|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tesla000 Neznanec

Pridružen-a: Sob 03 Jul 2021 23:44 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.12 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2025 10:27 pm Naslov sporočila: Pomoč pri BMS vezju |
|
|
Zdravo,
dizajniral sem en prenosni polnilec, ki ima vgrajen tudi BMS sistem za zaščito in uravnavanje baterij.
Uporabil sem čip BM3451.
Celotno vezje sem dizajniral tako kot piše v podatkovnem listu, ko pa sem prejel vezja in testiral sem ugotovil, da ne deluje.
Najprej sem preveril, da so vse povezave dobre in pravilne napetosti (baterija je 5S konfiguracija), in ugotovil, da je samo mosfet za polnjenje vžgan ampak ta drugi za praznjenje pa ne.
Nato sem primerjal sheme na internetu, ki uporabljajo ta čip z mojo in ugotovil, da je skoraj vse isto razen zanemarljivih razlik v vrednosti komponentov.
In na koncu sem naročil še bms vezja s tem čipom z aliexpressa in ugotovil da tam deluje vse čeprav je vezje isto kot moje.
Sem poskusil tudi spremeniti vrednosti komponentov kot je na mojem vezju in je še vedno delovalo.
S tem problemom se ubadam že več kot pol leta in ne morem ugotovit, kaj je narobe.
Zato bi res cenil če mi lahko kdo da še kakšen napotek kje bi lahko bil problem s tem vezjem ali če opazite kakšno napako.
V priponki je slika sheme mojega vezja, shema iz datasheeta in shema iz interneta ter podatkovni list čipa.
Lp.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
96.57 KB |
Pogledana: |
23 krat |

|
|
91.73 KB |
19 krat |

|
Aliexpress bms vezje ki deluje |
|
674.12 KB |
11 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
BM3451-BYDMicroelectronics.pdf |
803.01 KB |
Downloadano: |
2 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5528 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2025 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa si ga prebudil - dal na izhod polnilec oz. kar kratko sklenil P-/B-?
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2025 12:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Dal še ostro fotko tvojega vezja, obe strani.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla000 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2025 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Pa si ga prebudil - dal na izhod polnilec oz. kar kratko sklenil P-/B-? |
Sem tudi probal in se ne prebudi.
Tudi na BMSu z aliexpressa se je izhod takoj vžgal brez da bi rabil kaj ročno sprožit
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla000 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2025 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Še slika mojega vezja, upam da se vidi v redu
Moram še omenit da sem poskusil VM pin, ki zaznava breme ali polnilec, preklopit iz GND od vezja na BAT- in opazil, da se mosfeti vžgejo za nekaj milisekund in potem izklopijo, kot da zaznava neko napako.
Najprej sem mislil da je to zaradi inrush toka zato sem dal en serijski upor ampak ni pomagalo, napetosti baterije so tudi v redu, vrednosti termistorja so normalne.
Zato je pomoje problem nekje v zvezi s VM pinom
In če bypassam BMS ostalo vezje dela normalno, ni nobenega kratkega stika.
Poskusil sem tudi premaknit čip z mojega vezja na BMS vezje z aliexpressa in tam je delovalo vse, potem zgleda da je nek hardware problem v vezju.
|
198.4 KB |
18 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2025 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
DusanK je napisal/a: |
Dal še ostro fotko tvojega vezja, obe strani. |
S tem sem mislil na konkretno vezje/tiskanino/pcb, da se vidijo elementi, spajke itd.
Obe strani.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5528 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2025 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
R20 (drive za DSHG) fet si povečal na 2k - to po mojem ne bo ok. V original dizajnu imaš 1k, pa je samo en mosfet tam, ti imaš 3 in verjetno večje. Bi moral zmanjšati, ne povečati upor v tem primeru. Probaj s par 100 ohm.
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni