|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 1:16 pm Naslov sporočila: Merjenje kapaciteta NiCd baterije |
|
|
V eni reviji sem videl načrt in opis,kako zmeriti kapacitete NiCd baterije.Uporabljena je elektronska ura,en upor in stikalo.Je enostavno.Zato me zanima,ida ma kdo takšno idejo?Da bi to skeniral,ne morem.Ker je nova revija.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem to naredil in sicer vzameš eno analogno uro - tako ki deluje na eno 1.5V baterijo (dobiš v 199 shop itd...). Potem samo na kontakte nalotaš upor in daš notri akku. Jaz sem sicer naredil še skalo ki sem jo nalepil namesto urne in kaže Ah, lahko pa enostavno izračunaš.
Aha...upor...ja, najbolje da narediš tako da prazniš s cca 1 A, ker tako potem enostavno--kolikor ur, toliko Ah. To potem pride okoli 1.2 ohma.(jaz sem dal 2x 2.2 Ohma paralelno in pride 1.1 ohm)
Kako deluje? Uro nastaviš na točno 12.00, daš notri akku (seveda z uporom) i počakaš da se ura ustavi. Takrat pogledaš koliko je ura in če npr. kaže 13.30 to pomeni 2.5 ure * 1 A = 2500 mAh.
Zakaj to deluje? Ker se taka analogna ura na baterije ustavi ko napetost pade pod cca 1V.
Seveda ni prav zdravo to pustiti čez noč ker tako akku izprazniš do nule, ni pa spet kritično  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni