www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PIR senzor + stikalo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ertzuislo
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2025 11:40
Aktiv.: 10.72

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2025 2:03 pm    Naslov sporočila:  PIR senzor + stikalo Odgovori s citatom

Zdravo vsem!
Pred hišo imam luč, ki se prižiga s pomočjo senzorja (brez stikala). Lokacija ni optimalna, ker včasih prideš že na pol stopnic, ko se luč prižge.
Ideja je, da bi preko stikala tja pripeljal še eno žico s fazo. Potem bi po potrebi lahko to luč prižgal tudi s stikalom.
Lahko to rdečo žico prerežem in dodam zraven še fazo s stikala, da se bo led transformator napajal preko senzorja ali preko stikala? Ali se bo s senzorjem kaj zgodilo? Senzor je MR - HW06A-2.
Hvala. LP.

image0.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  212 KB
 Pogledana:  16 krat

image0.jpeg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dgrude
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44
Aktiv.: 1.01
Kraj: Velike Lašče

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2025 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko, ampak pazi da bo ista faza, drugače bo kabum Smile
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2025 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Absolutno mora biti iz iste faze in ne samo to, da bo pravilno, mora biti iz istega tokokroga, torej iz iste varovalke oziroma inštalacijskega odklopnika.
Vzameš fazo iz napajalnega vhoda PIR, jo pelješ na stikalo in iz stikala nazaj na izhod PIR, to bo pravilna izvedba dodatnega stikala.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 2.80

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2025 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prilagam nekaj vezav. Bistvo je, da faza ne pride na sponko L1 senzorja.

vezava stikal in senzorja.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  vezava stikal in senzorja.pdf
 Velikost datoteke:  24.73 KB
 Downloadano:  40 krat

Nazaj na vrh
Ertzuislo
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2025 6:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dgrude, v.j.; da, L bo iz iste faze / istega odklopnika

kvarkel: žal ne uspem odpreti priponke; ampak stikalo sem imel namen vezati ravno med L in L1;

se opravičujem za skico, ampak upam, da je vseeno jasno:
na isto fazo iz katere se že zdaj napaja luč (senzor => adapter => led luč) bi dodal eno žico in jo prek stikala priključil na žico (L) med senzorjem in transformatorjem.

LP in hvala za pomoč.

image1.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  383.19 KB
 Pogledana:  0 krat

image1.jpeg

image0.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  987.88 KB
 Pogledana:  4 krat

image0.jpeg

Nazaj na vrh
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2025 8:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam imam zvezano ravno tako. Moj senzor ima sicer relejski izhod.
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2025 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolj enostavno bi bilo prekinit napajanje senzorja. Rjava žica na prvi sliki.
Na to mesto bi vezal NC tipko.
S tipko prekineš napajanje in, ko jo spustiš senzor prižge luč.
Na ta način ne moreš pozabit senzorja izklopljenega.
Senzor vedno deluje, luč vseeno lahko kadarkoli prižgeš s tipko, ki je izven dosega. Whistle
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 2.80

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2025 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ertzuislo je napisal/a:
kvarkel: žal ne uspem odpreti priponke; ampak stikalo sem imel namen vezati ravno med L in L1;

Če ne moreš odpreti priponke, ti bom opisal s predpostavko, da ti ne gre za splošni izklop (kar sicer narediš z inštalacijskim odklopnikom).
Za mojo shemo potrebuješ menjalno stikalo, ki ga povežeš tako:
- na kontakt P ali puščica oz. skupni kontakt pripelješ fazni priključek luči,
- fazo od varovalke, pripelješ na kontakt recimo 1 (vseeno, lahko tudi nakontakt 2) in na sponko L senzorja.
- kontakt 2 (ali pa 1, odvisno od zgornje variante) stikala povežeš na L1 sponko senzorja.
- nulo pripelješ na N sponko senzorja in na luč.
S preklopom menjalnega stikala prižgeš enkrat luč direktno, drugič preko senzorja.
Poanta te vezave je v tem, da PIR senzorji nimajo relejskega preklopa ampak preko elektronike in direktna faza na L1 lahko povzroči okvaro senzorja ali pa vsaj ne bo deloval.
Upam, da je razumljivo.
Nazaj na vrh
Ertzuislo
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2025 7:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kvarkel: hvala; zdaj sem uspel odpreti datoteko - če si na forumu manj kot 3 dni, se ti ne odpirajo datoteke... Shame on you
tudi po opisu sem si predstavljal 1. varianto.
2. in 3. se mi za moj primer ne zdita OK; ker trenutno je senzor vedno pod napetostjo.

torej nulo poleg N na senzorju povežem še direktno na luč in potem povezavo N1 (senzor) in luč lahko umaknem?

hvala še enkrat. LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni