|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Kaj storite z zamaškom? |
Pustim pripetega |
|
28% |
[ 23 ] |
Zamašek odtrgam |
|
40% |
[ 33 ] |
Včasih odtrgam, včasih pustim pripetega |
|
31% |
[ 26 ] |
|
Skupaj glasov : 82 |
|
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Sep 11, 2024 3:25 pm Naslov sporočila: Pripeti zamaški |
|
|
Prelje gledam otroka pred trgovino, ki se trudi odtrgati zamašek s plastenke, pa sem dobil idejo, da naredim anketo.
Dvomim, da bo tole pripenjanje zamaškov k plastenkam oz tetrapakom kaj pripomoglo k bolj čistemu okolju. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 11, 2024 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekatere zamaške odtrgam. Niso vsi enako moteči.
Pri trganju zamaška jogurta se da naredit kar konkretno packarijo... _________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5528 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Sep 11, 2024 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem ze razmisljal o novoletnem darilu, obesku za kljuce z mini cvikarcami ...  _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Sep 11, 2024 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zamašek VEDNO odtrgam in se jezim na neučinkovito EU in kretenizem brez primere.
Včasih so bili zamaški vsaj uporabni, vse plastenke uporabne za ponovno uporabo, sedaj po novem je to oteženo, zamaški so nižji, treba je rezat štrleče dele, da se embalaža pripravi za morebitno alternativno rabo.
Moje mnenje je, da to ne bo nič prispevalo k bolj čistemu okolju in da bi bilo manj odpadkov.
Krivi so predvsem trgovci, ker gre vse na plastiko in pločevinke, komaj kje še dobiš pivo v steklenici, če pa je, je opazno dražje
Kljub ceni, imam raje pivo v steklenici, kaj pa naj, naj zaradi cene pijem slabše pivo
Pri jogurtih v plastenkah ni nič bolje, pokrovčki štorasti, če ga odtrgaš in hočeš popit iz plastenke, se najprej zbodeš s šterlečimi deli da mi pride Urška EU v tistem trenutku pod roke ji zabijem vse skupaj tja zadaj
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.89 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 6:41 am Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Krivi so predvsem trgovci, ker gre vse na plastiko in pločevinke, komaj kje še dobiš pivo v steklenici, če pa je, je opazno dražje |
Zamaški so res ena norost s katero vsaj po mojem mnenju ne bomo rešili sveta
Kar pa se tiče steklenic in pločevink pa je verjetno stvar zakonodaje in povezanih kavcij. V Nemčiji je pretežni del pijač v steklenicah ki so vračljive in so naredili red pri odpadkih. Na češkem podobno, isto pivo je v pločevinki vsaj dvojna cena glede na steklenico, imajo isti sistem vračanja embalaže kot nemci - z avtomati.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 8:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Ena od "zelenih" neumnosti, so papirnate slamce v plastičnem ovitku  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Mene bolj kot zamaški jezi odsotnost neinertnih embalažnih materialov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
PPG78 je napisal/a: |
Na češkem podobno, isto pivo je v pločevinki vsaj dvojna cena glede na steklenico, imajo isti sistem vračanja embalaže kot nemci - z avtomati |
Pri nas pa v pločevinkah opazno ceneje kot v steklenici.
Union nefiltrirano v steklenici sploh ni več, ko je prišel ven, je bil samo v steklenici...
Ja, krivi so trgovci in na splošno dobavna veriga...
Res je dela s steklenicami več in dražje, pa vseeno, v ozadju manjka zakonodaja. Najlažje za trgovca je prodat pločevinko in/ali plastenko, ker potem s tem nima nobenega opravka več, zbiranje je drugje.
Zakonsko določeni zamaški so brez efekta. Zakonsko določena embalaža bi imela efekt, potem bi trgovci spet jokali koliko imajo dela s steklenicami, kako drag je transport, polno enega jokanja in izgovorov.
Trgovca ne zanima kakšno kvaliteto bo prodal, njih zanima samo marža (zaslužek), no, saj je logično, mar ne.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Dražje za koga?
Grem stavit, da je celotna veriga (pridobitev aluminija, zbiranje in obdelava odpadkov ter ponovna uporaba) mnogo bolj energijsko in finančno potratna zadeva, kot pa odvoz stekla nazaj v polnilnico, pranje ter ponovno polnjenje.
Problem je, ker vsak gleda izključno samo nase in ne celostno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
...
Problem je, ker vsak gleda izključno samo nase in ne celostno. |
Bog je prvo sebi stvorio bradu. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam, celostno gledano je steklo cenejše.
Trgovci so očitno najmočnejši člen v verigi in jasno je, da gledajo najprej na svojo rit... s steklom imajo več stroškov kot s pločevinkami ali plastenkami.
Dodatno, tudi potrošniki so komot in leni, najlažje je kupit 6-pack piva, je lažji, cenejši, manjši, ko je piksna prazna gre v najbližje smeti ali kar v grmovje
S plastenkami ni nič drugače, v naravi se valjajo marsikje, s pokrovčki ali brez, nobene razlike ni, kakšni so pokrovčki.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1123 Aktiv.: 6.29 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Dodatno, tudi potrošniki so komot in leni, najlažje je kupit 6-pack piva, je lažji, cenejši, manjši, ko je piksna prazna gre v najbližje smeti ali kar v grmovje
. |
V naših koncih za pločeninke poskrbijo "eni", tudi iz sosednje HR se včasih pojavijo. Brskajo po kontejnerjih, sem jih povprašal kaj da z njimi ? Odg : prodajo nekomu... _________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.37 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri zamaški so narejeni tako, da se zaskočijo in se ne vrtijo okrog, ko ga povsem odpreš, npr. mleko od Pomurskih mlekarn. Take pustim.
Glede kavcij pa tole, sedaj si lahko plastenko ali pločevinko stisnil, da zavzame manj prostora. Če bo kavcija, to ne bo šlo.
Veliko bolje kot kavcijski sistem, ki ga bomo na koncu plačali potrošniki za dvomljiv izplen vračanja embalaže, bi bilo ta denar vložiti v zbiranje, torej postaviti kante vsepovsod, kjer se ustavljajo ljudje. Pa jih seveda tudi prazniti. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.24
|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
V sloveniji dejansko ni nekega problema s temi plastenkami in bodo kavcije pomenile še dodaten zaslužek za enega nujnega posrednika.
Še s steklenicami in kozarci za vlaganje se marsikateremu proizvajalcu ni dalo ukvarjat. Zmleta in zdrobljena roba je lažja za transportirat kakor prazen volumen.
Malo drugače je s flašami za pivo, ki rabijo kvalitetnejši material zaradi tlakov, vendar je že tu ogromen problem s transportom, kjer polovica mase odpade na transport embalaže.
Na koncu, potrošnik nima neke opcije kakor, da plača za vso ekologijo in ideje, ki so se izkazale za nepraktične. Najboljša rešitev do sedaj je aluminjasta piksna iz stališča reciklaže materiala. Kar se tiče proizvajalca, pa je za njih plastika najboljša. Mala epruvetka se napihne na velikost polne pakunge. Skladiščenja je malo, problem je le odlaganja, kar pa ni njihova stvar. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Čet Sep 12, 2024 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni njihova stvar...
Ni moja stvar...
Ni moj problem...
...
...
Točno to je problem, vse našteto in še marsikaj zraven.
Vse stroške na koncu nosi potrošnik, logično... nekje vmes je še država poleg ddv pristavila piskerček trošarine
Zbiranje ja, ne vem kako je po drugih občinah, v blejski občitni na ekoloških otokih ni možno oddati embalaže, ni rumenih zabojnikov oziroma podzemnih posod za oddajo embalaže... to je od letos nova pogruntavščina.
Pri nas torej v ekološkem otoku lahko oddate papir, steklo in kuhinjske biološke odpadke.
Možno je oddati vse v zbirnem centru...
Obvezno je imeti doma zabojnik z rumenim pokrovom za embalažo, no, to je tudi izgovor za odločitev, da na eko otokih to ukinejo. Dodatni izgovor so turisti, dnevni obiskovalci, vikendaši, ... ah, na ta način se odpadkov ne bodo znebili...
Kaj so naši veleumi na Bledu dosegli? embalaža se meče med papir, tudi med steklo in seveda v kante za biološke odpadke... pa naj prebirajo, če jim je to tako super dosežek
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni