|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
guslovd Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2008 12:54 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.19 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Okt 20, 2023 1:06 pm Naslov sporočila: 3f SSR kot glavni odklopnik v hiši. |
|
|
Živjo,
se lahko uporabi SSR (solid state rele) 3f (400V, 40A) kot glavni odklopnik med števcem in hišo?
Rabim nekaj, da lahko oddaljeno odklopim elektriko v hiši in SSR se mi zdi primeren.
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pet Okt 20, 2023 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne kar navadni kontaktor? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
guslovd Član

|
Objavljeno: Pet Okt 20, 2023 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker zelim nekaj, da lahko z telefonom odklopim ali priklopim na daljavo.
Bolj je vprašanje ali tak SSR prenese vse porabnike brez pregrevanja in nevarnosti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3466 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Okt 20, 2023 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi navadni kontaktor se lahko krmili na daljavo. Tudi meni se zdi bolj primeren.
SSR bo imel izgube; ca. 1V padca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
guslovd Član

|
Objavljeno: Pet Okt 20, 2023 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko prosim spletno povezavo do takšnega, ki se ga da krmiliti z telefonom, primeren je tudi takšen z časovnikom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pet Okt 20, 2023 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne obstaja, tako kot ne obstaja SSR, ki ga lahko krmiliš s telefonom. No, v današnjem času je večinoma bolj uporabljano krmiljenje preko aplikacije, ne preko telefona, če smo natančni, preko telefonske linije. Zelo nenatančno in zelo nedvoumno si napisal. Preko telefona je nekaj, preko aplikacije pametnega telefona je drugo.
Verjetno obstaja naprava, ki je lahko krmiljena s telefonom ali z aplikacijo, naprava vsebuje SSR kot preklopni element, še bolj verjetno je, da je namesto SSR notri rele.
Lahko uporabiš en majhen ssr s katerim vklapljaš kontaktor, ki ima tuljavico 230V AC, če mogoče že imaš neko napravo, ki je odzivna na (poljuben) daljinski nadzor.
Kontaktor je bolj robusten, na kontaktih ni izgub, je le lastna raba tuljavice.
V pametnih števcih so notri bistabilni 3F releji, išči v to smer...
https://www.google.com/search?q=three+phase+latching+relay
Enega imam na zalogi, zgleda pa takole:
https://www.ivy-metering.com/general-distribution-board-parts/150A%20Latching%20Relay.html
Razlika je samo v tem, da moj ima enojno tuljavico, za preklop je treba zamenjat polariteto, deluje že pri 150VDC, deluje na 230V preko diode, za preklop je potreben samo impulz ustrezne polaritete. Kontakti so 150A 380VAC _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
guslovd Član

|
Objavljeno: Pet Okt 20, 2023 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, krmilil bom z arduino in svojo aplikacijo na Ios.
Bom pogledal, hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pet Okt 20, 2023 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
"Ta [slovenščina je zame španska vas] problem" torej... mogoče si nameraval direktno iz arduinota krmilit SSR, ki ima 3-30V DC, še predupora ne rabiš. Če želiš z arduinotom krmilit kontaktor, je treba uporabit nekaj vmes, kot sem napisal, en majhen SSR s katerim krmiliš kontaktor.
Še bolje, namesto kontaktorja uporabiš 3F ali 3x 1F bistabilni oziroma latching relay, tuljavica je lahko enojna ali dvojna. Zakaj bi odkrival toplo vodo, če so jo odkrili že drugi, tudi za sistem pametne hiše se za voljo porabe uporablja bistabilne releje. Recimo da imaš 50 ali 100 relejev, lahko tudi več, vsak pri 12V porabi vsaj 20mA, lahko tudi 30mA in več, to znese kar nekaj ane, nekje 0,25W do 0,5W vsak. Tudi kontaktor porabi nekaj zase, če je 2 ali 3W, najbrž celo več, se nekaj nabere.
Kako krmilit bistabilni rele? v vsakem primeru rabiš 2 releja, krmiliš preko tranzistorjev NPN ... ne vem če veš, glede na vprašanje se mi zdi da hardware ni tvoja močna stran. No, boš že vprašal. Verjetno bo napajanje za arduinota vzeto pred kontaktorjem  _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
guslovd Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.14 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2023 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali si pomislil, da če odklopiš glavni vod odklopiš tudi napajanje arduina in internetna?
Tako da s tem lahko samo odklopiš ne pa nazaj vklopiš.
Seveda je opcija da imaš napajanje routerja in arduinota mimo tvojega odklopnika.
Obstaja pa še alternativa. GSM modem na baterijah. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2023 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če naj bi bili strokovni forum, dajmo uporabljat tudi ustrezno terminologijo.
Wikipedia za odklopnik pravi:
Citiram: |
Odklopnik je vrsta stikala, ki samodejno zazna preobremenitev ali kratek stik v električnem tokokrogu in prekine tokokrog. Odklopnik opravlja enako funkcijo kot talilna varovalka ... |
_________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni