|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lucca brassi Član
Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4175 Aktiv.: 18.10 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Avg 12, 2024 6:23 pm Naslov sporočila: scamerji na Bolha.net |
|
|
Je mogoče kdo od tu na forumu bil žrtev kakšnega ''scamerja'' na Bolha.net ?
Bolhina varnost ''BREZ SKRBI'' pušča 100 na uro , tako da skrajno previdno.
Napad se zgodi znotraj bolhinega ''peskovnika'' tako da generira večkratne zahteve za plačilo na banki ,
nato zgleda kakor da hočejo povrnit preplačano /napačno plačilo nakar namesto povrnitve plačila-refounda ponovno hoče plačila.
Mogoče nič novega , vendar je operacija precej zahrbtna s OK spletnimi naslovi ?!
zahtevek za povrnitev denarja pa precej utrujajoč in dolgotrajen . slišal že za par primerov in mmm...
/ policija / banka / bolha /
V INFO _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
|
1dva3 Član
Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 307 Aktiv.: 66.23
|
Objavljeno: Pon Avg 12, 2024 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
A je to povezano tudi s prodajalci grafičnih na bolhi, ki imajo smešno nizke cene ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
s59ma Član
Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 631 Aktiv.: 3.08 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Avg 13, 2024 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Na Bolhi je bilo naprodaj tudi kup novih profesionalnih motornih žag (Stihl, Husqvarna) za smešno ceno in "brez skrbi". Vsakemu mora biti TAKOJ v opozorilo nerealna cena, saj nove"tazaresne" žage (npr. Husqvarna 562XP) ne stanejo 300 ali 350€, temveč so reda 1000€. Dobro je pogledati vse oglase uporabnika (če ima kup novih "brez skrbi" artiklov za nerealno ceno) in takoj nam je lahko jasno, da tu nikakor nekaj "ne štima"! ČIMPREJ STRAN!!!
(dodatni problem so kitajski ponaredki Stihla in Husqvarne...)
Imam občutek, da je večina takšnih "brezskrbnih" oglasov že bila odstranjena (ne vem, ali s strani Bolhe, ali uporabnikov. Predvidevam, da je to naredila kar Bolha.). Verjetno je bilo z njimi preveč skrbi.... _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Brusli Član
Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10 Prispevkov: 176 Aktiv.: 3.57 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Tor Avg 13, 2024 4:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem malo pregledal novice, pa piše, da so tovrstne goljufije že nekaj časa razširjene. Baje prodajalec od kupca vedno zahteva številko mobilnega telefona, saj prevara temelji na osnovi lažnega SMS sporočila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Convert Član
Pridružen-a: Ned 13 Jun 2021 15:57 Prispevkov: 196 Aktiv.: 4.60 Kraj: NM
|
Objavljeno: Tor Avg 13, 2024 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ciljajo na whatsapp, lažne sms in podobno. Sodelavki so tako z računa pobrali slaba dva tisočaka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mucek Član
Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5453 Aktiv.: 24.39 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Avg 13, 2024 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo spremljam bolho za kak RF objektiv in se redno pojavljajo taki oglasi ...
Jih prijavim in jih blokirajo, a čez par dni so spet gor ...
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bubm7 Član
Pridružen-a: Pon 29 Okt 2012 18:10 Prispevkov: 21 Aktiv.: 0.14 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 14, 2024 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Scammerji predvsem poskušajo na vsak način podtakniti link, ki te odpelje na strani, ki so popolne kopije Bolhinih "brez skrbi" strani, a v resnici niso na Bolhi. Tam zahtevajo kreditno kartico. To je problem.
Če ne klikaš na linke, ki ti jih podtikajo po SMSu, mailu, messengerju ipd, ampak res paziš in ostajaš samo na Bolhini domeni, potem ni težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kranjc Član
Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13 Prispevkov: 231 Aktiv.: 1.00 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Čet Avg 22, 2024 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel na bolhi en oglas in me je "zainteresirani" kontaktiral preko whats upa ter hotel od mene podatke o bančni kartici, da bi mi "nakazal" avans. Malo sem se poigral in dal kartico za enkratno uporabo. Dobil sem link, ki je ubistvu zahtevek za nakazilo. €€€ od mene seveda niso dobili.
Poskusi zlorab na 1000 in n načinov se dogajajo tudi na FB marketplaceu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mosqito Član
Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3455 Aktiv.: 32.69
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
twom Član
Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 951 Aktiv.: 4.12 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 23, 2024 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lastnikom bolhe se jeebbe za zlorabe, ker zakoni od njih nič ne zahtevajo ali da bi bili kaj odgovorni za prevare. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
qwertz Član
Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2656 Aktiv.: 13.20 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sob Avg 24, 2024 7:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako naj bo bolha odgovorna, če se prevara zgodi mimo bolhe? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
twom Član
|
Objavljeno: Sob Avg 24, 2024 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Kako naj bo bolha odgovorna, če se prevara zgodi mimo bolhe? |
Vsi portali in spletne platforme morajo skrbeti da na njihovih stranih ni neprimernih vsebin (karkoli že to pomeni).
Dolžnost spletnih oglasnikov bi morala biti da odstranijo scammerje, oziroma da imajo postopke za detektiranje, preverjanje in odstranitev scammerjev (enako kot velja za objave na platformah)
Drugo je, če te jaz nategnem, ker oddam oglas za osciloskop, po pošti ti pa pošljem cegu. V tem primeru gre pa za goljufijo s katero se ukvarja policija. Ampak to je druga zgodba... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
grega09 Član
Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 454 Aktiv.: 3.68
|
Objavljeno: Sob Avg 24, 2024 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ebay je imel to včasih kar lepo poštimano. Ne vem kako je danes in ali je enako.
Te bolharske budale pa ne zastopijo, da promet na portalu zraste, če za te stvari skrbiš. Pač jebeni slovenski podjetniki. Neka dela dokler dela. Za balkance je dovolj dobro. Pomanjkanje konkurence naredi to kar naredi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
qwertz Član
Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2656 Aktiv.: 13.20 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sob Avg 24, 2024 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
A vi ne razumete, da gre za phishing in da tu nobena platforma na svetu ne more naredit ničesar. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
twom Član
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2024 7:22 am Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
A vi ne razumete, da gre za phishing in da tu nobena platforma na svetu ne more naredit ničesar. |
Ne vem kaj je tvoj problem. Ne spravljaj se na mene. OK?
Jaz ne govorim o metodah za prevaro, katerakoli že, temveč o zaznavi, preverjanju in odstranitvi lažnih profilov. Sploh če so očitni. Nima veze na kateri platformi (bolha, facebook, X).
Tudi na tem portalu se odstranijo scammerji, ko so zazani. Ne vem zakaj nebi to veljajlo za npr bolho?
Več kot je takih profilov, več bo takih prevar. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 306 dni