www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop enofaznega krtačnega motorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.05
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2022 10:14 am    Naslov sporočila:  Priklop enofaznega krtačnega motorja Odgovori s citatom

Pozdrav.

El. prekopalnik se mi je sredi poletja polomil. Takrat sem ga razstavil, dal lokalnemu mojstru zavariti ohišje, potem sem kar nekaj časa čakal na "vzmet" za prenos moči iz motorja na reduktor.... sedaj pa bi to rad sestavil nazaj, a se mi je zataknilo, kako pravilno povezati spodnji motor?
Na sliki sem priklopil L, N ( siva, modra) direkt na krtačke, a sedaj razmišljam, da bi moralo biti to zaporedno z statorjem (rjava, črna).

Samo kako? Ga lahko uničim (krtačke??) ob nepravilnem priklopu?

lp
Uroš

motor - prekopalnik.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  870.29 KB
 Pogledana:  22 krat

motor - prekopalnik.jpg

DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.85
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2022 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi vezal zaporedno statorsko navitje s krtačkami/rotorjem:

krtacni kolektorski motor vezava.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  55.39 KB
 Pogledana:  0 krat

krtacni kolektorski motor vezava.jpg

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2022 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajno so pri ročnih orodjih (in krtačni motorii) stator rotor vezana zaporedno. Samo posebne izvedbe - posebej krmilje rotorja in posebej statorja sta lahko vezana paralel. IIIzjemoma. Izginja tak način iz uporabe.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.05
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2022 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še zaključek - uspelo je Smile

Sicer ne po skici, katero je naložil DušanK, saj ima moj motor samo dva izhoda iz statorja, temveč z potrditvijo mojega razmišljanja, da je stator in rotor povezan zaporedno.

Sem si potem zrisal shemo stikala in motorja (prilagam) in na papirju povezal tako da je bil stator in rotor povezan zaporedno. In tudi v praksi že deluje. Malo me je motilo, ker je narejena tudi "zavora" ob sproščenem stikalu - rotor in stator se povežeta v kratek stik.

lp

prekopalnik -shema.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  50.6 KB
 Pogledana:  14 krat

prekopalnik -shema.JPG

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2022 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Generatorsko zaviranje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni