www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

vezava SE inverterja v bajto, ali omarico ?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ELEkt
Član
Član



Pridružen-a: Sob 09 Sep 2023 12:30
Prispevkov: 23
Aktiv.: 4.05

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 30, 2023 2:32 pm    Naslov sporočila:  vezava SE inverterja v bajto, ali omarico ? Odgovori s citatom

Danes me je prodajalec SE na ključ presenetil z izjavo,
da nad 15kW inverterji priporočajo priklop z 5x10mm2 drotom
direkt na elektro omarico. (da sicer samo primorski sodo o tem noče
slišat, da drugje - predvsem LJ pa to počnejo, z 17kW+)

Je to res ? omenjal je da z "EnergyMetrom" potem urihtajo,
da ne gre preveč v el.sistem, in da gre nazaj k meni v bajto,
a meni je to čudno... se vam to zdi res ? Ker kako potem uravnavaš
še baterijo poleg, pa domače porabnike, a se vse skupaj sreča v
"EnergyMetru" in on odloča a bo preusmeril elektriko iz inverterja
v omrežje ali v bajto ?

In kako potem z odvečno (poleti opoldne) preusmerjaš odvečno
energijo v kak sekundarni porabnik (grelec sanit.vode, klimo) ?

Kaj pa el.avto-polnilnica: jo lahko reguliraš potem kolko naj polni,
če gre inverter direkt v sodo omarico, in ne v bajto na omarico varovalk ?

... al je frajer samo bluzil, in kaj narobe razume ?
Enlighten me, please Smile !!

meni bi bilo sicer to bolje, ker imam manj kablov za vlečt (samo pod zemljo
do glavne omarice), a se bojim da to ne bo res.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 884
Aktiv.: 4.23
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 01, 2023 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni so vse vlekli v zunanjo števčno omaro. Dodat sem moral še manjšo omarico za tokovnike in energi meter, ki nato preračunava delovanje sončnice glede na mojo lastno rabo in koliko lahko gre v omrežje. Dovoljenje imam za 11,2 kw. Na inverterju imam omejitev 10.9Kw zaradi špic.
Primer.
Če je moja raba 3kw, mi sončnica dela z 14,9kw. 3kw meni, 10,9 pa v omrežje.

_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ELEkt
Član
Član



Pridružen-a: Sob 09 Sep 2023 12:30
Prispevkov: 23
Aktiv.: 4.05

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 01, 2023 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kopali so za nov kabel do števčne omarice (jaz jo imam 10m stran od hiše) ?
kako močan ? 5x10mm2 ? in to pravo od inverterja do števčne omarice ?
Kako pa je potem inverter zvezan "v hišo" ? Po "starem" kablu od števčne omarice do tvoje notranje omarice z varovalkami ?
A to dodatno omarico pa so dali v hišo (kjer so tvoje varovalke), ali na steber števčne omarice ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 884
Aktiv.: 4.23
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 01, 2023 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem iskal shemo pa mi ne štima, ne vidim tokovnikov na njej. Bom opisal priklop po spominu.
Od inverterja pride kabel v elektro omaro kjer je števec. Žice kabla pridejo priklopljene na novo vgrajeno močnostno stikalo, da imajo elektro delavci možnost sončnico izklopit ob menjavi števca. Za stikalom gredo žile v sponke za števcem. Žice ki so šle v hišni razdelilec so speljali v dodatno omaro, ki sem jo vgradil v fasado, skozi tokovnike in nazaj v števčno omaro ter priklopljeno na izhod števca (tokovne veje) Na izhodu iz števca sta v sponkah po dve žili (ena pride iz sončnice druga pa gre v razdelilno omaro hiše). Iz tokovnikov gredo žice v procesor, ki zbira podatke o porabi hiše, smer toka, zato morajo biti tokovniki tudi prav obrnjeni. Ti podatki so po UTP kablu speljani v solaredgov razmernik. Tako razsmernik ve kakšna je poraba v hiši in ve kolko energije lahko proizvede glede na omejitev elektra.
Dodatna omara je bila potrebna, ker elektro v svoji omari ne pusti vgrajevat tokovnikov in procesorja.
Ja kabel je 10mm2
Upam, da je razumljivo in, da nisem preveč zakompliciral

_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 17 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group