|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
padly95 Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2011 18:42 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.07 Kraj: Bistrica ob Dravi
|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2025 8:43 pm Naslov sporočila: Iskra Savica, poliranje gumbov in prednje plošče -material? |
|
|
Pozdravljeni,
Zanima me iz katerega materiala so narejeni srebrni pokrovčki in obrobe, na gumbih? Poliram strojno in me skrbi, da niso zadeve samo prevlečene in, da ne bom prepoliral skozi.
Prav tako me zanima iz katerega materiala je narejena nalepka v videzu brušenega aluminija? Je zadeva dejansko brušen aluminij? Razmišljal sem, da odstranim oznake nad gumbi (mogoče z acetonom?), in vzdolžno prebrusim zadevo, da bo kot nova.
Hvala
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
3.42 MB |
Pogledana: |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 371 Aktiv.: 8.61 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2025 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prevlečeno ali površinsko metalizirano zagotovo ni, gre za obdelan aluminij debeline nekaj desetink. Ni pa samo brušen,ne vem ali je še kako galvansko obdelan in pobarvan. Na gumbih bi lahko probal s poliranjem,nalepljen trak z napisi pa se jaz ne bi lotil brušenja. Po vsej verjetnosti bo neenakomerno zaradi podajanja in bo videz poslabšalo.
_________________ Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
padly95 Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2011 18:42 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.07 Kraj: Bistrica ob Dravi
|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2025 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
prel1 je napisal/a: |
Prevlečeno ali površinsko metalizirano zagotovo ni, gre za obdelan aluminij debeline nekaj desetink. Ni pa samo brušen,ne vem ali je še kako galvansko obdelan in pobarvan. Na gumbih bi lahko probal s poliranjem,nalepljen trak z napisi pa se jaz ne bi lotil brušenja. Po vsej verjetnosti bo neenakomerno zaradi podajanja in bo videz poslabšalo. |
Gumbi so kar oksidirani, tudi ob poliranju se pasta takoj obarva črno, tako, da bom kar nadaljeval z poliranjem teh, jih na koncu povoskal.
Glede traka sem jaz tudi bil skeptičen, niti ni v tako hudem stanju, razen risov okoli gumba za postaje. Tako, da bom samo vredu očistil, ni pa niti malo oksidiran, tako, da nekako je obdelan... izgleda skoraj kot bi bil plastificiran.
Hvala za odgovor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1852 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2025 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je brušen aluminij, napisi so tiskani, potem je prelakirano za zaščito oksidacije aluminija.
To kar se ti zdi plastificirano je zaščitni lak.
Ko poliraš aluminij je normalno, da je obrusek črn.
Po poliranju je potrebno nekako zaščititi površino pred oksidacijo in to takoj, drugače boš dobil madeže.
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
padly95 Član

|
Objavljeno: Čet Feb 06, 2025 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Krampus je napisal/a: |
To je brušen aluminij, napisi so tiskani, potem je prelakirano za zaščito oksidacije aluminija.
To kar se ti zdi plastificirano je zaščitni lak.
Ko poliraš aluminij je normalno, da je obrusek črn.
Po poliranju je potrebno nekako zaščititi površino pred oksidacijo in to takoj, drugače boš dobil madeže. |
Napisi so pod lakom?
V tem primeru bom verjetno kar dal nekam narediti nov trak, ker moram spremeniti napise... projekt zahteva samo ohišje Savice in dobi druge funkcije.
Imam sicer še eno uničeno prednjo ploščo in bom probal raztopit / očistit lak... ampak glede na kvaliteto stare kemije nimam velikih pričakovanj.
Mogoče kakšen nasvet z katerim lakom lakirat aluminij? Mogoče kakšna druga verjanta za zaščito gumbov?
Izhajam iz sveta avtomobilizma in glede na videno, je lakiranje bilo katere kovine, brez podlage "no-go"... vedno porumeni in/ali se zlušči, sploh na aluminiju. Ne vem kaj uporabljajo v proizvodnji, saj se orginal zadeve, kot na tej Savici dejansko obnesejo.
Glede na to da na avtu kvaliteten lak zdrži 3/4 leta, bi na radju znal zdržati dolgo časa... ampak to je spet samo obliž.
Hvala, lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lovro7 Član

Pridružen-a: Pet 06 Sep 2024 18:31 Prispevkov: 27 Aktiv.: 2.88
|
Objavljeno: Pet Feb 07, 2025 1:12 am Naslov sporočila: |
|
|
padly95 je napisal/a: |
Mogoče kakšen nasvet z katerim lakom lakirat aluminij?
|
Veliko o tem je napisano na mopedistu. Poliran aluminij se 1-2x na leto namaže z zaščitnim sredstvom. Včasih ga imajo tudi v lidlu.
_________________ Vse je lahko žarnica, če je dovolj toka.
Ne mi zamerit, če se zmotim! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
padly95 Član

|
Objavljeno: Pet Feb 07, 2025 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Lovro7 je napisal/a: |
padly95 je napisal/a: |
Mogoče kakšen nasvet z katerim lakom lakirat aluminij?
|
Veliko o tem je napisano na mopedistu. Poliran aluminij se 1-2x na leto namaže z zaščitnim sredstvom. Včasih ga imajo tudi v lidlu. |
O mopedist... "moj" prvi forum, lepi časi... sedaj že dolgo pozabljen. Grem raziskovat.
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
padly95 Član

|
Objavljeno: Sob Feb 08, 2025 8:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem malo probaval na rezervni plošči.
Napisi niso pod lahkom -potrebno je paziti, da se ne poškodujejo.
Prav tako je potrebno še posebe paziti na komplet tisk na notranji strani plošče, torej napise frekvenc in tudi vse kaj je pobarvano na črno, čeprav je preko še bel film, se vse hitro poškoduje.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
padly95 Član

|
Objavljeno: Sob Feb 08, 2025 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napisi frekvenc niti niso tako občutljivi, kot sem najprej napisal. Sem probal drgniti eno številko z zobotrebcem (zanalašč, da vidim kaj bo) in se ni poškodovala. Samo pazljivo z kemijo.
Za aluminjasti trak lahko zagotovo potrdim, da je lakiran... ko spoliraš, se vidi, da je pomarančast.
Za tiste, ki bi obdržali orginalne napise, poliranje traka nima smisla, niti ročno, ker začne odnašati napise.
Bistvene razlike na traku po ročnem poliranju ni -globji risi seveda ostanejo, mikro risi v laku niso vidni v nobenem primeru, zaradi alu podlage.
Bolj priporočam le čiščenje traku.
Stelex in mehka zobna ščetka ne poškodujeta napisov, 99% izopropanol jih odnese ob drgnjenju.
Sicer bi lahko poskusil topljenje laka, brušenje na tračnem brusilniku in ponovno lakiranje, ampak se ne splača. Če je trak preveč uničen, svetujem, da se raje da naredit nov.
Plastika se ročno lepo polira, globji risi seveda ostanejo, mikro risi, ki naredijo zadevo megleno pa se lepo popravijo. Je pa plastika zelo mehka, se hitro polira.
Verjetno bom plastiko prebrusil in strojno spoliral (isti postopek kot obnova avto žarometov), da bo kot nova.
Pazljivo pri maskiranju traka ob poliranju plastike -če je "abdek trak" gor dalj časa, odnese napise s seboj. Jaz bom verjetno iz papirja izrezal pravokotnik, ki bo prekril napise, preden bom maskiral.
Upam, da bodo ugotovitve komu koristile.
Lp
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.05 MB |
Pogledana: |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mitchW Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58 Prispevkov: 568 Aktiv.: 4.28 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Feb 09, 2025 12:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, da si se lotil tega.
Sicer kot je meni znano, ti gumbi niso bili nikoli polirani do kakšnega sijaja tovarniško. Tako, da kar se mogoče tebi zdi oksidirano, je tako že bilo od novega
Tudi ne pomnim kakšnih avdio komponent iz tistih časov, da bi imeli res shiny gumbe.
No vseeno, radio je tvoj in želim veliko uspeha pri obnovi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
padly95 Član

|
Objavljeno: Ned Feb 09, 2025 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
mitchW je napisal/a: |
Zanimivo, da si se lotil tega.
Sicer kot je meni znano, ti gumbi niso bili nikoli polirani do kakšnega sijaja tovarniško. Tako, da kar se mogoče tebi zdi oksidirano, je tako že bilo od novega
Tudi ne pomnim kakšnih avdio komponent iz tistih časov, da bi imeli res shiny gumbe.
No vseeno, radio je tvoj in želim veliko uspeha pri obnovi  |
Tega sem se lotil, ker radio dobi komplet vse novo elektroniko, auto-seek, motorizirano skalo, itd... tako, da je razdret do vijaka.
Zelo se mi dopade prednja plošča Savice, morda še kdaj v prihodnosti naredim kakšno receiver verjanto z enim dobrim tranzistorskim ali pa STK ojačevalcem.
Ja moji gumbi so dejansko bili oksidirani -neenakomerno, preko tega je bil še neostik, verjetno od kakega mojstra, ki je lepil gumbe pred leti.
Po videzu so bili gumbi sicer brušeni, se vidijo enakomerni okrogli risi.
Morda bi jih bilo bolje zbrusit, če bodo preveč občutjivi na prstne odtise jih tudi bom.
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
padly95 Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lovro7 Član

Pridružen-a: Pet 06 Sep 2024 18:31 Prispevkov: 27 Aktiv.: 2.88
|
Objavljeno: Pon Feb 10, 2025 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo si naredil
Katere M3 produkte pa si uporabil? Če poveš malo več.
Obnavljam EI niš luna mono in je sprednja plošča polna majhnih risov.
_________________ Vse je lahko žarnica, če je dovolj toka.
Ne mi zamerit, če se zmotim! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni