www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Oddaljeni nadzor stenskih konvektorjev

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
grega09
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17
Aktiv.: 3.85

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2024 12:01 pm    Naslov sporočila:  Oddaljeni nadzor stenskih konvektorjev Odgovori s citatom

Prišel je čas za izbiro in montažo stenskih konvektorjev, ki jih bom uporabljal za hlajenje objekta. Predpripravo s hidravličnimi priključki, napajanjem in komunikacijskim kablom za strojnico na stenah že imam na štirih lokacijah v objektu.
Trenutno izbiram in usklajujem detajle glede dimenzij in da bo vse padlo skupaj.

Imam pa tu eno vprašanje za vas. Stenski konvektorji v večini ne pridejo z nekim wifi vmesnikom, vsaj ti ne, ki jih imam trenutno v ožjem izboru.

Pa malo raziskujem kakšne so možnosti, da to izvedem v neki DIY opciji z nekimi kupljenimi komponentami ali pa če bo kdo imel kakšen boljši predlog.

V glavnem, vsak izmed štirih konvektorjev ima 230 V napajanje in izhod za komunikacijski kabel, ki pošlje signal v strojnico na rele, ki vklopi obtočno črpalko kroga konvektorjev in potopno črpalko v vrtini. Ko ga izklopiš oz. ga izklopi termostat konvektorja, vse skupaj ugasne.

Brez da nekaj veliko "šarim" po konvektorju sem našel tole možnost:
https://sensibo.com/
Ne gre se mi toliko za reklamirane prihranke, kot pa možnost kontrole in neke enostavne (in zanesljive / robustne?) avtomatizacije, ko me ni, recimo po teden ali dva na dopustu itd. Če se ne bo našla kakšna boljša opcija, bom verjetno preizkusil na enem konvektorju in se potem odločil za ostale tri. Najprej bi tako rad sistem dobro utekel ter preizkusil in za to oddaljena kontrola ni nujna.

Ali kdo to opcijo pozna in seveda prosim še za kakšen predlog. Če so potrebne kakšne informacije, se bom potrudil, da jih dobim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.56

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2024 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem bi šlo tudi s shelly moduli. Krmiliš 230V napajanje in imaš tudi digitalni vhod za krmiljenje. Podobno pri pumpi. Logiko pa narediš s skripto na modulu.
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2024 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo.

Jaz za takšno zadevo uporabljam GUI-O www.gui-o.com
V to lahko vkomponiraš dodatno še merjenje npr. temperature, vlage, stanje vklopov, grafe,...

Če bi se odločil za nekaj takšnega ti lahko pomagam, ker je zelo preprosto.
Povezava je preko WiFi ali/in bluetooth s pametnim telefonom. Grafični prikaz si lahko prilagodiš po svojih željah.

Za občutek prilagam eno mojo rešitev. Fotografija je lahko dejansko stanje in pogled sistema.

Screenshot_20210223-100527.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  686.14 KB
 Pogledana:  13 krat

Screenshot_20210223-100527.jpg

grega09
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2024 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na prvo žogo izgleda dobro. Sem laik in nisem iz vašega področja (sem strojnik), zato se vnaprej opravičujem za štorasta vprašanja.
Kako v tem primeru obideš daljinec oz. upravljalno enoto konvektorja oz. kam se na konvektor priklopiš, da ta vmesnik prevzame nadzor?
Ker v osnovi je konvektor priključen na 230 V in potem je na njem kontrolna plošča, ki jo upravljaš z daljincem. Ostalo v strojnici se vklopi preko signala s kontrolne plošče konvektorja.
Tista rešitev, ki sem jo objavil zgoraj nekako kopira signal daljinca in potem komunicira s sprejemnikom na notranji enoti, kot bi to počel z daljincem.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2024 1:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlažje je, da se uporabi fizični kontakt, ki nekaj vklopi ali izklopi.

Možno je narediti tudi krmiljenje podobno kot z daljincem, ampak v tem primeru je potrebno dobro poznati protokol, seveda pod pogojem, da ni kako dodatno zakodiran.

Ali lahko podaš kakšen link oz. dokumentacijo za kateri konvektor gre v tvojem primeru?

grega09
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2024 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, to mi ni jasno. Za sponkami napajanja potem vse krmili daljinec. Kako se tu vmes postaviš z nekim sistemom?

Konvektor je po vsej verjetnosti planiran tale - delam končno izbiro in še nekaj usklajujem:
https://www.veto.si/emmeti-stenski-ventilatorski-konvektorji-silence-thin-wall-etww-etww

Tehnični list in navodila: https://pdfupload.io/docs/726ad41c

Načeloma je pa princip pri teh stvareh enak. Nek daljinec za vklop in kontrolo nekaj funkcij na konvektorju ter signalni kabel napeljan v strojnico iz vsakega konvektorja da vklopi obtočno črpalko kroga konvektorjev in potopno črpalko v vrtini.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2024 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če gre za enoto TAE15 oz TAD15- gre tukaj za sorazmerno enostaven termostatski element, ki je upravlja z napravo preko kontaktov.

Koliko pa je teh konvektorjev? Eden, ali v vsakem prostoru?

grega09
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2024 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uf, tole pa zdaj ne znam razbrati iz navodil, katero vezje je. Se bom potrudil ugotoviti.

Drugače bodo pa 4 konvektorji, vsak v svojem delu objekta, tako da se jih bo krmililo posebej, najprej preko daljinca, potem je pa želja nadgradnja na nek vmesnik, kot si predlagal.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni