|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hamm Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47 Prispevkov: 225 Aktiv.: 1.46 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2025 3:10 pm Naslov sporočila: Menjava dovodne el. omare |
|
|
Ko so bile poplave, nam je poleg stanovanja zalilo tudi dovodno el. omaro, v kateri je električni števec.
Glavno stikalo sem v hiši v času poplav seveda izklopil, ker pa je dovodna omarcia bila pod nivojem vode, nisem mogel preprečiti škode ki je nastala. Tansformator v bližini, od katerega dobimo elektriko ni izklopil. Tako se je voda za omarico kuhala in stopila plastiko (glej priponke). Poleg tega so tudi spone oksidirale in že spreminjajo barvo
Električni števec je bil v stiku in je trajalo kar en mesec in pol, da so prišli zamenjati števec. Takrat smo jih na omarico opozorili, naj jo zamenjajo, seveda pa so tudi sami videli, v kakšnem stanju je.
Omarico bi rad čimprej zamenjal, ker ni varna, tudi zapre se ne povsem, sam sem jo zapr tako, da sem vratca privijačil.
Vprašanje: Kdo nosi škodo (menjava omarice) za tak primer? Kdo na splošno, kadar je poškodovana dovodna omarica?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
3.96 MB |
Pogledana: |
46 krat |

|
|
3.86 MB |
5 krat |

|
|
3.48 MB |
3 krat |

|
|
3.87 MB |
4 krat |

|
|
4.87 MB |
14 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2025 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno zavarovalnica. Si prijavil škodo?
In treba bo zamenjat omaro v skladu z novo tipizacijo. Prilagam primer za El. LJ.
https://www.elektro-ljubljana.si/Portals/0/TS%2030_januar_%202023_1.pdf |
|
 Download |
Ime datoteke: |
TS 30_januar_ 2023_1.pdf |
2.78 MB |
Downloadano: |
19 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2025 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elekro omarica je last Elektra, zato daj zahtevek njim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3466 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2025 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
V našem bloku je omara s števci naša last. Primopredajno mesto je v sosednji omarici z glavnimi tremi varovalkami.
Ta mesec je delavec distributerja povedal, da je primopredajno mesto pogosto na drogu (v primeru napeljave po zraku).
Vidim pa, da sta v tvojem primeru dva odvoda, torej je mogoče res stvar distributerja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2025 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
V vsakem primeru se javi, kako bo rešeno. Če ti bo delal elektro, me zanima kako omaro bodo dali. Ali bodo naši identično, da paše v obstoječo odprtino. Ali bodo dobavili novo, po aktualni tipizaciji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pet Jan 31, 2025 3:47 am Naslov sporočila: |
|
|
V mojem primeru (selitev omarice) je elektro naredil/zvezal omarico na meni pa je bilo da jo plačam, vgradim in povežem kable do nje.
Ko je bilo pripravljeno so prišli in prestavili števec.
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.25
|
Objavljeno: Pet Jan 31, 2025 5:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Kar je videti na slikah je katastrofa od spredaj do zadaj.
Zamenjaj omarico ali pa naredi premik omarice izven stavbe na rob parcele, kar je dolgoročno še najboljše za vse vpletene.
Elektro je zrihtal, da zadeve nekako lavfajo, to je pa to in za njih zaključeno.
Rabiš tudi nov dovod od PMO do tvoje notranje omarice, ker kakor je videt je to pacarija in samo kliče po požaru. Varovalke so tudi 20A, 25A, 25A, kar ne odgovarja ničemer.
Notri nimaš prenapetostnih odvodnikov pa tudi na ta podnožja ti nobeden ne bo šel servisirat nič.
Poplava gor ali dol, vse skupaj je tako ali tako dotrajano in rabiš narediti na novo v vsakem primeru.
Pri tebi je inštalacija šivana. Iz enega dovoda, se razdeli na 3 odjemalce, 2 razvoda in tebe, pošteno bi bilo, da se to uredi za vse na tej liniji, ne samo tebe.
Obrni se na tvojega distributerja in skupaj najdite eno rešitev.
Strošek menjave boš verjetno moral kriti sam. Če bo elektro delal prestavitev bo del stvari uredil on.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

|
Objavljeno: Pet Jan 31, 2025 7:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Hiša ni zavarovana (v njej so starši, ki niso imeli zavarovano).
Na elektro sem dal zahtevek za nujno menjavo omare, po mailu in pripel slike. Čakam njihov odgovor.
@1dva3 Elektro ni zrihtal skoraj nič. Sam sem ugotovil, da je števec v stiku in ker je bila takrat naravna katastrofa, sem števec vrgel dol in zvezal mimo števca, da so starši lahko nekako živeli. Oni so samo prišli števec vgraditi, pa še to po 5ih klicih in treh mailih.
Omenil si nov dovod od PMO, misliš od te omarice kjer je števec do moje notranje? Da, kable je potrebno zamenjati, ker je en šelebajzar dal rumeno/zelene kable za faze. In kot sem gledal je tudi presek kablov bolj ubog (mislm da 4mm2).
Prenapetostne odvodnike vgradijo oni, če jim to naročim?
@Dorijan se pravi omarico plačam jaz, prej pripravim kable in oni pridejo in zvežejo?
Problem je tudi v tem, ker ne vem kakšno je stanje za števcem, kako velika cev je in ali sploh lahko potegnem nove kable od svoje notranje glaven omarice do te zunanje. To bom videl šele potem, ko bodo dali števec dol, saj je pod števcem še en vijak, ki drži leseno plato.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 437 Aktiv.: 2.28 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Jan 31, 2025 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
@Dorijan se pravi omarico plačam jaz, prej pripravim kable in oni pridejo in zvežejo? |
Sicer nisem Dorijan, sem pa pravkar prestavil omarico.
Večino sem naredil (+financiral) sam, glede na njihove pogoje in glede na uskladitev z lokalnim nadzorništvom. Se pravi nabava vsega potrebnega in tudi instalacija/priklop večine.
Elektro je nabavil+vstavil varovalke v njihovi omari.
Elektro je prestavil števec (kar so zaračunali meni).
Občina je pri rekonstrukciji ceste (~2 leti nazaj) postavila cevi od omare elektra do vsake parcele - skozi cev sem lahko brezplačno povlekel kabel od moje PMO do omare elektra.
Rekli so, da vezavo sicer lahko naročim pri njih, ampak bo drago, predvsem pa se bom zelo načakal, ker so povsem zasedeni.
Ni pa šlo za neko poplavo ali drugo "višjo silo".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Pet Jan 31, 2025 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Omenil si nov dovod od PMO, misliš od te omarice kjer je števec do moje notranje? |
Da
Prenapetostne odvodnike vgradijo oni, če jim to naročim? |
Če bodo oni delali boš preplačal 2-3x in se tudi načakal
Zanašaj se na to, da vse kar pridejo delat je, vstavit varovalke (ki si jih ti kupil) in montirajo števec. Dovode zelo neradi menjajo, pravtako kakršnakoli dodatna dela.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Pet Jan 31, 2025 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko greš tudi po drugi poti:
sklicuješ se na tehnično "neizpravnost" inštalacij v omarici:
-na nosilcih varovalk manjkajo vzmeti, ki skrbijo za dober stik.
-preostale vzmeti na nosilcih varovalk so zarjavele in ne ustrezajo tehničnim zahtevam (zagotavljanju stika).
-dva od treh vijakov sta prekratka in zato tehnično nista ustrezna.
-vsi vijaki in matice so razjaveli.
-kontakti na žicah so zoksidirani in polni "volka".
-omarica kaže znake, da bo sama od sebe odpadla iz stene.
in podobno.
Na koncu pa dodaš, da si s tem dopisom pisno obvestil zakonsko odgovorno pravno osebo o tehnični neustreznosti inštalacij za katere je odgovorna. S tem je vsa kazenska in odškodninska odgovornost na strani upravljalca in lastnika inštalacij od električnega števca proti električnem omrežju.
Če ti tole še kak pravnik spesni toliko bolje.
Mislim pa da pritožbe nad inštalacijami obravnava gradbena inšpekcija, tudi to je ena od poti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Pet Jan 31, 2025 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
V vsakem primeru bo distributer naredil tako, da bo uporabnik tisti, ki je plačnik.
S tem si delaš samo dodatno delo.
Lahko se zgovorijo na višjo silo (kar poplava je) in izvisiš.
Vijaki pa seveda so prekratki, ker se je gor dodalo še dodatne razvode.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mateik Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31 Prispevkov: 261 Aktiv.: 7.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 31, 2025 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ampak omara je "njihova" tako da je višja sila njim škodovala in morajo oni popraviti svoje, sploh, ker je nevarnost za poškodbe premoženje in oseb.
Jaz bi izbral kar je Peter predlagal. V najslabšem primeru moraš pač plačati kar boš tudi zdaj v kolikor ne boš vsaj probal drugače.
Pošiljanje takih slik in dokazil o poslanih opozorilih na odgovorne je dobro poslati kar na TV hiše. Če nimajo boljše vsebine tudi to obravnavajo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Pet Jan 31, 2025 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
tretjic je napisal/a: |
@Dorijan se pravi omarico plačam jaz, prej pripravim kable in oni pridejo in zvežejo? |
Sicer nisem Dorijan, sem pa pravkar prestavil omarico.
Večino sem naredil (+financiral) sam, glede na njihove pogoje in glede na uskladitev z lokalnim nadzorništvom. Se pravi nabava vsega potrebnega in tudi instalacija/priklop večine.
Elektro je nabavil+vstavil varovalke v njihovi omari.
Elektro je prestavil števec (kar so zaračunali meni).
Občina je pri rekonstrukciji ceste (~2 leti nazaj) postavila cevi od omare elektra do vsake parcele - skozi cev sem lahko brezplačno povlekel kabel od moje PMO do omare elektra.
Rekli so, da vezavo sicer lahko naročim pri njih, ampak bo drago, predvsem pa se bom zelo načakal, ker so povsem zasedeni.
Ni pa šlo za neko poplavo ali drugo "višjo silo". |
Se mi zdi, da nekaj ne razumete oziroma pozabite.
Ko delaš svoj priključek na električno omrežje, moraš najprej pridobiti soglasje za priključitev v katerm so pogoji, ki jih moraš izpolniti.
Eden izmed pogojev je tudi, da se izrečeš ali boš priključek (ki si ga financiral sam) dal v osnovno sredstvo elektridistributerju. Če se izjasniš z "da", potem s tem nimaš več nobenih problemov (oz. jih ne bi smel imeti). V to se šteje tako priključni kabel, kot priključo merilna omarica z opremo.
Če se izjasniš z "ne", potem je sama omarica in priključi kabel tvoj problem, števec pa tudi v tem primeru ne.
To velja za kabelske priključke, kjer poteka v omarico distribucijski dovod in odvod, kar velja, glede na priložene slike, tudi za problem OP.
Pri dovodih preko nadzemnega omrežja in vedno pogostejše prakse, da se posamezni objekti napajajo iz ene distribucijske razdeline omarice, pa dejansko velja delitev na notranji in zunanji priključek. V tem primeru pa elektro krije stroške samo za priključne varovalke in števec, ostalo pa naj bi bil strošk lastnika.
Za konec pa še. Noben elektrodistributer ne bo sanacije izvajal kar samoumevno in z veseljem. Na to ga je treba opozoriti ali mehko (samo s klicem ali opozorilom, da je nekaj narobe) ali trdo z grožnjo odvetnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2025 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Saga se nadaljuje.
So prišli z Elektra pogledat in poslikat omarico. Nato je rekel, da gredo stroški manjave omarice še "na poplave".
V redu. Potem ko so odšli, so me klicali 20 minut kasneje, da moramo omarico kupiti, češ da smo jo že takrat dobili (v času po poplavah) in da so nam jo dostavili pred vrata. Seveda je bila to čista laž, to so si izmislili, da jim ne bi bilo treba plačati nove omarice. Po 15 minutah pregovarjanja po telefonu so popustili. Popoldan so mi dostavili novo omarico. Potem pa nova zahteva: omarica je višja in širša, zato od mene zahtevajo, da s kotno brusilko zarežem in poštemam luknjo ki ustreza novi omari.
Le kako naj to naredim, če je omara pod napetostjo? Sem jim to povedal, pa pravijo da oni vedno tako delajo in da še niso slišali, da bi se drugače delalo. Sem jim rekel, da ne poznajo osnovih pravil varnosti pri delu. Potem so me vprašali, da kako si pa jaz predstavljam, da bi morali to urediti? Sem rekel, da najprej oni odklopijo dovod in šele nato se izvajajo dela.
Skratka, niso se pustili prepričati, ker nočejo nositi stroškov "štemanja". Kako pa je drugje praksa? Razumem, da če je novogradnja, da lastnik pripravi omarico, priklop pa izvedejo oni. Vendar s fleksarco in štemarco rovariti okrog dovodne omarice, ki je pod napetostjo?? Kaj naj raredim?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni