|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
elektronik84 Član

Pridružen-a: Pet 07 Jan 2005 18:28 Prispevkov: 236 Aktiv.: 1.00
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 3:40 pm Naslov sporočila: Jedkalna naprava! |
|
|
Pozdrav!
Izdelujem si jedkalno napravo takega tipa kot jo lahko vidite na spodnji sliki.
S to jedkalno napravo sem že delal, par let nazaj v šoli in sem bil z njo zelo zadovoljen, saj stvar zelo dobro deluje. Sedaj pa bi tako napravo naredil tudi sam doma imam skoraj ze vse potrebne elemente za sestavo. Naletel sem pa na naslednjo težavo katere kemikalije uporabiti pri tej napravi, da deluje oziroma katero mešanco naliti vanjo, da bo delovala. Jaz niti približno več ne vem kaj smo takrat uporabljali v šoli:
Lep pozdrav!!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
23.53 KB |
Pogledana: |
51 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ugotovil, da bi mi prav prišlo nekaj takega pri postopku z železovim kloridom. Če imaš tudi grelec, potem je to prava stvar za železov klorid. HCl se sam po sebi segreva, tako da te mešanice ni treba greti, kvečjemu hladiti....
Zanima me kako si naredil spoje, silikon?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če mislite kupovati akvarijski grelec, vzemite močnejšega! Jaz sem mislil, da bo za tistega pol litra raztopine čisto dovolj najšibkejši (mislim da 15W), pa je problem, da traja celo večnost, da se segreje...
Boljša metoda je, da na štedilniku segreješ vodo, jo daš v en večji škaf, vanj pa potopiš banjico, v kateri jedkaš. Če dodaš še podpihovanje zraka, si na konju!
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje izkušnje: Slabe.
1. Ne vem iz kakšnega materiala je bila banjica narejena. Mislim, da pleksi.
V glavnem železov klorid zahteva višjo temperaturo ~50oC če se ne motim, in takšna temperatura je na službeni napravici lepo upognila stranice, tako da je zadeva ratala ko en sod.
2. Zadevo je bilo praktično nemogoče izprazniti tako da nebi kje polival okoli kisline, ker so napoto vogalniki kamor so vstavljene cevke za zrak, termometer in grelec.
3. Akvarijski grelec rad poči, če ni skoraj 100% potopljen v tekočino, kar pomeni, da moraš v kadico naliti skoraj 2l kisline tudi če delaš mikro ploščico.
4. Perforirana cevka položena na dnu kadice za spuščanje mehurčkov se z uporabo železovega klorida zamaši
--------------------------------------
Sam sem jedkal z vsemi mogočimi kislinami. Od železovega klorida do HCl + H2O2 in finih kristalov, ki jih prodaja Conrad. Če jedkaš z Železovim kloridom in finimi kristali rabiš grelec.
Zaenkrat ostajam pri HCl in H2O2 in navadni pvc banjici.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa že ne delaš kaj finega...
Moje izkušnje s kislino so bolj slabe. Če želiš na hitro, vse razžre, drugače pa traja celo večnost. Pri železovem kloridu pa mi zjedka vezje z 10mils povezavami brez problemov v 10 minutah.
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
baresi Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14 Prispevkov: 667 Aktiv.: 2.82 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat ostajam pri HCl in H2O2 in navadni pvc banjici.
To je zakon, ostalo so izkušnje.
_________________ lp
baresi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz ostajam pri HCl in H2O2, in mi ni problem tudi vezic z 10mil in 10mil presledki naredit.
Kot pravi baresi "To je zakon, ostalo so izkušnje."
_________________ slemi.info - en
slemi.si - slo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik84 Član

Pridružen-a: Pet 07 Jan 2005 18:28 Prispevkov: 236 Aktiv.: 1.00
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav!
Ok, naj najprej nakratko malo komentiram vaše odgovore:
- Imam tudi močnejši akvariski grelnik prej sem ga uporabljal za gretje vode v kar velikem akvariju.
- Pleksi steklo tukaj ne pride v poštev, jaz bom uporabil navadno debelejše steklo, za izdelavo akvarijov.
- Ta način jedkanja je res malo počasnejši samo meni osebno je boljši kot navadni.
- Imam tudi majhen kompresorček, ki bo v jedkalno posodo stalno vpohoval zrak.
- Glede spojev pa še nisem čisto prepričan kateri silikon naj kupim, verjetno sem bim odločil za malo dražjo varjanto in kupil kit, ki se uporablja za lepljenje stekelj v avte, to je kit ki je res super do sedaj sem zalepil ze kar nekaj stvari in povem vam da se silikon skrije v kakšnit takih ekstermih zadevah:
- andrejj povezava, ki si jo pripel se mi zdi super, dal si mi novo idejo. Hvala!
- Če vas prav razumem bi moral uporabljati železiv klorid??? V kakšni raztopini??
Lep pozdrav!!!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Material za pripravo raztopine zelezovega klorida prodajajo trgovine za elektroniko (npr. Conrad). Zraven pridejo navodila za pripravo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
V primeru uporabe kisline, ki je nekoliko bolj jedka me zanima kako rešiti problem hlapov. Če bi se dalo to dobro rešiti, potem sploh nebi bilo potrebno pratakanje kisline nazaj v steklenice.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem naredil to nekaj casa nazaj. Ne morem pa reci kako se obnese, ker je nisem se uporabil Zdaj te dni bom moral nekaj zjedkat pa bom lahko povedal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KRAPman Član

Pridružen-a: Sre 23 Nov 2005 14:35 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 1:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer ne vem kakšno točno je akvarijsko steklo (iz česa sestavljeno), ampak če misliš v posodi mešati tudi z HCl kislino boljše da na steklo kar pozabiš, saj ga kislina razžira.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm.. Sem odšel prav v omarico pogledat. A original steklenka z HCl, ki jo imam že vsaj 10 let je še vedno cela ! Ni sicer polna, a za to dejstvo ni krivo puščanje ampak jaz !
Je pa res, da je steklenka že v startu bila namenjena za hranjene kisline in to zelo čiste - laboratorijske.
Ne vem sicer kako pri tebi, a jaz v steklo, kar se tiče HCl popolnoma zaupam.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem cakal, da bo kdo drugi to napisal pred mano. Res nevem, ce je temu res tako, kaj potem pocnejo v laboratorijih z vsem tistim steklom.
Zdaj ta verzija jedkalnice je debela 2 cm - na sliki je noter nalite 3 deci vode. Ce bi oziroma ko bom se enkrat delal to, bi naredil stvar iz pleksija, ker je lazji za obdelavo in bolj tanko, samo malo bi moral kompenzirat glede tega koliko mesanice das noter in kako hitro bi se zasitila. Vitroplast je razmeroma tanek, tako da bi lahko dal debelino akvarija kakih 5 mm in ce naredis se recimo 20 cm siroko in 15 cm visoko, ter vlivas do 10 cm, da ne skropi pride ravno deci mesanice. Tako da stvar je precej uporabna za jedkanje tudi vecjih vezij z malo kisline. Pa tudi bolj okoljsko osvesceni bi se bolje pocutili, ce bi morali zlivati samo deci v kanal namesto obicajnega pol litra.
S tem se resi tudi problem hlapov, ker ni treba hraniti mesanice.
Nazadnje urejal/a stoki Čet Avg 10, 2006 9:08 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni