www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CRm10 timer Iskra

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zgodovina merilne tehnike slovenske proizvodnje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.52
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2025 10:48 am    Naslov sporočila:  CRm10 timer Iskra Odgovori s citatom

V stari stružnici je bil vgrajen časovni rele CRm10, 0-10sek, 24V AC. Izdelek je zelo lepo narejen in odraža visoko kvaliteto proizvoda tistega časa.
Odpovedal je motorček, ki poganja vreteno in cel kup mehanskih delov in ne morem razbrati kako je pravzaprav deloval, ko je bil v funkciji.
Predvidevam, da je imel izhodni kontakt NC ob vklopu pa je po nastavljenem času izklopil. Ni pa mi jasno kako je ob izklopu napajanja mehansko preklopil zopet na NC?

Ima morda kdo kakšno dokumentacijo o časovnem releju, da na terenu ne odkrivam tople vode. Že da sem odkril napako sem debelo uro meril po kontaktorjih, da sem sploh dobil vtis kako je krmiljenje stroja zamišljeno. Ker pol zadev ni delovalo tega nisem mogel pomeriti sem pa prepričan, da je moral biti kontakt časovnega releja ob vklopu NC drugače ni možno zadeve zagnati v tistem trenutku pa časovni rele ni mogel biti napajan.

Za zamenjavo sem izbral Schrack ZR5MF011...

Proizvajalec: Prvomajska Raša
TIP: TNP 250
Velikost: 2500 (dollžina vretena 2,5m)
Teža: 3t
Principelna shema: 1C-001PS
Montažna shema: 1C-002MS
Delovna napetost: 380V
Napetost kontrole: 24V AC
Nazivna moč 11kW
Nominalni tok: 23A (hitro-35A)

Slike dokumentacije so od podobnega stroja.

20250330_123907.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  278.16 KB
 Pogledana:  28 krat

20250330_123907.jpg

20250330_124005.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  263.82 KB
 Pogledana:  19 krat

20250330_124005.jpg

20250330_124018.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  272.13 KB
 Pogledana:  13 krat

20250330_124018.jpg

20250330_124045.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  292 KB
 Pogledana:  6 krat

20250330_124045.jpg

20250330_124033.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  343.03 KB
 Pogledana:  6 krat

20250330_124033.jpg

Nazadnje urejal/a Iztok_S Čet Apr 03, 2025 12:17 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2025 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj deset let nazaj sem predeloval tračno žago.
Tudi prvomajska...
Po daljšem razmišljanju smo se odločili da krmilje nadomestimo z Logotom. Sicer so bili v izboru tudi drugi kontrolerji, a so imeli Logotov več po napravah.

Upoštevati moraš, da je vsa elektronika v stružnici oddelala svoje in bodo počasi crkovali tudi ostali elementi.
Koliko stane čas ko je stručnica v okvari je pa stvar debat.

Torej moj predlog je predelava na kaj bolj modernega.

Če pa vstrajaš v menjavi samo časovnega releja so pa modernejše izvedbe: https://www.elkoep.com/room-energy-saving-relay--crm-101uni ali podobno.
Nazaj na vrh
Iztok_S
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2025 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krmiljneje je načeloma zelo enostavno in ni potrebe po PLCju vsaj dokler delujejo originalni kontaktorji.
Kot sem opisal sem izbral Schrackov časovni rele ZR5MF011.

Problem je samo v opisu kako je deloval originalni časovni rele, da ne izgubljam časa na terenu in vse pripravim že doma, ker moram izdelati priključke saj so v stroju vse žice trde, predebele in prekratke za prevezavo direktno na nov časovni rele.
Nazaj na vrh
Iztok_S
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2025 8:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še rezime.
Ob pritisku na črno tipko se je zagnal motor stružnice. V tisem trenutku je časovni rele dobil napajanje in po 6 sekundah razprl kontakt. Brez tega časovnega releja stroj ni startal. Nov časovni rele in sponke sem pritrdil na letev tako, da je bilo možno na stroju enostavno zvezati.
Ker mi je šlo dobro od rok sem nato pogledal in popravil še eno malo manjšo stružnico. Na tej pa sem našel 8 napak, jih odpravil po vrsti in po cca 20 minutah je stroj že lepo deloval.

Da je popravilo postalo nemogoče za nekoga z osnovnim znanjem so zaslužni stručkoti, ki so uspeli še tisto kar je delovalo pokvariti.
- na stenski priključni omarici je imela ena faza skurjeno varovalko
- v glavnem stikalu na stenski omarici je imela druga faza dovodno žico vstavljeno mimo luknje in bila zategnjena !??
- v stroju so imele 4 žice zelo slab kontakt. Sponke niso bile zategnjene
- skurjena varovalka 10A na izhodu 24V transformatoja
- v podnožju varovalke 6A je bil keramični vložek v katerem je bil naležni kontakt močno korodiran
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2025 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo za vztrajno, marljivo, natančno, skrbno, organizirano... opravljeno delo.
tlogar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Aktiv.: 2.05

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2025 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko še kakšno sliko končnega dela?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zgodovina merilne tehnike slovenske proizvodnje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni