|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jackal Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.62 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Sob Sep 30, 2006 9:45 pm Naslov sporočila: Ojačevalnik brenči |
|
|
Izdelal sem ojačevalnik za nizkotonski zvočnik (temelji na TDA7294).
Problem je, da v mirovanju zvočnik, ki je priklopljen na ojačevalnik dokaj močno brenči. Brenčanje poneha, če se z roko dotaknem vrha katerega od elektrolitov na napajalnem delu, vendar začen tako spet brenčat ko ga izpustim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Sep 30, 2006 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brenčanje povzroča ponavadi mrežna napetost. Kje jo pa dobiš v sistem je pa drugo vprašanje. Za začetek bi kable po kateri pride signal odklopil, priključne sponke za vhodni signal pa povezal na maso.
Če še brenči je možno, da usmernik ne gladi napetosti dovolj, ali pa mrežno napetost pobereš z zvočniškimi kabli.
Če ne brenči več moraš mase vseh delov pripeljati iz ene točke usmernika. Možno je tudi da brenčanje dobiš preko priključnih kablov izvora zvoka. ... _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jackal Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.62 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Ned Okt 01, 2006 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Vhod sem zvezal na maso, pa ni ne duha ne sluha o kašnem brenčanju. Se pravi je kriv kabel, ki pripelje signal na vhod ojačevalca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.19 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Ned Okt 01, 2006 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
ponavadi je tako, da ti homemade ojačevalci delajo preglavice s kakšnim brenčanjem v mirovnem stanju, tudi brum efekt je prisoten...
Res je pa, če se malo potrudiš, da vse mase lepo povežeš, pa za vhodni signal uporabiš kakšen kabel z opletom, ki ga prav tako vežeš na maso, se znebiš marsikaterih bedarij...
aja, pri kablu z opletom za vhodni signal oplet veži na maso le na eni strani...na drugi strani pa ga ne puščaj v zraku, ampak oplet preprosto odščipni in zavaruj z božirko...
Men tako doma narejen ojač. dela fenomenalno...
LP! _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jackal Član

|
Objavljeno: Ned Okt 01, 2006 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem zrihtal zdaj, da ne brenči več tudi pri prisotnem signalu iz računalnika. Zgleda je bilo potrebno le pravilno vezat signal iz računalnika in mase.
Drugače sem prav presenečen koliko moči spravi ven ta TDA7294. Kot za šalo mi poganja 12" subwoofer s 100w.
Zdaj bo treba edino še izdelat aktivno kretnico, da mi poreže stran vse kar je nad recimo 80Hz. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni