|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
usimoncic Član

Pridružen-a: Tor 31 Mar 2020 11:59 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.74
|
Objavljeno: Ned Jun 09, 2024 9:20 pm Naslov sporočila: Izdelava ESC za BLDC |
|
|
Rad bi naredil ESC za napajanje modelarskih BLDC motorjev. Topologija half-bridge, pa detekcija pozicije rotorja z inducirano napetostjo. Zanima me, če obstaja kak IC, ki kot input dobi signal o željeni hitrosti motorja (PWM ali kaj podobnega), in potem krmili vse tri MOSFET-e ter meri inducirano napetost na spojkah statorja.
Kako se sploh takemu IC-ju reče? Je to kontroler? Kontrolerji imajo pogosto vgrajen MCU... Driver je pa vezje, ki napaja MOSFET-e z ustrezno napetostjo glede na logični signal in v primeru modelarskega BLDC (~10V napajanje) ni potreben? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maki Član

Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02 Prispevkov: 319 Aktiv.: 1.50 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Ned Jun 09, 2024 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
nekaj sem jih imel na mizi odprtih, večina ima notri atmega "nekaj" ali njihov klon. Seveda je potrebe nekaj periferije. Poguglaj, je kar nekaj načrtov objavljenih, čeprav ne vidim nekega smisla, ker se da določene kitajčke tudi preprogramirati z lastnim frmware... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
usimoncic Član

|
Objavljeno: Ned Jun 09, 2024 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej je vedno MCU z motor control opcijo? Ni nekih namenskih čipov za kontrolo BLDC motorja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.89 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Ned Jun 09, 2024 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
usimoncic je napisal/a: |
Torej je vedno MCU z motor control opcijo? Ni nekih namenskih čipov za kontrolo BLDC motorja? |
Poglej recimo STSPIN serijo os ST-ja, oziroma celotno družino motor driverjev.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.56
|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2024 6:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Elektronska komutacija je malo bolj zahtevna kot vklop enosmernega motorja. Že navijanje (število polov) in magnetov ter napajanje določa kako hitro se bo motor vrtel. Za iztisnit kar najboljši ozkoristek je potrebno potem upoštevati še marsikaj drugega. Žal bre mikrokontrolerja ne gre. So pa rešitve, kjer se za manjše motorčke naredi kompromis. Mali modelarski motorji so že taki. Poleg stspin je kar nekaj drugih proizvajalcev, ki delajo podobne krmilnike (ki pa imajo v ozadju spet mcu). Poglej še elmos, infineon, TI, … _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
usimoncic Član

|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2024 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete, si bom pogledal in (če ne bom obupal) si bom sam naredil en tak namenski čip. Hočem reči - si bom sprogramiral ustrezen MCU Pa kot vidim, bo treba ene par čipov, ker MCU načeloma ne more sam voziti MOSFET-a dovolj hitro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.56
|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2024 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam, da si za začetek nabaviš kakšno "lego kocko". Morda eno arduino plato in BLDS shield. Recimo simplFOC so kar zanimive in poceni. Softver imaš na githubu. Nekaj linkov:
https://github.com/simplefoc
https://vi.aliexpress.com/item/1005002496275228.html
S tem lahko ghitro in relativno enostavno začneš in se igraš. Naslednji korak je to spraviti na svojo tiskanino, ki ti ustreza po dimenzijah, toku, ...
Če ti karkoli zašteka, pa kar z vprašanji na dan.
Ko/če si zaželiš pa res kvalitetnega BLDC pogona, pa poglej VESC projekt, ki ima neskončno izvedenk.
https://vesc-project.com/
Za modelarski pogon je morda malo "overkill", a če te potegne v to vejo elektronike je ta izbira kar prava za nadgradnje v zanimive projekte. _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
usimoncic Član

|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2024 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Večina resnih dizajnov, ki sem jih videl (tudi VESC), je v full-bridge konfiguraciji. A je sploh možno narediti half-bridge konfiguracijo za motor s tremi vhodi (torej nima ničelnega vodnika)?
Druga stvar, ki me bega, je merjenje EMF za detekcijo pozicije rotorja. Je to potrebno za vsako fazo, ali je dovolj za eno fazo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
usimoncic Član

|
Objavljeno: Sre Jun 12, 2024 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za nasvete! Ko sem zadevo dovolj preštudiral, sem prišel do sklepa, da so razne FOC rešitve prekomplicirane zame, za moje znanje in za čas, ki sem ga pripravljen vložiti v to.
Vseeno sem se med pregledovanjem linkov, ki ste mi jih poslali, naučil toliko, da vem kaj iskati Našel sem tole. Je v vseh pogledih "na mojem nivoju". Pa še dokaj enostavno je narediti prototip z Arduino breadbordom, ker so vse komponente through hole. Kar še nimam od komponent, sem naročil. Ko dobim, bom poskusil srečo s tem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni