|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
usimoncic Član

Pridružen-a: Tor 31 Mar 2020 11:59 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.74
|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2024 4:19 pm Naslov sporočila: Isel C10 |
|
|
Dobil sem en Isel CNC rezkalnik, ki ima C10 kontroler. Zadeva je še iz prejšnjega tisočletja, vendar naj bi še delovala. A kdo pozna to zadevo? Rad bi jo spravil v pogon, pa ne vem kako se tega lotiti. Vidim dve varianti ter njune prednosti ter slabosti:
Usposobiti obstoječe krmiljenje:
PROS:
* zadeva naj bi delovala in zakaj popravljati, če deluje?
CONS:
* ima proprietary kodo za krmiljenje in ne morem ga voziti recimo z GRBL,
* vprašanje kdo bo popravljal, če crkne.
Krmiljenje sestaviti na novo (Arduino + TB660 stepper driverji).
PROS:
* načeloma imam vse pod nadzorom, zlahka zamenjam, če kaj crkne,
* lahko uporabim GRBL software za nadzor,
* potencialno dela bolje (20 let novejša tehnologija).
CONS:
* v resnici ne vem kako dobro zares delajo ti ceneni kitajski krmilniki.
Kakšen nasvet?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NacMan Član

Pridružen-a: Čet 12 Jul 2007 20:01 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.14 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Jul 13, 2024 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor predlagam da opustiš trenutno krmilje in ga nadomestiš s čim novejšim. Verjetno boš menjal tudi koračnike in glavno vreteno ("špindl") + frekvenčnik.
Izbire je veliko in v katero smer se boš obrnil pa je odvisno od tebe in tvojih prioritet(cena, kvaliteta, podprta gkoda, support, online community etc...).
Sam sem "retrofit-al" Isel FB2 rezkalni strojček s PlanetCNC sistemom (HW + SW) + PoLabs koračni gonilniki.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
642.86 KB |
Pogledana: |
13 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
684.26 KB |
Pogledana: |
15 krat |

|
_________________ love the smell of a napalm in the morning |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
usimoncic Član

Pridružen-a: Tor 31 Mar 2020 11:59 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.74
|
Objavljeno: Sob Jul 13, 2024 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet. V bistvu sem ob premišljevanju tudi sam prišel do zaključka, da zamenjam krmiljenje. Imam pa namen na tej točki zadevo spraviti v pogon z minimalnimi stroški, tako da bom poskusil z Arduino varianto. Kakor razumem, je za nadomestitev C10 dovolj že ArduinoShield in gonilniki DRV8825 (napetost in tok ustrezata). V bistvu lahko vse to spravim v ohišje računalnika, ki bo krmilil stroj, pa dodam en ventilator.
Sicer mi je malo nenavadno, da je pri Arduino rešitvi gonilnik velikosti poštne znamke, pri C10 je pa kakšnih 10×15×4 cm z velikim toroidnim trafotom. Verjetno napredek tehnologije...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.57
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni