|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bbbbbb2013 Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Avg 2013 23:22 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2023 1:12 pm Naslov sporočila: Daljinski nadzor potopnih črpalk... |
|
|
Bom pa tokrat jaz vprašal nekaj...
Imamo potopne črpalke (uradni naziv: potopne črpalke za fekalno vodo) in sicer štiri.
To so podatki o črpalki:
http://www.vip-tehnika.si/hisni-program...
Gre za 1,1kW potopne črpalke,enofazne
Na žalost nam na vsake toliko te črpalke crknejo. Nazadnje je ena črpalka povzročala odklop FID stikala in posledično so vse črpalke ostale brez napajanja. Zdaj smo dali tri črpalke nove, vsaka omarico, kjer je:
FID posebej
20A hitra odklopna varovalka
3-20A bimetalna zaščita, nastavljena na 5,3A
Te črpalke bi radi na daljavo nadzorovali, predvsem:
a) da ima vsaka črpalka napetost
b) da imamo indikacijo, če črpalka obratuje
c) če je prišlo do bimetalnega odklopa
Bimetalni odklop črpalko ščiti pred preobremenitvijo, črpalka se sicer ne bi smela zatakniti, samo v praksi se zataknejo. To smo dali delati posebej, čeprav je bilo rečeno, da je tudi v črpalki sami bimetalna zaščita. To sem poslušal že prejšnjič, kjer se je ena črpalka ustavila, ter nenehno sprožala odklop 20A varovalke. Bilo je rečeno, da je motor pregorel, v črpalki so bile smeti in jebiga, vse smo morali (zopet) zamenjati. To mi je zdaj že malo dopyzdilo. Zato je bimetalna zaščita posebej.
Predstavljal sem si, da damo v omarico Raspberry Pi X ter te tri vrednosti nadzorujemo. Torej, kako nadzorovati a) b) in c)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2023 5:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
a) neki optokupler. Poglej tu https://playground.arduino.cc/Main/ACPhaseControl/
b) jaz bi uporabil nek tokovnik. Nekaj od LEM kjer zaznavaš ali teče tok ali ne. Hkrati lahko zaznavaš nepravilnosti v črpalki, ko vleče prevelik tok.
c) Bimetali imajo ponavadi tudi NC kontakt. Če nimajo pa ga dodaj _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2023 8:49 pm Naslov sporočila: Re: Daljinski nadzor potopnih črpalk... |
|
|
bbbbbb2013 je napisal/a: |
....
Te črpalke bi radi na daljavo nadzorovali, predvsem:
a) da ima vsaka črpalka napetost
b) da imamo indikacijo, če črpalka obratuje
c) če je prišlo do bimetalnega odklopa
....
|
Tole boš najbolj enostavno izvedel z z GSM krmilnikom.
V podjetju imam teh krmilnikov kar nekaj v funkciji že več let. (male čistilne, manjša črpališča, zadrževalni bazeni ...) Delajo sigurno. Obvestila lahko pošiljaš na 4 gsm številke. Imaš en relejni izhod katerega lahko upravljaš preko telefona. Ima vgrajeno baterijo, tako da te obvesti tudi ob izpadu napetosti. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2023 8:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Wifi ali LAN imaš?
Če ja, daj en https://www.shelly.cloud/en/products/shop/shelly-pro-4-pm
Lahko potem na vsakem kanalu gledaš napetost, tok ter delaš raznorazne action-e glede na rezultate.
Napajaš ga seveda pred FIDom, ki napaja črpalke, sicer ne bo haska, če bo padel ven hkrati s črpalkami.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2023 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš lan potem si omisli en lowcost krmilnik na katerega lahko spraviš celotno krmilje za črpalke pa še HMI lahko narediš Recimo vse to ti omogoče že siemensov logo za dobrih 150€ Naključni linlk ***klik***
Razne arduino plate so za hobi rabo, v industrijsem okolju pa dostikrat prihaja do težav zaradi motenj. Plošče so običajno grajene univerzalno. Vsi pini mikrokontrolerja so običajno nekam priključeni. Pri neki aplikaciji pa ostanejo recimo v zraku in postanejo "lovilci" motenj. Napisano iz prakse. Navaden voltmeter z lcd displejem na arduino plati je "norel" v industrijskem okolju. Ko sem kasneje naredil svojo ploščo z enakim kontrolerjem in programom pa je deloval brez problema. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbbbbb2013 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2023 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Če imaš lan potem si omisli en lowcost krmilnik na katerega lahko spraviš celotno krmilje za črpalke pa še HMI lahko narediš Recimo vse to ti omogoče že siemensov logo za dobrih 150€ Naključni linlk ***klik***
Razne arduino plate so za hobi rabo, v industrijsem okolju pa dostikrat prihaja do težav zaradi motenj. Plošče so običajno grajene univerzalno. Vsi pini mikrokontrolerja so običajno nekam priključeni. Pri neki aplikaciji pa ostanejo recimo v zraku in postanejo "lovilci" motenj. Napisano iz prakse. Navaden voltmeter z lcd displejem na arduino plati je "norel" v industrijskem okolju. Ko sem kasneje naredil svojo ploščo z enakim kontrolerjem in programom pa je deloval brez problema. |
To je zelo v redu predlog. Sicer je črpalka "samozadostna", ne rabi nič, samo 230V, pa pač zadaj neko varovanje, ki je bolj namenjeno temu, da se napaka ne razširi na druge črpalke ali druge el. porabnike.
Nisem pa čisto prepričan, kako potem ta LOGO sploh priklopiti. Ima 8 digitalnih in 8 analognih vhodov. Kako torej preko takšnega krmilnika tipati voltažo na fazi in porabo na fazi? Je kje kak šnel kurs za to? Programirati znamo odlično, samo ta LOGO pa nisem imel v rokah nikoli. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2023 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Logo je ena iz med lowcost variant sicer zelo drage siemensove opreme. Na
youtube boš našel ogromno primerov. Morda si za začetek omisliš kak razvojni komplet, ki vsebuje tudi software. Software je sicer plačljiv a cena ni neka huda - mislim da okrog 50€. V nadaljevanju so nadgradnje zastonj. Sicer je zadnja verzija krmilnika že zelo močan stroj. V osnovi vsebuje 8 vhodov (štirje so lahko analogni) in 4 izhode. Hardversko je nadgradljiv. Razširitve se samo dodajajo. Je povezljiv med sabo pa tudi z ostalo siemensovo opremo. Brez problema gre tudi na kinco hmi displeje. (če bo tole videl Robi bo morda pripel kak printsceen svoje kotlovnice, ki temelji na Kinco hmi-ju in logotu) Sicer ima sam logo vgrajen Web server ki omogoča dostop do njegovega panela. Lahko pa narediš svoj HMI. Zato obstaja free siemensovo orodje LWE (logo web editor) Z njim narediš svojo web stran.
Ima režo za SD kartico. Mora biti vstavljena če delaš web stran ali želiš sharanjevati večjo količino podatkov. Programiranje je sorazmerno enostavno. Obstajata dve varjanti funkcijski bloki ali lestvično programiranje (ledder).
PS
Če bo kaj interesentov lahko poskusimo kak "šnelkurz" tukaj na forumu. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2023 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem se spomnil, da imam delno pripravljeno eno aplikacijo za eno črpališče na eni čistilni napravi. Zaradi pomanjkanja vhodov na glavnem krmilniku gre noter en logo.
Par printscreenov kako izgleda lahko izgleda HMI (zadeva še ni dokončana - čakam še "hardware" - črpalko ) Sicer bo stvar omogočala oddaljen nadzor. Na dotični točki je internet.
Izgled prijave na krmilnik:
Vizualni izgled črpališča:
Nastavitve:
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik84 Član

Pridružen-a: Pet 07 Jan 2005 18:28 Prispevkov: 236 Aktiv.: 0.99
|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2023 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
Silvo prosil, bi te za nekaj informacij. Zanima me s katero programsko opremo programiraš LOGO-ta in predvsem katero SCADO potem uporabiš za vizualni izgled.
Je programska oprema brezplačna?
Hvala in lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Jun 19, 2023 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
elektronik84 je napisal/a: |
Pozdrav,
Silvo prosil, bi te za nekaj informacij. Zanima me s katero programsko opremo programiraš LOGO-ta in predvsem katero SCADO potem uporabiš za vizualni izgled.
Je programska oprema brezplačna?
Hvala in lep pozdrav. |
Logo se programira z Siemens Logosoftom Program ni brezplačen. Ni pa neka huda cena. Mislim da okrog 50€. Najbolje je vzeti kak razvojni komplet kjer je običajno logosoft priložen. Nadgradnje so brezplačne. Razvojni kompleti so bili svoj čas ugodno pri Danconu. So neke vrste siemensova "maloprodaja" in so zelo odzivni. Večina siemensove robe sem jemal pri njih.
Za izdelavo HMI-ja ("scade") se uporablja LWE (logo web editor). Hmi se naloži na samega logota (dela kot web server) Do njega potem dostopaš z običajnim internetnim brskalnikom. Na računalniku ne rabiš nič drugega. LWE je brezplačen.
Web server imajo logoti mislim da od 8.1 verzije naprej. Znajo se tudi povezati v oblak (tega še nisem poskušal) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbbbbb2013 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2023 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Logo je ena iz med lowcost variant sicer zelo drage siemensove opreme. Na
youtube boš našel ogromno primerov. Morda si za začetek omisliš kak razvojni komplet, ki vsebuje tudi software. Software je sicer plačljiv a cena ni neka huda - mislim da okrog 50€. V nadaljevanju so nadgradnje zastonj. Sicer je zadnja verzija krmilnika že zelo močan stroj. V osnovi vsebuje 8 vhodov (štirje so lahko analogni) in 4 izhode. Hardversko je nadgradljiv. Razširitve se samo dodajajo. Je povezljiv med sabo pa tudi z ostalo siemensovo opremo. Brez problema gre tudi na kinco hmi displeje. (če bo tole videl Robi bo morda pripel kak printsceen svoje kotlovnice, ki temelji na Kinco hmi-ju in logotu) Sicer ima sam logo vgrajen Web server ki omogoča dostop do njegovega panela. Lahko pa narediš svoj HMI. Zato obstaja free siemensovo orodje LWE (logo web editor) Z njim narediš svojo web stran.
Ima režo za SD kartico. Mora biti vstavljena če delaš web stran ali želiš sharanjevati večjo količino podatkov. Programiranje je sorazmerno enostavno. Obstajata dve varjanti funkcijski bloki ali lestvično programiranje (ledder).
PS
Če bo kaj interesentov lahko poskusimo kak "šnelkurz" tukaj na forumu. |
Saj mene zanima samo eno in to sem postavil vprašanje. Imaš krmilnik, ki ima vhode analogne/digitalne. V redu. Samo jaz imam 230V enofazno izmenično napetost. Verjetno še rabim nekaj da 230V pretvorim v digitalno vrednost od-do. In potem bi rad meril porabo. Verjetno rabim še nekaj, kar meri porabo energije preko enofazne 230V izmenične napetosti in to - zopet javlja krmilniku.
Torej rabim še nekaj zraven. Kaj je to, kar še rabim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2023 2:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
"Mojega" shellyja si pogledal?! Ne rabiš nič več, je vse že narejeno ... Še cloud zadaj ...
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3533 Aktiv.: 31.40
|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2023 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto porabe meri tlak. Boš iz meritev lahko preventivno zamenjal pumpo, še preden naredi "sranje". _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik84 Član

Pridružen-a: Pet 07 Jan 2005 18:28 Prispevkov: 236 Aktiv.: 0.99
|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2023 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
Silvo hvala za odgovor. Grem v nabavo in poročam, ko naredim kak projekt.
Hvala in lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbbbbb2013 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2023 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
mosqito je napisal/a: |
Namesto porabe meri tlak. Boš iz meritev lahko preventivno zamenjal pumpo, še preden naredi "sranje". |
Tlak mi ne pomaga. Namreč, pumpe izmetavajo na višino 5m. Nad črpalko je montiran nepovratni ventil. Večkrat se ta ventil tudi zamaši. Efekt je, da črpalka brni, klokota, samo ničesar ne izmetava ali pa tako liter na liter.
Črpalka dela tlak, samo ničesar ne izčrpava. LOGO mi je zanimiv, ker bi lahko meril gladino vode v "vrtini". Če gre ta čez eno točko, bo poplava.
Samo je treba še nekako ugotoviti, kako meriti napetost in porabo. To so po moje kakšni moduli za LOGO, samo kakšni? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni