|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.86 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 1:26 pm Naslov sporočila: Kmalu podražitev praznih medijev |
|
|
Prazni mediji, na katere se lahko shranjujejo avtorski izdelki, bodo od 21. 10. dražji za "nadomestilo za privatno in drugo lastno reproduciranje".
Uredba, izdana po zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah, določa, da morajo proizvajalci in uvozniki praznih medijev (CD, DVD, disk, mp3 idr.) plačevati nadomestilo imetnikom avtorskih in sorodnih pravic. Kolikšen delež tega nadomestila bo udaril po žepih kupce, še ni znano, dejstvo pa je, da bo kolač 25 praznih zgoščenk imetnikom pravic prinesel približno 800 tolarjev.
Osebni računalniki naj bi se po nekaterih ocenah podražili za približno 10 odstotkov.
Katere naprave so na seznamu, ki naj bi proizvajalcem avtorskih vsebin odtegovale preveč denarja?
- kasetofon, magnetofon, videorekorder
- zapisovalnik avdio CD, avdio/video DVD, minidisk
- računalniška enota CD, DVD
- avdiokaseta, videokaseta, magnetofonski trak
- avdio CD, video DVD, minidisk
- nosilec do 2 GB in nad 2 GB zmogljivosti
- podatkovni CD, podatkovni DVD, računalniški trdi disk, spominska kartica (na primer: CF, SD, SDHC), nosilec z integrirano spominsko enoto in s predvajalnikom, ki ni izključno namenjen reproduciranju digitalnih avdio- in/ali vizualnih del (na primer: mobilni telefon, dlančnik), in drug podoben nosilec za vsakih začetih 1 GB zmogljivosti
- fotokopirani stroj, faks, tiskalnik, fototiskalnik in druge podobne naprave
(RTVSLO) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.41 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo kaj pa prenosni računalniki; misliš da bodo cene ostale iste, ali se bodo tudi podražili? _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.86 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
trobida je napisal/a: |
Silvo kaj pa prenosni računalniki; misliš da bodo cene ostale iste, ali se bodo tudi podražili? |
Vse je možno, če prav je že pred časom bilo govora o podražitvi medijev, pa se to vseeno ni zgodilo. Gre tukaj mogoče za dobro tržno potezo? (podobno kot pri "paniki" glede spajke s svincem? Kar precej nas si je naredilo znatno zalogo - a še vedno je na prodajnih policah. ) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.98 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene bolj zanima, kako bom uveljavljal svoje avtorske pravice in iz tega naslova dobil denar nazaj. Saj sem marsikje avtor in svoja dela pač shranjujem na vse te medije. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Mene bolj zanima, kako bom uveljavljal svoje avtorske pravice in iz tega naslova dobil denar nazaj. Saj sem marsikje avtor in svoja dela pač shranjujem na vse te medije. |
Tole je zanimivo vprašanje. Resnično me zanima, če bo dejanski denar res dobil avtor ali pa ga bodo pokasirale določene institucije, ki z dejanskim avtorstvom nimajo nič.  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.00 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da to sploh ni vprašanje. Denar bo menda dobil SAZAS.
Oni ne morejo vedeti kaj boš ti počel z medijem. Torej ne vejo koliko katerih avtorjev si prekopiral. Torej ne vedo komu izplačat denar. Torej denar ostane njim....
Glede na to da veliko večino medijev porabim za hranjenje lastnih izdelkov. Je to zame davek in popolna neumnost. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.98 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Glede na to da veliko večino medijev porabim za hranjenje lastnih izdelkov. |
Če si avtor teh izdelkov, si torej upravičen do nekega določenega deleža denarja iz tega naslova. Vsaj jaz mislim da je tako. Vprašanje je samo kakšen je način dokazovanja avtorstva in kaj vse je potrebno, da lahko uveljavljaš zahtevek. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.39 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Natančno tako kot pravi Highlag! Ne briga jih za kaj boš zadevo porabil, ampak samo koliko bo v njihov žep kapnilo. Sazas ima pa seveda svoj sistem razporejanja pri koritu. Torej Darko ... tja bo treba po svoj delež .
Da bo pa stvar zanimiva tudi v bodoče, pri tem koritu čaka še nekaj prašičev. Nekaj v smislu ... združenje piscev besedil ... glasbe ... izvajalcev ... lenuhov ...
Nateg 1A je tole po mojem mnenju.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nateg 1A ali ne.. Dejstvo obstaja, da se do tega denarja da priti. Le organizirati se je treba. Ne vidim nobenega razloga, da se nebi organizirali kar preko foruma. Konec koncev, če hočemo normalno funkcionirati potrebujemo medije. In vsak naš post, ki ni nakladanje, ampak ima neke tehnične osnove, je avtorsko delo.
Mogoče na prvi pogled ni tako, a če bi v postu robantil čez državo, bi bilo hitro jasno, da avtor nosi odgovornost za napisano. Normalno seveda je, da z odgovornostjo pridejo tudi pravice.
Sem preveč naiven ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.39 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Sem preveč naiven ? |
V tem primeru po mojem mnenju JA! ( 1A nateg ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prečital , pregledal in ugotovil, nič več nič manj kot kršitv osnovnih človekovih pravic iz naslova samoodločanja o uporabi medijev. Vse skupaj me prisiljuje v to, da medije uporabljam izključno za namene glasbene in video vsebine. Če jih ne, sem s tem v neenakopravnem položaju z tistimi, ki jih.
OK, recimo da sem glasbeni navdušenec in se z obstoječim strinjam. Postavlja se torej vprašanje: ali s tem, ko plačam v ceni medija delež avtorstva, pridobim pravico, da na tak medij presnamem glasbeni komad ?
Je to torej legalizacija piratiziranja? Če ni potem je to res en velik nateg. Ljudje namreč niso nori in bodo medije kupovali v tujini ..ops doma v Evropi. Država je torej tako nora, da na račun nekaj lenuhov, ki že leta niso v glasbenem svetu upeli narediti vidne prezentacije Slovenije, zdaj uničije še Slovensko trgovino z mediji. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.60 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2006 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Katera stranka je že to predlagala?
Drugače pa tistih nekaj SIT na CD/DVD še OK. Ne vidim razloga, zakaj morajo obdavčiti tudi ostale pomnilne medije (trdi diski, ključki,...)?! Zakaj hudiča pa tiskalnike?
S tem vsakega kupca teh naprav obtožijo, da piratizirajo (vsaj jaz tako to vidim)... _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 766 Aktiv.: 3.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Okt 15, 2006 6:54 am Naslov sporočila: |
|
|
"Za posamezne prazne nosilce zvoka in/ali slike, ki omogočajo analogen zapis (npr. audio kasete, video kasete):"
Tole kar tukaj zgoraj piše si lahko kdo tolmači tudi za papir, ali se motim?
Po vsem tem kar sem tukaj videl bomo lahko veseli, če se ne bodo trgovci držali zakona in podražili papir vseh vrst in kvalitet tudi toaletnega!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.41 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Ned Okt 15, 2006 7:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Smo v Evropski uniji in po mojem bi se morale cene tehnike in ostalih stvari močno zniževati, ne pa da se dražijo . _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 15, 2006 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Smo v Evropski uniji in po mojem bi se morale cene tehnike in ostalih stvari močno zniževati, ne pa da se dražijo |
Cene se bodo na ta račun kvečjem kaj dvignile, če ne same od sebe bo pa država poskrbela za to z novim davkom  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni