|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bferlic Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 17:28 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42 Kraj: Brezula, Rače
|
Objavljeno: Čet Nov 02, 2006 12:22 pm Naslov sporočila: RAM kontroler |
|
|
Zdravo
Rad bi naredil en preprost SDRAM kontroler za zajemanje podatkov iz AD pretvornika pri 10MHz. Ker je PIC mikrokontroler prepocasen, bi uporabil CPLD ali FPGA. Vse skupaj bi delovalo kot fifo. A je to mozno narediti z XC9572XL? Do sedaj nisem delal se z nobeno programabilno logiko in ne bi rad studiral mesec dni CPLD in potem ugotovil, da to ni to, kar potrebujem. Hvala
LP Bostjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Nov 02, 2006 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na forumu OpenCores ti bodo najbrz znali povsem natancno odgovoriti, saj imajo na voljo opensource core ravno za tvoj namen (SDRAM kontroler). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Nov 02, 2006 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
XC9572XL, ima premalo celic za tvoje namene. Je pa zelo primeren za kake manjše projekte. Predvsem se na njemu da krasno naučiti kakega od jezikov za "pisanje hardware" kot so VHDL, Verilog ali starejši abel.
Narejeno imam testno ploščico v te namene, če te zanima lahko dobiš filme. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 02, 2006 4:18 pm Naslov sporočila: Re: RAM kontroler |
|
|
bferlic je napisal/a: |
Rad bi naredil en preprost SDRAM kontroler za zajemanje podatkov iz AD pretvornika pri 10MHz. Ker je PIC mikrokontroler prepocasen, bi uporabil CPLD ali FPGA. Vse skupaj bi delovalo kot fifo. A je to mozno narediti z XC9572XL? Do sedaj nisem delal se z nobeno programabilno logiko in ne bi rad studiral mesec dni CPLD in potem ugotovil, da to ni to, kar potrebujem. Hvala |
Heh, tole ne bo ravno preprosto..
Na tvojem mestu bi vzel XILINX Spartan-3E XC3S250E-4PQ208C.
Zadeva zna krmiliti DDR RAMe tja do 200Mhz. .
Priporočam ti 10 bitini dual ADC Analog Devices AD9216 gre do 100Mhz z malo sreče dobiš zastonj 'sample'.
Omenjena logika ima tudi 4 DCM-je (digital clock manager) tako, da si lahko privoščiš tudi RIS (random interval sampling) in pa frekvenčni sintetizator od 0 pa do 200Mhz.
Ostalo ti bo dovolj prostora za kakšen free IP core procesor in morda še za USB kontroler.
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silica Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Čet Nov 02, 2006 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sample AD9216 lahko brez srece dobis na moj mail,
za Xilinxove sample pa mi bos moral opisati malo vec,
kako jih bos uporabil.
LP Tomaz _________________ Za www.quectel.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bferlic Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 17:28 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42 Kraj: Brezula, Rače
|
Objavljeno: Pet Nov 03, 2006 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, sem kar pricakoval odgovor, da to ne bo slo. Ker sem zacetnik na tem podrocju mi stevilo celic ne pove nic, zato nisem vedel, kaj se da naredit s temi CPLD-ji. Za Spartana se zaenkrat ne bom odlocil, ker niti nimam ravno veliko casa, pa se verjetno je malo prevec zapleteno vse skupaj za zacetek. Ker potem ne bi rabil mikrokontrolerja, v katerem sem sedaj mislil narediti vecino logike. 100 MHz AD pa tudi verjetno nima smisla priklapljati na full speed USB. Bom se malo razmislil...
LP Bostjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

|
Objavljeno: Pet Nov 03, 2006 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
bferlic je napisal/a: |
No, sem kar pricakoval odgovor, da to ne bo slo. Ker sem zacetnik na tem podrocju mi stevilo celic ne pove nic, zato nisem vedel, kaj se da naredit s temi CPLD-ji. Za Spartana se zaenkrat ne bom odlocil, ker niti nimam ravno veliko casa, pa se verjetno je malo prevec zapleteno vse skupaj za zacetek. Ker potem ne bi rabil mikrokontrolerja, v katerem sem sedaj mislil narediti vecino logike. 100 MHz AD pa tudi verjetno nima smisla priklapljati na full speed USB. Bom se malo razmislil... |
Preprost RAM kontroler, ki bi ga nadziral s PIC-om se da vsekakor narediti tudi z enim od CPLD družine XC9500XL.
Se pa moraš prej odločiti kakšen/koliko RAMa boš uporabil.
Ravno FIFO ne boš mogel narediti razen, če ne boš uporabil RAM z dvojnim dostopom, ki pa je drag. Boš pa lahko brez problema posemplal določen časovni interval in ga nato obdelal/poslal naprej.
Naloži si XLINIX-ov ISE, ti ni treba kaj veliko vedeti o HDL (je pa dobro) ker zna delati tudi z elektirčnimi simboli. Ti pa ne uide kakšen mesec učenja in preizkušanja.
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Pet Nov 03, 2006 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak misli, da je glavni problem pri 100MHz AD digitalni del. Mene bi skrbela vhodna stopnja. Ze pri 10MHz sem imel probleme zaradi ground bouncinga. Ja, ja ... locis mase pa nevem kaj. Saj je bilo, ampak v skoraj vseh primerih se do dobrih rezultatov pride izkljucno s cut & try metodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pet Nov 03, 2006 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
GJ je napisal/a: |
Ravno FIFO ne boš mogel narediti razen, če ne boš uporabil RAM z dvojnim dostopom, ki pa je drag. Boš pa lahko brez problema posemplal določen časovni interval in ga nato obdelal/poslal naprej. |
Zakaj bi pa moral biti RAM dual-ported ? Clock razdelis in dostop z vodila multipleksiras (s kontrolo OE ali z dodanim bufferjem za branje) - zadeva se sicer malenkostno zakomplicira, a ne toliko, kakrsen je faktor razlike v ceni med "normalnimi" in dual-port RAMi  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

|
Objavljeno: Pet Nov 03, 2006 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Zakaj bi pa moral biti RAM dual-ported ? Clock razdelis in dostop z vodila multipleksiras (s kontrolo OE ali z dodanim bufferjem za branje) - zadeva se sicer malenkostno zakomplicira, a ne toliko, kakrsen je faktor razlike v ceni med "normalnimi" in dual-port RAMi  |
Seveda to deluje brez problema pri nižjih frekvencah dostopa. Pri višjih pa je dostopni čas predolg za uspešno multipleksiranje. Pa še zavisi, če imaš asinhroni oziroma sinhroni RAM.
Glitch je napisal/a: |
Vsak misli, da je glavni problem pri 100MHz AD digitalni del. Mene bi skrbela vhodna stopnja. |
Eeee..
Vhodnja stopnja je drugi del zgodbe..
Odvisno od pričakovanj/zahtev.
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni