www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

OFF grid PV za sanitarno vodo
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.50
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2024 11:28 am    Naslov sporočila:  OFF grid PV za sanitarno vodo Odgovori s citatom

Omislil sem si 9 PV panelov po 365W, Razsmernik Growatt 6kW, SPF6000ES Plus, ki greje bojler za sanitarno vodo.

Zaenkrat bi rad samo pobral sonce in ga pretvoril v toploto. Želim, da sistem ostane popolnoma neodvisen od omrežja (ne rabim in nočem, da mi bojler fila elektrika preko števca), prav tako nočem (vsaj zaenkrat, dokler samo grejem vodo) baterijskega hranilnika, (zaenkrat) ne nameravam napajat drugih porabnikov.

Včeraj sem zadevo poskusno zagnal in v lepem dnevu deluje čisto simpatično.
Problem, ki se nakazuje, je prehodno obdobje zjutraj in zvečer, ko bo (predvidevam) inverter pumpal. Takrat bi se za svoje delovanje lahko napajal iz omrežja, ampak kako nastaviti, da bo breme (grelec) laufalo samo na sonce?

Ideja je, postaviti en manjši panel, ki bi v primeru zadostne osvetlitve - (produkcije moči) vklapljal glavni inverter.

Verjamem, da je te sorte toplo vodo pogruntal že kdo pred mano...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2024 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kontrolo osvetlitve vzemi iz glavnih panelov, na vezju za vklop/izklop pa naredi dovolj veliko napetostno histerezo. Lahko pa za prehodno obdobje daš en manjši akumulator, saj niso tako zelo dragi.
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2024 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabi 48V - če bi šel v to, rabim 16 celic, BMS... potem bi šel v zaresno varianto.
Napestot panelov bi pa lahko tipal, v to smer še nisem razmišljal.
Nazaj na vrh
Ravne
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Aktiv.: 2.61

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2024 3:59 pm    Naslov sporočila:  Re: OFF grid PV za sanitarno vodo Odgovori s citatom

satelitko je napisal/a:
Zaenkrat bi rad samo pobral sonce in ga pretvoril v toploto. Želim, da sistem ostane popolnoma neodvisen od omrežja (ne rabim in nočem, da mi bojler fila elektrika preko števca), prav tako nočem (vsaj zaenkrat, dokler samo grejem vodo) baterijskega hranilnika, (zaenkrat) ne nameravam napajat drugih porabnikov.

Samo za segrevanje vode se s sončnimi kolektorji doseže daleč boljši izkoristek kot pri fotovoltaiki. Tudi posebnega hranilnika ne potrebuješ, če imaš dovolj velik bojler.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2024 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce resnicno zelis samo toplo vodo, je bila to krepka brca v temo, saj je izkoristek kolektorjev dalec boljsi od PV panelov. Bojler (zalogovnik) potrebujes v obeh primerih.
Verjamem, da ne zelis segrevati samo vode....

satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2024 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah...
Panele sem postavil na balkon pred vhod. S tem sem za cca. 50€/m2 dobil streho, pod katero sedaj lahko popoldne v največji vročini v prijetni senci popijem pivo (ali dva Wink

Vsi cimpermani so bili 5-10x dražji...

V očetovi hiši, kjer sem prej živel, mi kakih 15 let laufajo mkolektorji iz samogradnje. Do danes brez najmanjše težave.

AMpak nočem se na novo ukvarjat z antifrizom, cevmi in tako naprej in nazaj.

Torej bom grel na elektriko. Splača se ne eno ne drugo, glede na to, da z enim kurjenjem peči na drva tedensko pridem z vodo skozi cel teden.

Ampak tudi odrasli rabimo svoje igrače, a ne?
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2024 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

satelitko je napisal/a:
Ah...
Panele sem postavil na balkon pred vhod. S tem sem za cca. 50€/m2 dobil streho, pod katero sedaj lahko popoldne v največji vročini v prijetni senci popijem pivo (ali dva Wink

Vsi cimpermani so bili 5-10x dražji...
...
Predvsem stari paneli(<300W) so postali cenejši (če ne upoštevaš razsmernikov itd.) od navadnih mehanskih zadev.
Paneli so ~2m^2 in cca50-60€ za 30€/m2 ne dobiš niti panelne ograje, kaj šele kak zid.

tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2024 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri današnjih cenah panelov je to daleč od brce v temo.
Kot že piše Dorijan...ampak to so zdaj cene novih panelov...
Edini plus, ki ga še imajo kolektorji je, da na strehi zasedajo manjšo površino.

V tej temi smo se že razpisali:
https://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=36839&postdays=0&postorder=asc&start=0
Tako da za optimalno gretje vode ne rabiš inverterja...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2024 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.akumulator.si/izdelek/S21%2000%202000/solarno-ogrevanje-vode-s-paneli-za-elektriko
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 21, 2024 7:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je že tretjic napisal. Če pa že mora biti splošni razsmernik, reguliraj grelec preko triaka glede na napetost iz modulov. Torej, ko napetost pade pod Umpp zmanjšaj moč grelca. Upoštevati je treba, da je Umpp znatno nižji ob višji temperaturi celic. Upaj, da bo vse skupaj stabilno.
Ker gre za ločen sistem ni treba upoštevati omejitev harmonikov iz IEC6100-3-2, niti ikonduktivnih motenj.
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 23, 2024 9:09 am    Naslov sporočila:  Re: OFF grid PV za sanitarno vodo Odgovori s citatom

satelitko je napisal/a:

Problem, ki se nakazuje, je prehodno obdobje zjutraj in zvečer, ko bo (predvidevam) inverter pumpal. Takrat bi se za svoje delovanje lahko napajal iz omrežja, ampak kako nastaviti, da bo breme (grelec) laufalo samo na sonce?

Vsekakor lahko priključiš tudi omrežje in pač nastaviš, da nič ne vleče iz omrežja oziroma neko minimalno moč NPR. 5W toliko, da sam razsmernik deluje.
Za akumulatorje pa lahko uporabiš 4 "UPS" zaporedno in bodo dovolj, da ohranjajo razsmernik živ.

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 25, 2024 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvomim, da je potrebnih samo 5 W za lastno delovanje razsmernika. Prej 50 W kot 5 W.
Nazaj na vrh
mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 26, 2024 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

qwertz je napisal/a:
Dvomim, da je potrebnih samo 5 W za lastno delovanje razsmernika. Prej 50 W kot 5 W.

Kar sem jih testiral je bil z najmanjšo porabo Srne 3kW in je imel 27W samoporabe.
Growatt 6000 ES ima nekaj pod 50W.

Načeloma vsi jemljejo iz baterije če jo imajo.

Da bi nastavil da ne bo jemal iz omrežja ne bo šlo. Lahko mu nastaviš prioritete vendar je v končni fazi cilj razsmernika napajati porabnike. Če ni dosti PV, baterije gre na omrežje.

Najlažje bi bilo tipati PV in šele ko je dosti vklopiti grelec.
Omrežja mu sploh ne priklopiš daš mu pa baterijo. Ko začne vleči iz baterije pa ugasneš grelec.

Ali pa mu nastaviš čas od kdaj do kdaj lahko napaja porabnike in nastaviš med 11 in 5 uro, takrat bi moral biti sonce (v tem času)

5kWh baterija pa stane 930€..
Nazaj na vrh
H20
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44
Aktiv.: 3.87
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 04, 2024 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tudi sam sem lansko leto odkrival toplo vodo...predvsem ker sem kmečki fant in se ne spoznam kaj dosti na te stvari...

postavil sem nekaj takega, kot omenja avtor posta, za cca. 700€
-green cell inverter 3kw
-5x paneli (240-280w rabljeni)
-grelec 2x700w
-DVRD Over-Voltage And Under-Voltage Relay(DC 24V)
-svinčena baterija rabljena 600Ah

proces poteka popolnoma enostavno in avtomatsko. če je sonce greje, če ga ni pač ne. ko je dovolj sonca potem zalogovnik segrejem tudi na 70°C da imam za nekaj dni. greje pa grelec 700w, zalogovnik 180L. lahko pa vklopim oba grelca kadar je močno sonce in polna baterija.

S tem sistemom sedaj testiram. moram pa narediti upgrade. manjka mi smo še časovni rele, da bi se vklopilo ob cca. 10 in delovalo do 17h.

Ravno tako sem elektriko iz SE priklopil tudi na notranjo ele. omarico. preko menjalnih relejev sem priklopil nekaj stalnih uporabnikov. celo pralni stroj 2Kw. za pralnistroj moram samo paziti, da je baterija polna in da je brez oblakov in deluje. če slučajno zmanka ele. iz SE pač preklopi na omrežje. 2Kw grelec deluje samo 30min pri pranju na 60°C. to je hkratni moj največji porabnik.

Elektrike iz omrežja, sedaj poleti, porabim cca. 8Kw drage in enako poceni elektrike-majhna hiša.

Zamenjati pa moram kitajski DVRD regulator z ETI ali kaj bol kvalitetnega.
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.18

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 04, 2024 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj je potrebno toliko komplikacije, če lahko vzamete balkonsko SE 1200W in v omrežje oddajate 800W s soglasjem Elektra. Strošek je manjši kakor en kup pomožne elektronike in naprav, da lahko sploh uporabljate lastni vir.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 1 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni