Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Primož Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44 Prispevkov: 231 Aktiv.: 0.98 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2009 10:46 pm Naslov sporočila: Trofazni porabniki na dveh fazah |
|
|
Ena od treh glavnih varovalk pregori. Ostali dve fazni delujeta normalno. Zaženemo trofazni motor. Ali je možno da se v motorju na nedelujočo fazo inducira neka napetost? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2009 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne da je možno pač pa se inducira.
Če se motor (domnevam da 3f AM - AM=asinhronski motor) vrti potem je KS kletka rotoja predstavlja vzbujevalno navitje, ki zaradi vrtenja v navitjih statorja inducira napetost (v vseh navitjih - torej tudi v tistem v katerem pregori varovalka).
Poleg tega pa je v v primeru, da je navitje vezano v trikot je še vedno v vsakem od navitij napajano s strani mreže - simetrija se seveda podere. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2009 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko moči pa bi se lahko na nedelujoče navitje preneslo pri recimo 3kW motorju?
Namreč včeraj mi je odletela varovalka. Ko sem vklopil elektromotor, so enofazni porabniki na nedelujoči fazi začeli "na pol" delati in mi ni bilo sploh jasno kaj se dogaja. Danes sem se spomnil, da je edina možnost da prek navitja motorja.
Ja pa CD predvajalnik priključen na nedelujočo fazo je crknil. Zakaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Primož je napisal/a: |
...
Ja pa CD predvajalnik priključen na nedelujočo fazo je crknil. Zakaj? |
Verjetno je bil CD edini porabnik na nedelujoči fazi in je ob izklopu motorja fasal vso indukcijo iz njega. Ta pa je v tem primeru lahko tudi špica preko 2000V ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
No da si kar sposodim temo:
V prostoru imam enofazno napajanje (ni možnosti 3-faznega) ampak bi vseeno moral poganjati 3-fazno grelno pečko.
Kako naj torej enofazno omrežje "spravim" v 3-fazno? Je to sploh mogoče? _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
program_er je napisal/a: |
V prostoru imam enofazno napajanje (ni možnosti 3-faznega) ampak bi vseeno moral poganjati 3-fazno grelno pečko.
Kako naj torej enofazno omrežje "spravim" v 3-fazno? Je to sploh mogoče? |
Načeloma pri bremenih, ki ne zahtevajo vrtilnega momenta oz. zamika faz to ni problem in lahko vse tri faze vežeš kratko ter jih priklopiš kot enofazno breme. Je pa problem pri pečeh, ker bo obremenitev ene faze verjetno kar precejšnja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
program_er je napisal/a: |
Kako naj torej enofazno omrežje "spravim" v 3-fazno? Je to sploh mogoče? |
Odvisno kako močno pečko imaš, kakšno varovalko in nasploh instalacijo do te vtičnice, kamor bi ti priklopil pečko... napiši podatke na pečki, pa ti bomo lažje svetovali...
P.S: Upam da ni to pečka, ki ima notri 3x10kW grelce... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet nazaj na prvotno temo. Ok pri neobremenjeni fazi je lahko špica tudi 2 kV. Kako močni 230V porabniki bi se pa lahko napajali iz te faze. Oziroma kot sem že vprašal, koliko moči bi se dalo dobiti.
In še zadnje vprašanje, se lahko motor v takšni situaciji pokvari? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.95 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motor, ki teče na dve fazi, dela kakih 20 min, potem pregori (kar pride potem zelo lepo videti na navitju )-če je to, kar misliš
lp _________________ Svet je bil analogen, dokler ni Planck vsega zafrknil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Primož
@sortaj ti je napisal kaj se z motorjem zgodi - čas je lahko tudi krajši - odvisno od več stvari.
3-f AM običajno ščitimo, če izpade ena faza, tej (najenostavnejši) stvari rečemo bimetal, kateri posredno izklopijo AM običajno prej kot v eni minuti.
Zato me tvoje nenavadno razmišljanje preseneča - zakaj bi to uporabljal? _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne da bi to namenoma uporabljal. Vendar se mi je to zgodilo po nesreči. Zanima me pa zato, da vem kako ukrepati, če se še kdaj zgodi kaj podobnega.
Dilema je ali iz nedelujoče faze izklaplati porabnike ali jih čim več priklopiti. Če je breme večje, to najbrž prepreči napetostne konice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.01
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izklopit najvrjetneje  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
@Primož
Kot sem že omenil se 3-f-AM proti izpadu faze ščitijo (vsaj) z bimetalom. Ta bimetal:
- posredno preko kontaktorjev ali
- direktno preko "motornega zaščitnega stikala" (komercialno MS)
izklopi motor.
Omenil bi še problem - takšna bimetalna zaščita ne sme biti montirana na tresočih se mestih, ker drugače prehitro izklopi - nemogoče deklarirati velikost zaščite
Po mojih izkušnjah se motor ob izpadu faze največkrat zaustavi (odvisno od obremenitve). Bimetal izklopi motor. Za zaščite porabnikov na izpadli fazi še nisem slišal. _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Motor na dveh fazah lahko obratuje tudi trajno če je obremenitev majhna (ne me držat za besedo) - mislim da če oddaja 40-50% P2 (mehanska moč na gredi) potem to gre brez problema. Pojavi se nesimetrija in zamik nevtralne točke.
Ne razumem pa povsem tega da ti je odletela faza. Ponavadi je tako da imaš za 3f porabnike svojo linijo in tam porabniki kot so CD in podobno ponavadi niso prisotni. Če biti odletela ena izmed varovalk v 3f liniji potem se to nebi smelo zgoditi. Da bi ti odneslo "pancerko" pa tudi ni verjetno - potem s tvojo inštalacijo nekaj ni vredu.
Te variante ko ko zraven 3f vtičnice postaviš še kar 1f in jo zvežeš na to 3f linijo ravno v takih primerih ni najbolj ugodna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
1OVER0 je napisal/a: |
Motor na dveh fazah lahko obratuje tudi trajno če je obremenitev majhna ... |
Zmota. Motor bo tudi brez obremenitve na dveh fazah spustil dim najkasneje v 20. minutah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|