|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tomzzi Član

Pridružen-a: Sob 23 Jun 2012 11:00 Prispevkov: 32 Aktiv.: 0.20 Kraj: Bela k.
|
Objavljeno: Čet Maj 29, 2025 10:05 pm Naslov sporočila: Kopalniški ventilator |
|
|
Doma so naročili nov kopalniški ventilator.
Iz stene sta dve žici. Jasno faza in nula.
Star ventilator ima priklop samo faze in nule. Je brez timerja.
Nov je pač naročen po pomoti s timerjem.
Ima priklop treh žic.
Ena je faza, nula... Tretja (rdeča) je verjetno za timer.
A lahko spojim rjavo in rdečo in tako onemogočim timer in priklopim obe na fazo ali ne?
Je varno ali naj raje zamenjajo za klasično varianto brez timerja?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.94 MB |
Pogledana: |
55 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Pet Maj 30, 2025 6:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 255 Aktiv.: 2.05
|
Objavljeno: Pet Maj 30, 2025 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko kdo priporoči kakšen ventilator s timerjem, da je dober in ne preveč glasen? Sem ravno v času nakupa le-tega. Hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomzzi Član

Pridružen-a: Sob 23 Jun 2012 11:00 Prispevkov: 32 Aktiv.: 0.20 Kraj: Bela k.
|
Objavljeno: Pet Maj 30, 2025 4:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala!
Saj verjetno lahko kar celo vezje vržem ven a ne?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2025 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako je, vezje lahko odstraniš in tisti dve žici iz motorja povežeš na N in L. Zagotovo obstaja verzija enakega ventilatorja, ki timerja nima, je brez vezja, tako da z odstranitvijo narediš to verzijo.
Glasnost ventilatorja zmanjšaš z znižanjem vrtljajev... z znižanjem napetosti deluje dobro, vendar s tem opazno zmanjšaš moč, posledično vrtljaji nihajo ob močnejših vetrovih, ki vplivajo na ventilator.
Kako znižati napetost? lahko kar s preduporom, ki ga daš na ustrezne nosilce kar v cev, da piha po njem, ker je kar nekaj W gretja.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ivor Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 19:49 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.01
|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2025 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Kako znižati napetost? lahko kar s preduporom |
Lahko tudi s serijskim kondenzatorjem za izmenično napetost, ustrezne kapacitivnosti, 275V~, tipa X2. V tem primeru ni toplotnih izgub.
_________________ Mirno spim na lovorikah že 17 let.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2025 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res je, kondenzator se ne greje in prav tako lahko primerno zmanjša efektivno moč ventilatorja in s tem zniža vrtljaje.
Če kondenzator ni ustrezen, so lahko napetostne konice višje od običajne napajalne napetosti direktnega priklopa, tako da pazljivo, slabo narejeni motorčki lahko crknejo.
Enkrat mi nekaj ni bilo všeč, so se pojavili dvomi in sem delal meritve z osciloskopom.
Z uporom bo to še vedno induktivni porabnik z nekaj ohmskimi lastnostmi, pri kondenzatorju se ob pravi vrednosti lahko popolnoma kompenzira.
Kaj je bolje? če je možnost montaže upora v kanal jaz navijam za predupor, če ni te možnosti pa kar kondenzator pod pokrov ventilatorja kjer je dovolj prostora, bo delalo dokler nekaj ne crkne.
Preverjeno delata obe metodi, sem preizkusil oboje in pri obeh veter malo zavira ventilator ko pritisne zračni tlak v kontra, nič ni narobe, se pa sliši, je zanimivo.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 589 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 02, 2025 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz navijam pa za zaporedno vezavo diode.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shar Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15 Prispevkov: 149 Aktiv.: 1.31
|
Objavljeno: Pon Jun 02, 2025 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
@jozkoc
V teh ventilatorjih so praviloma motorčki z zasenčenimi poli.
Z zaporedno vezavo diode torej ne bo šlo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Pon Jun 02, 2025 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
shar je napisal/a: |
@jozkoc
Z zaporedno vezavo diode torej ne bo šlo. |
Tole pa tudi mene zanima. Če se kaj spznam na elektroniko, dioda pomeni polvalno usmerjanje, asinhronski motor pa je namenjen izmenični napetosti.
Ne provociram ampak samo sprašujem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pon Jun 02, 2025 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
jozkoc je napisal/a: |
Jaz navijam pa za zaporedno vezavo diode.  |
Trgovci tudi ...
shar je napisal/a: |
Z zaporedno vezavo diode torej ne bo šlo. |
Seveda ne, ker bodo dimni signali
.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2025 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, lahko ugibamo kakšen motorček je v ventilatorju, ampak če bi kockal bi bil asinhronski ali z zasenčenimi poli moja zadnja izbira.
Glede na "timer" vezje ki je poleg bi se prvo odločil za navaden enosmerni s krtačkami za rotorsko navitje in stator dva permanentna magneta, na drugo mesto bi dal pa sinhroni, s krtačkami za rotor in statorskim navitjem.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2025 1:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, lahko ugibamo kakšen motorček je v ventilatorju, ampak če bi kockal bi bil asinhronski ali z zasenčenimi poli moja zadnja izbira. |
Ne rabiš nič ugibat... in ne pozabi, da mi ne ugibamo, ampak vemo in ne kockamo, vedno raziščemo vsa dejstva
Glede na "timer" vezje ki je poleg bi se prvo odločil za navaden enosmerni s krtačkami za rotorsko navitje in stator dva permanentna magneta, na drugo mesto bi dal pa sinhroni, s krtačkami za rotor in statorskim navitjem. |
Vezje poleg NE določa vrste motorčka, ker je preklopni element v vezju večinoma rele ali triak, v tem primeru slednji (triak) ker je manjši, cenejši in preprosto ustreza.
Dodano vezje ni nič drugega kot nekakšen časovni rele...
Ventilator za prezračevanje je cenen izdelek za široko potrošnjo, tako da ni treba nobenega ugibanja, ampak samo preprosta logika, kaj je najbolj enostavno in kaj je najcenejše... in NE niti kondenzatorja ne dajo zraven, ker je izvedba z zasenčenim polom cenejša in bolj enostavna kot navitje s pomožno fazo in kondenzatorjem, da krtačk sploh ne omenjam, neprimerljivo dražje.
.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2025 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi ki znamo razmišljati izven ustaljenih okvirjev pa vemo da ni nujno da se uporabi za preklop rele ali triak.
Časovno vezje potrebuje enosmerno napetost, torej za gretzovim mostičem lahko uporabiš visokonapetostni mosfet ki vklopi / izklopi krtačni elektromotorček, za katerega pa tudi ni rečeno da je dražji, saj je za isto moč manjši in zato lažji od izvedbe z zasenčenim polom, zato se pri izdelavi porabi manj materiala in je zaradi tega lahko celo cenejši.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2025 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, vezje samo res uporablja DC napajanje, namesto HV MOSFET je lahko tudi IGBT, če že mora biti tranzistor in ne samo to, s pravo vezavo je namesto triaka lahko tudi tranzistor za vklop AC motorčka.
Krtačni motorčki so res manjši za enako moč, zato imajo tudi višje vrtljaje, neprimerne za ventilator.
Pri sodobnem prezračevanju se uporabljajo tudi BLDC motorji za ventilatorje, ker se regulira pretok zraka, omejuje glasnost, ...
Tudi asinhronski in sinhronski se uporabljajo, za krmiljenje pa primeren inverter.
Navadni kopalniški ventilatorji pa v količini najmanj 99% vsi z zasenčenim polom, ki je lažji in bolj enostaven za izdelavo kot "krtačni", predvsem pa je njegova življenska doba daljša, ni obrabe krtačk, kolektorja, je tišji, ...
Toliko o razmišljanju izven ustaljenih okvirjev ...
Vse je odvisno od namena in cene.
.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni