www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč pri BMS vezju

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tesla000
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 03 Jul 2021 23:44
Aktiv.: 0.12
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2025 10:27 pm    Naslov sporočila: icon_question Pomoč pri BMS vezju Odgovori s citatom

Zdravo,

dizajniral sem en prenosni polnilec, ki ima vgrajen tudi BMS sistem za zaščito in uravnavanje baterij.

Uporabil sem čip BM3451.
Celotno vezje sem dizajniral tako kot piše v podatkovnem listu, ko pa sem prejel vezja in testiral sem ugotovil, da ne deluje.

Najprej sem preveril, da so vse povezave dobre in pravilne napetosti (baterija je 5S konfiguracija), in ugotovil, da je samo mosfet za polnjenje vžgan ampak ta drugi za praznjenje pa ne.

Nato sem primerjal sheme na internetu, ki uporabljajo ta čip z mojo in ugotovil, da je skoraj vse isto razen zanemarljivih razlik v vrednosti komponentov.
In na koncu sem naročil še bms vezja s tem čipom z aliexpressa in ugotovil da tam deluje vse čeprav je vezje isto kot moje.
Sem poskusil tudi spremeniti vrednosti komponentov kot je na mojem vezju in je še vedno delovalo.

S tem problemom se ubadam že več kot pol leta in ne morem ugotovit, kaj je narobe.

Zato bi res cenil če mi lahko kdo da še kakšen napotek kje bi lahko bil problem s tem vezjem ali če opazite kakšno napako.

V priponki je slika sheme mojega vezja, shema iz datasheeta in shema iz interneta ter podatkovni list čipa.

Lp.

Screenshot_20250603_221540.png
 Opis:
Shema mojega vezja
 Velikost datoteke:  96.57 KB
 Pogledana:  23 krat

Screenshot_20250603_221540.png

BMS_Example.png
 Opis:
Shema vezja z interneta
 Velikost datoteke:  91.73 KB
 Pogledana:  19 krat

BMS_Example.png

BMS.png
 Opis:
Aliexpress bms vezje ki deluje
 Velikost datoteke:  674.12 KB
 Pogledana:  11 krat

BMS.png

BM3451-BYDMicroelectronics.pdf
 Opis:
Podatkovni list

Download
 Ime datoteke:  BM3451-BYDMicroelectronics.pdf
 Velikost datoteke:  803.01 KB
 Downloadano:  2 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2025 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa si ga prebudil - dal na izhod polnilec oz. kar kratko sklenil P-/B-?
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 04, 2025 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dal še ostro fotko tvojega vezja, obe strani.
tesla000
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 04, 2025 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Pa si ga prebudil - dal na izhod polnilec oz. kar kratko sklenil P-/B-?

Sem tudi probal in se ne prebudi.

Tudi na BMSu z aliexpressa se je izhod takoj vžgal brez da bi rabil kaj ročno sprožit
Nazaj na vrh
tesla000
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 04, 2025 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še slika mojega vezja, upam da se vidi v redu

Moram še omenit da sem poskusil VM pin, ki zaznava breme ali polnilec, preklopit iz GND od vezja na BAT- in opazil, da se mosfeti vžgejo za nekaj milisekund in potem izklopijo, kot da zaznava neko napako.
Najprej sem mislil da je to zaradi inrush toka zato sem dal en serijski upor ampak ni pomagalo, napetosti baterije so tudi v redu, vrednosti termistorja so normalne.

Zato je pomoje problem nekje v zvezi s VM pinom

In če bypassam BMS ostalo vezje dela normalno, ni nobenega kratkega stika.

Poskusil sem tudi premaknit čip z mojega vezja na BMS vezje z aliexpressa in tam je delovalo vse, potem zgleda da je nek hardware problem v vezju.

Screenshot_20250604_0909571.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  198.4 KB
 Pogledana:  18 krat

Screenshot_20250604_0909571.png

Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 04, 2025 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Dal še ostro fotko tvojega vezja, obe strani.

S tem sem mislil na konkretno vezje/tiskanino/pcb, da se vidijo elementi, spajke itd.
Obe strani.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2025 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

R20 (drive za DSHG) fet si povečal na 2k - to po mojem ne bo ok. V original dizajnu imaš 1k, pa je samo en mosfet tam, ti imaš 3 in verjetno večje. Bi moral zmanjšati, ne povečati upor v tem primeru. Probaj s par 100 ohm.

LP, g

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni