|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 508 Aktiv.: 4.52 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Čet Jul 03, 2025 10:24 pm Naslov sporočila: Nepojasnjeno ugašanje računalnika, slaba baterija in BIOS |
|
|
Prenosnik HP 8760W mi je nenadoma pričel ugašat brez kakšnega posebnega razloga. Seveda sem najprej posumil na prah v hladilnem sistemu notesnika. Vse sem spihal in očistil. Napaka se je ponovila po desetih minutah delovanja.
Nato sem zamenjal še CMOS baterijo, ker sem pred nekaj dnevi ob startu videl, da se je PC brez kakšnega posebnega razloga zagnal na varen način. Pomislil, sem da bi lahko bilo kaj z BIOSOM oziroma nastavitvami v povezavi z baterijo.
Vse lepo in prav vendar se je tudi po menjavi baterije ugašanje nadaljevalo. S programom https://openhardwaremonitor.org/ sem videl, da so temperature normalne še posebej, ker sem pred tem še enkrat razdrl notesnik in na CPU ter grafiko namazal novo termo pasto.
Rešitev se je skrivala v nastavitvah BIOSa. Vstopil sem v BIOS potrdil nekaj nastavitev in nato šel iz nastavitev s predhodnim shranjevanjem. Ugotovil sem, da se parametri nastavitev nastavijo po defaultu v kolikor je BIOS zaznal napako na samo enem od registrov, čeprav nikjer v nastavitvah nisem opazil nič sumljivega. Ko so se v cmos na novo vpisali vsi parametri se je tudi nepojasnjeno ugašanje prenehalo.
Ponavadi bi človek pomislil na resnejšo napako in tak PC bi dosti uporabnikov kar odpisalo. Mojo izkušnjo sem zapisal, če se tudi komu od vas kaj podobnega primeri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2025 6:43 am Naslov sporočila: |
|
|
fajn je če prej spraviš BIOS parametre recimo za asus , ker lahhko zelo hitro kakšnega pozabiš,
https://www.asus.com/support/faq/1046388/ _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 508 Aktiv.: 4.52 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2025 8:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Kdaj prej?
Ko so se začele težave je že bilo prepozno.
Še dobro, da se vsi ostali parametri katerih nisem SPREMINJAL avtomatsko naložili- prepisali po defaultu! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Jul 04, 2025 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
ob prvi instalaciji MB ko imaš parametre nastavljene ( zagon , hlajenje , _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni