumentov, bi lahko meril preko segrevanja upora, seveda, če je mogoče nastaviti neprekinjeno oddajanje. Potem bi ugotovil z DC napajanjem ugotovil kakšna moč je potrebna za segrevanje do enake temperature.
Lahko bi uporabil termo-kamero in RF ter DC napajana upora v vidnem polju. Ali pa z IR merilnikom. Ali pa s senzorjem, ki je dovolj blizu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jmivsek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Avg 2013 12:41
Prispevkov: 458
Aktiv.: 4.11
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem si na začetku poti v radiotehniko naredil tale merilnik moči:
http://www.dl5neg.de/diodesensor/diodesensor.html

Za moči od -40 do +10 dBm vrne na izhodu napetost od 0,1mV do 1V.

Še slika tiskanine iz članka za boljšo predstavo:



t_mountdr.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  62.5 KB
 Pogledana:  3 krat

t_mountdr.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mujo
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Prispevkov: 677
Aktiv.: 3.32
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je potem boljše nabaviti kar modulček ki meri moč - na aliexpress se prodajajo po 25 eur (ključna beseda RF Power Meter).

V mislih imej tudi spekter, ki ga tvoja naprava oddaja. Spekter mora tudi biti znotraj dovoljene maske. Tega pa iz moči ne vidiš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brusli
Član
Član



Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10
Prispevkov: 67
Aktiv.: 2.97
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 20, 2022 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa mogoče kakšen RTL-SDR ključek?
Bi se dalo kaj izmeriti z njim?
Teh imam polno doma.
Tudi spekter bi se verjetno dobro videl.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mujo
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Prispevkov: 677
Aktiv.: 3.32
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2022 8:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z RTL ključkom si lahko pomagaš kar precej (recimo rtl_power bi ti verjetno bil zanimiv). Dober SW je tudi SATSAGEN.
Bodi pazljiv na najvišjo dovoljeno vhodno moč (10 dBm?)!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozkoc
Član
Član



Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Prispevkov: 245
Aktiv.: 1.64
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 22, 2022 7:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stara šola. Preprosto, hitro in poceni.


Preprost RF merilnik moči.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  73.3 KB
 Pogledana:  13 krat

Preprost RF merilnik moči.png



_________________
Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozkoc
Član
Član



Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Prispevkov: 245
Aktiv.: 1.64
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 23, 2022 2:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri R3 mi je ponagajal tiskarski škrat, Mr. Green vrednost 100 omov sem popravil na 1k om, ker v primeru da je na vhodu večja moč na izhodu pa sponke V metra v kratkem stiku se lahko zgodi da odnese občutljivo signalno diodico. Povečana vrednost R3 na 1k om še ne bo tako močno vplivala na meritev tudi pri manjši vhodni upornosti analognih voltmetrov brez ojačevalca.

Potem ko sem bil pri tem delu, sem dodal še nekaj več diod ki se lahko uporabijo, saj se tega starega materiala pri nekaterih še najde, pa zakaj bi šlo v nič.

Tudi na dodatna navodila nisem pozabil za tiste ki si niso tako blizu z VF tehniko. Angel

_________________
Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 89 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group