www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dve indukciji v hiši in maks moč porabe

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mrtn
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Prispevkov: 193
Aktiv.: 1.50
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 05, 2022 9:09 pm    Naslov sporočila:  Dve indukciji v hiši in maks moč porabe Odgovori s citatom

Ker smo pred nakupom novega indukcijskega štedilnika me bega s koliko kW bomo lahko kuhali in pekli v hiši. Eno indukcija je že ob nakupu bi ble dve v hiši.

Gre se za to, da imamo 3x20A varovalke ter cca 225V na posamezni fazi (napetost je stabilna). Števec je nov, ker je priklopljena sončna na hiši, ampak raje predpostavljajmo, da je zelo slabo vreme sončna ne dela veliko in pa praznik, ko se peče in kuha 100 na uro.
Ali bodo pancerke in števec "prežvečile" vklop dveh indukcij ter še nekaj porabnikov v hiši?
Števec ima neko reset tipko pri prekomerni moči?? To ne vem kako deluje.

Če je kakšen pameten iz te stroke, da pove kakšne so moči bi bil zelo hvaležen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Prispevkov: 147
Aktiv.: 1.15

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 05, 2022 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker imaš jakost glavnih varovalk 3 x20 A, pomeni da imaš na razpolago moč 13,8 kW. Toliko porabnikov tudi lahko imaš ves čas hkrati vključenih. Pač takrat ko kuhaš, ni treba da dela pralni stroj ali TČ, ali bojler itd.
Tista tipka na priključno merilni omarici ti omogoča, da ob izpadu zaradi preobremenitve, stikalo v števcu sam vklopiš nazaj (seveda, če je obremenitev medtem padla na nivo dovoljene ali nižje) in ni treba klicati na elektro. To stikalo pa ne deluje v primeru kratkih stikov, ko pregori kakšna glavna varovalka. Takrat pa brez elektra in stroška zamenjave glavne varovalke, ne gre.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2727
Aktiv.: 13.25
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 06, 2022 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pazi na razporeditev porabnikov po fazah. Ni neka raketna znanost, pač 4,6 kVA (= 4,6 kW pri čisto ohmskem bremenu) po fazi pri 230 V. To je trajno, za trenutek (zagon kakšnega motorja) je lahko tudi čez.

Indukcijska plošča ni uravnotežen trifazni porabnik. En par plošč (levo/desno) je običajno na eni fazi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1303
Aktiv.: 7.71
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 06, 2022 4:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni pride poraba redko nad 4KW na 7,2KW indukciji.
Samo porazporedi po fazah kot so že rekli.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrtn
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Prispevkov: 193
Aktiv.: 1.50
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 06, 2022 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem gremo v akcijo. Če bo problem ga rešujemo sproti.

Dejansko je trajna poraba indukcije, ko se nekaj kuha 1-2 kW. Samo, da zavre je trenutna npr 2 miutna obremenitev višja (npr BOOST funkcija).
Razpored po fazah lahko sam uredim..

Je pa od porabnikov TČ za ogrevanje, 2x PS, 2x pom stroj, 1x sušilec, 2x štedilnik, 2x zamrzovalni skrinji, 3x hladilnik, 2x TV s periferijo.
Kalorifer v kopalnici, pa prezračevalna ima tudi 1kW grelec.
Po tanovem pa še 2 indukciji.
Ja nekaj te robe se nabere pa sem verjetno še veliko izpustil.

Aja pa poleti občasno kurimo 6kW el. grelec za bazen.
Da pozimi ni viškov elektrike. Mr. Green

Če bomo pozimi 13kW elektike kurili ne bo potrebe po delovanju TČ za ogrevanje. Se bomo kar od porabnikov dovolj ogreval. Dancing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2727
Aktiv.: 13.25
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 07, 2022 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko je večjih porabnikov veliko, je pametno razmišljati o upravljanju porabe. TČ, druge ogrevalne naprave in polnilnike se da brez večje neugodnosti za uporabnike izklopiti oz. omejiti kadarkoli. V tvojem primeru tudi prezračevanje, ko dela grelec. Nekaj malega bi pridobil tudi s hladilniki ipd.
Idealno bi bilo, da bi tudi kuhalne plošče znale komunicirati med seboj oz. še bolje z upravljalnikom.
Kar je vseeno čez, lahko upravljaš ročno, pri čemer pride prav alarmiranje, da je maksimum dosežen oz. presežen. Enostaven alarm se dobi s police, vendar za hišo ni pretirano uporabno, da ti piska v glavni omarici v pritličju nižje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Proteus
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Prispevkov: 1331
Aktiv.: 6.46

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 11, 2022 12:05 am    Naslov sporočila:  Re: Dve indukciji v hiši in maks moč porabe Odgovori s citatom

mrtn je napisal/a:
Ker smo pred nakupom novega indukcijskega štedilnika me bega s koliko kW bomo lahko kuhali in pekli v hiši. Eno indukcija je že ob nakupu bi ble dve v hiši.

Zelo preprosto, lahko jih kupiš kolikor hočeš, vse bodo delovale, samo ne istočasno.
Kot so ti že drugi napisali, problem je samo, pri istočasni uporabi na "polno", kar pa je malo verjetno.
Pa tudi če se bo to zgodilo, se bodo ženske pač naučile kako se nazaj vklopi varovalka.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 148 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group