|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2024 9:28 pm Naslov sporočila: Simptomi odpovedi avtomobilskega akumulatorja |
|
|
Vgrajen je bil 04/2019. Po petih letih bi bilo načeloma že možno, da je oddelal svoje. Zanimivo pri vsem skupaj pa je, kako se je zadeva odvijala. Prvič sem imel tak primer.
Zjutraj je avto staral normalno, na poti v službo (malo manj kot 40km) se je vse obnašalo normalno. Po službi pa ob kontaktu opozorilo o nizki napetosti baterije, starter pa klik-klik. Avto je startal ob pomoči kolega "na kable". Ko sem se pripeljal domov in poskusil takoj startat ponovno je bilo stanje enako, torej opozorilo o nizki napetosti, starter pa ni zavrtel.
Grem v trgovino po nov akumulator in po par urah sem šel zadevo zamenjat. Kar je bilo zanimivo je to, da tako vročega akumulatorja, kot je bil pokvarjeni v avtu niti takoj po končani vožnji še nisem videl.
Pa še nekaj je zanimivo ... že kak mesec se mi je zdelo, da občasno med vožnjo slišim cviljenje jermena. Naključno nekaj časa, potem pa je to cviljenje prenehalo. Po menjavi akumulatorja se to ni več pojavilo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.38 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2024 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se je zgodilo, da je odpovedal regulator na altenatorju tako, da je spustil previsoko napetost in zaradi tega je akumulator zavrel, odprlo pokrovčke in kislina je špricala po motornem prostoru, seveda je akumulator po kratkem času spustil dušo. Drugi primer je pa bil, ko je celica v akumulatorju padla v kratek stik in spet je bila previsoka napetost za ostale celice in ravno tako je zavrela kislina v akumulaotrju. Oba akumulatorja sta bila s čepki.
l.p. _________________ Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3466 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2024 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
@frenki, mogoče je bila ena celica v stiku. Kar se ujema z nizko napetostjo in višjim tokom polnjenja.
S pregretimi in napihnjenimi akumulatorji pa sem imel opravka pri UPS-u. Prvi opažen simptom je bil čuden vonj v prostoru. UPS ima baterije na izvlek, ampak ker so bile napihnjene sem moral UPS skoraj razstaviti, baterije pa odstranjevati s silo. Baterije pa so bile tople. Sicer je šlo za zunanji baterijski paket tako, da ni bilo treba paziti pri uporabi sile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni