www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

pravilna vezava varovalke
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elektrolit
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Feb 2021 21:06
Aktiv.: 3.57
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2025 10:24 pm    Naslov sporočila:  pravilna vezava varovalke Odgovori s citatom

Danes sem želel dokončati povezave v električni omarici in naletel na eno zanimivo vprašanje.

Ali je pomembno, kje je priključen električni dovod in kje odvod na avtomatski varovalki?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2025 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dovod je od zgoraj. Odvod je spodaj. Prav tako so zbiralke na vrhu.
Nazaj na vrh
mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2025 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi rekel ravno obratno..sepravi vsak po svoje
So pa varovalke narejene tako, da ni pomembno.
Nazaj na vrh
elektrolit
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2025 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super, potem bi pravilno začel. Smile

Malce sem iskal zglede po internetu in našel resnično zmeraj svoj primer vezave.

Ali je vzrok kakšen standard ali zgradba varovalke (notranja mehanska zgradba)?
Nazaj na vrh
elektrolit
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2025 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mateik je napisal/a:
... So pa varovalke narejene tako, da ni pomembno.

Dobra novica, kot cevne varovalke.
Nazaj na vrh
s53al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Aktiv.: 6.29
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2025 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nebom našteval za koga smo delali, so pa "picajzli". Dovod je bil zgoraj.
Lovro7
Član
Član

Pridružen-a: Pet 06 Sep 2024 18:31
Aktiv.: 2.87

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2025 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse omare, ki sem jih odprl so imele dovod od spodaj. Tudi v večjem podjetju, kjer sem imel PUD.

Varovalke imajo spodaj luknjo za zbiralko, kar pomeni da je dovod spodaj.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.14

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 19, 2025 12:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno je od tega, katere izbereš. V katalogih je ponavadi navedeno kaj in kako.
Nazaj na vrh
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 19, 2025 7:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po ceveh, ki pridejo v omaro z vrha, ti zna v omarico priti voda (kakšna cev je prav gotovo speljana na hladno podstreho).
Če je zbiralka s spodnje strani varovalk,...potem ti v njej zastaja voda.
Sem že doživel medfazni kratek stik prav zaradi tega...
Nazaj na vrh
tlogar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Aktiv.: 2.05

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 19, 2025 8:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lovro7 je napisal/a:
Vse omare, ki sem jih odprl so imele dovod od spodaj. Tudi v večjem podjetju, kjer sem imel PUD.

Varovalke imajo spodaj luknjo za zbiralko, kar pomeni da je dovod spodaj.

Luknje za zbiralko so zgoraj in spodaj. Varovalke, ki jih mi uporabljamo, imajo možnost montaže zbiralke z obeh strani. Lahko poveš katere imajo samo na eni strani?
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 19, 2025 8:25 am    Naslov sporočila:  Re: pravilna vezava varovalke Odgovori s citatom

elektrolit je napisal/a:
... na avtomatski varovalki?

inštalacijski odklopnik Exclamation

Glede na sheme, enopolne sheme, so risane tako, da je odvod spodaj, torej...
Dodatno, kot je napisal poule, morebiten pojav kondenza, res lahko naredi problem, ampak to je že druga zgodba, nepravilna izvedba razvoda po ceveh, treba je problematične cevi zatesniti, potem nič več ne priteče dol, preverjeno.

Še en primer načrta inštalacij, najdeno na internetu
https://www.elektro-gorenjska.si/uploads/files_old/pdf/2020_05_15_Ukanc_ELE_PZI_Celota_skrajan.pdf

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
elektrolit
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 19, 2025 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za opozorilo - se kar ne morem navaditi... inštalacijski odklopnik.

Sem preveril v dokumentaciji za kupljene inštalacijske odklopnike.

Omogočajo priklop dovoda zgoraj ali spodaj.
Nazaj na vrh
mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.50

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 20, 2025 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s53al je napisal/a:
Nebom našteval za koga smo delali, so pa "picajzli". Dovod je bil zgoraj.

Če je "picajzl" z osebno kaprico in "svojepravom" še ne pomeni, da je tako prav.

Najlažje vzeti navodila odklopnika:
ETIMAT 6 1p B16

Prva slika je dovod spodaj - standarizirana montaža

Nižje v specifikacijah:
Supply possibility top or bottom

Kot je VJ omenil, montaža dovoda zgoraj zaradi morebitne vode, je enako kot, če bi trdil da vtičnica ne sme biti montirana pod višino 2m zaradi morebitne poplave...
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 20, 2025 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Standarda, ki bi nedvoumno določal, kje naj bo dovod, še nisem videl.
Proizvajalec navaja, da je vseeno kje je dovod.

Praktični razlogi za eno ali drugo izvedbo seveda obstajajo.
Naj omenim, da v primeru zbiralke zgoraj, ne moreš zamenjat enega odklopnika, brez da bi odstranil zbiralko, medtem ko to lahko storiš, če je zbiralka spodaj.

Zakaj bi menjal odklopnik? zaradi okvare, zaradi prerazporeditve le teh, zaradi menjave z drugačno vrsto (B, C, D), zaradi menjave za drugo amperažo, ...

Za odstranitev zbiralke je potrebno odšravfat celo vrsto... in potem zašravfat nazaj. Ko to narediš X krat, in vsakič malo pretegneš vijak, bodo navoji kmalu uničeni... potem pa zamenjaš celo vrsto odklopnikov.

Zdaj je pa spet dilema, ali imeti logično glede na shemo ali praktično zaradi zbiralke Think

V primeru kondenza ni problem samo to, da se lahko nabere v zbiralki, tudi odklopniki niso vodotesni in jim voda, vlaga, vsekakor ne koristi, zato je bolj pomembno, da se dela na preprečevanju nastajanja kondenza.

.

Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 24, 2025 12:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za izmenične tokokroge je popolnoma vseeno, za enosmerne pa zelo pomembno. Pa ne zgoraj/spodaj, temveč na kateri priključek.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 1 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni